БЪЛГАРИЯ НАТЮР В СОБСТВЕН СОС С ГАРНИТУРА ОТ МУТРИ, КАРУЦИ И КОРУМПИРАНИ ЧЕНГЕТА


Ще ви предложа извадка от препоръките на френското външно министерство към желаещите да посетят България. Става дума не за секретните информации на Уикилийкс или за измислените такива на Бъзикилийкс, ами за документ, основаващ се на обективни наблюдения и предназначен за широката публика. Можете да откриете както оригиналния текст за България, така и препоръки за всички държави и дестинации по света, върху сайта на френското министерство на външните работи. Мисля, че написаното би могло да е в полза не само на френските туристи, но и на българските такива, защото съм убеден, че ние сме подложени много по-често и по много повече начини на неприятности в нашата родна страна, отколкото един случаен посетител, дошъл и заминал си (в повечето случаи окончателно) със смесени чувства и странен привкус от допира с българската роза, киселото мляко и цветущия език и маниери на Ицето Стоичков или Бате Бойко.
Искате ли да видите как гледат на нас другите? Моля, почерпете се с една солидна доза... мнителност.
...
СИГУРНОСТ
„Като цяло България може да се определи като относителна сигурна по отношение на безопасността във всекидневието, но въпреки това туристите (и в частност пътуващите самостоятелно) трябва да спазват няколко елементарни мерки за сигурност.
-          Нощно време не ходете пеш извън центъра на населените места.
-          Избягвайте района на ЖП гарата в София и като цяло избягвайте неосветените паркове и подлезите.
-          Трябва да се обърне специално внимание на отношението към хората, намиращи се до луксозни автомобили или близо до изходите на баровете и ресторантите. Става въпрос за бодигардове на известни личности или бизнесмени.  По принцип носят оръжие и могат да прояват агресивност или да извършат насилие. Избягвайте всякакъв контакт с тях и не отговаряйте в случай на провокация.
-          Не оставяйте чантата си без наблюдение, кражбите са много разпространени в градовете, най-вече в туристическите средища, търговските центрове... Направете си ксерокопие на документите...
-          За да се предпазят от всякакъв евентуален проблем, приканваме нашите граждани да сменят валута само в хабилитирани учреждения с международна известност и да не носят със себе си големи суми пари. Бъдете също така бдителни при теглене на пари от банкомат (растящ брой на измами с банкови карти).
Уведомяваме пътуващите с личен автомобил за наличието на бум на автомобилни кражби, най-вече на 4х4 и глобално на нови модели. Живо препоръчваме да не оставяте документите на колата, както и документи за самоличност в автомобила. Не пътувайте нощно време, ако не е наистина наложително (лоши пътища, наличие на каруци, животни и спрели автомобили без осветление). Не оставяйте автомобила си без наблюдение и избирайте охраняваните паркинги.”
...
ТРАНСПОРТ
Пътна инфраструктура : Пътищата са в изключително лошо състояние, особено в края на зимата. Затова препоръчваме да се кара много внимателно заради многобройните дупки, понякога зеещи, с които пътните артерии са осеяни дори и в центъра на София. Горещо ви препоръчваме да разполагате с резервна гума... Можете също така да се натъкнете на бездомни кучета, за което свидетелстват многобройните животински трупове покрай пътищата... Допустимото алкохолно съдържание на кръвта е от 0,5Г/Л. Въпреки честите полицейски проверки количеството пътни нарушения е несравнимо по-голямо от това, което можете да срещнете в Западна Европа...
Случаи на фалшиви полицейски проверки, за щастие редки, бяха сигнализирани от местните медии... Дребната корупция е все така разпространена и може да се натъкнете на полицай, който да поиска „обезщетение” в брой, за да си затвори очите за дадено истинско или измислено нарушение. В такъв случай изискайте разписка и запишете името на служителя.
Предпазни мерки при пътуване с такси, особено при пристигане на летище София.
Въпреки подобрения полицейски контрол и засиленото наблюдение на стоянките изключително голям брой наши сънародници попадат на таксиметрови компании, налагащи на туристите съвсем очевидно прекалено завишени цени.
Поради тази причина трябва да вземете следните мерки:
1/ Отклонявайте систематично предложенията на хората, които ви предлагат такси на терминала на летището, както и офертите на лица с частен автомобил... Всички таксита в София са жълти...Не вземайте такси от онези, които преминават с бавна скорост около летището , защото фантастичните им цени (до 10 лв на километър...) са афиширани и веднъж попаднали вътре, не можете да ги оспорвате. Веднага след като установите измамата, единственото разрешение би било да накарате шофьора да спре... Следователно трябва да се ориентирате към опашката с официални таксита вдясно на излизане от митницата или да се обърнете към гишетата на летището..
2/ Гледайте добре ценоразписа на практикуваните цени (върху стъклото на задната дясна врата)... дневната тарифа е между 0,55 и 0,70лв, а нощната между 0,69 и 0,80 лв.
Отбележете, че мошеническите таксита обикновено държат задните стъкла леко свалени през лятото, закривайки по този начин цените... Цената на километър не трябва  да надминава 1 лев...
3/ На базата на тези цени, крайната сума на курс от летището до София в никакъв случай не бива да надвишава 20 лева (10 евро).
4/ Можете да контестирате единствено поисканата цена само ако тя е в разрез с афишираните тарифи или липсата на такива. В случай на несъгласие спрямо очевидно завишени цени (например 150 лева за курс от летището до София) вашата рекламация няма да бъде уважена от местните власти, ако цените са афиширани на задното стъкло...
Железопътна мрежа
Често е бавна. Конфортът се подобрява. Железницата представлява евтино средство за транспорт. Трябва все пак да внимавате за бродещите из вагоните групи просяци. Влакът София-Солун петък вечер е с особено лоша слава.
..
Въздушен транспорт
Две компании обслужват директни полети от Париж – Air France, Bulgaria Air ... Нискотарифната компания Wizz Air обслужва връзката Бове-София...
Автобусен транспорт
Най-икономичен и практичен начин за придвижване...
...

ПРИСТИГАНЕ/ПРЕСТОЙ
---(Следват многобройни административни забележки)...
-          Глоби – трябва непременно да са написани на хартия и никога не трябва да се плащат директно на служителите. Разплащането задължително се извършва в банките...
-          Какво да правим в случай на конфликт със служител? Важното е да установите самоличността на служителя. Трябва да узнаете името, регистрационния номер, институцията, към която се числи (полиция, митница), както и времето и мястото на конфликта.На границата е възможно да пожелаете арбитраж от страна на висшестоящ служител и същевременно да подадете жалба.  Съществува безплатен телефонен номер за оплаквания в случай на корупция : 02 982 22 22. Посолството може да помогне единствено в случай, че служителят е ясно идентифициран и че действията на местните власти не са  дали резултат.
-          При кражба на кола... (следват съвети с процедурата за подаване на жалба, точни адреси на прокуратура, съд... явно се случва прекалено често)
-          Цени на хотели, музеи, ресторанти : Член 3 на закона за туризма, публикуван и обнародван на 25 ноември 2005 г., основаващ се на закона за борба с дискриминацията, двойните тарифи в хотелите и ресторантите, прилагани дотогава, са премахнати. Сега цените са еднаквикакто за българите, така и за чужденците.
-          Смяна на пари...Налага се да ви предупредим за някои много често срещани в чейндж бюрата мошенически трикове... Понякога разликата между курс купува и курс продава може да стигне до 75%... В някои случаи афишираният курс бива променян след вашето влизане в бюрото. Или пък афишираните вън и вътре курсове са различни. Съветваме ви да сменяте валута в банките или в чейндж-бюрата на големите хотели.
....
Ясно , точно и категорично. И да си призная, аз също внимавам за изброените по-горе уловки, поради което ваканцията ми в България често се превръща в низ от разправии. Колкото обаче и да внимавам... Абе няма какво да ви обяснявам, защото вие знаете дори по-добре от мен как стоят нещата в родината на Ботев и Левски. Или всъщност тези двамата най-добре да не ги закачаме, защото ако се бяха родили в други времена и в друга страна, след прочита на министерските препоръки надали щяха да поемат риска да дойдат в България...  пак... Ех, народе...
....

Коментари