СМЪРТТА НА САТРАПА ИВАН СЛАВКОВ


Нали знаете какво е сатрап? В древна Персия така са се наричали губернаторите-наместници на краля, чиято роля е била да защитават интересите на империята и да внасят ред в социалните и всякакви други отношения. В замяна на това сатрапите са се ползвали от огромни привилегии.
В наши дни думата сатрап се използва за хора, разполагащи с власт и облаги. За сатрапи се считат всички онези управници, за които се знае, че водят охолен живот и тънат в лукс и похот, загърбвайки моралната страна на държавническите дела. Сатрапи са също така онези, които безропотно служат на висшестоящите си, като по този начин погазват интересите на народа си.
Силвио Берлускони е точно такъв сатрап, Путин и руските олигарси също.
В българското общество сатрапите често ги наричаме също така „батета”, защото ги чувстваме по-големи и по-важни от нас. Използвайки фамилиарности от рода на „бате”, „тато” и т.н. ги правим някак по-близки и земни, нищо че всъщност са недостижими в безподобния чорбаджилък-пашалък.  
Един такъв „бате” си отиде от този свят на 1 май. За него се носеха толкова много легенди, че зад пушилката от цинизми ние, дребните зрители на ставащото по върховете на държавата, често не успявахме да видим истинската същност на сатрапа. Но той, Иван Славков демек, не се стесняваше сам да разказва за мерзавската страна на „победилия социализъм”, да се хвали и перчи с върховна наглост, та дори и да публикува книги, докарвайки безочието на сатрапа до абсолютен пароксизъм. И съответно обществото се разцепи на две в един дебат, чието съществуване се опира единствено на две предпоставки – първо, липсата на каквато и да е  морална норма, и второ – наличието на такива безскрупулни парвенюта/аривисти/опортюнисти/конформисти... Или с една дума – мръсници.
Батето Славков беше зет на комунистически диктатор и в качеството си на богопомазан имаше право на всичко в онова общество, където по принцип ни беше забранено абсолютно всичко, дори и правото да мислим свободно.
Батето Славков заемаше ключови постове както преди, така и след края на комунизма. Той затри окончателно доброто спортно име на България. Славков действаше точно като представител на страна от Третия свят, но със самочувствието на съветски сатрап.
Под вещото ръководство на Славков и приближените му, българският спорт чисто и просто умря.
Само няколко месеца преди разобличаващото го в корупция предаване на BBC Иван Славков получи от ръцете на агент Гоце най-високото държавно отличие – орден Стара планина.
Но нека не скърбим прекалено много за него! Батета-сатрапи в България имаме предостатъчно!


Коментари

  1. Не съм съгласен с нищо от написаното / освен че беше зет/
    А най-малко, че умря българския спорт, заради него.
    И в момента има толкова политици на върха, които съсипват България!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да, те са цяла клика "батета". Грешката на анонимните се състои в това, че разглеждат "батетата" като отделни единици... А те всъщност са една цяла и обща сган от мерзавци.

    ОтговорИзтриване
  3. И за разлика от съвременните мутри имат все едни мили семейни прякори. Истински пазители на семейните ценности.

    ОтговорИзтриване
  4. Съвременните мутри са рожби на апаратчиците така, както и чалгата е дете на соц.естрадата.

    Иначе съм благодарен на анонимните, които ме заливат с обяснения как за мъртви се говорело или само добро, или нищо. Не виждам защо трябва да крием истината за мъртвите, когато в действителния живот няма никаква милост за живите.
    Още повече, че и приживе въпросните жертви на моите блогоизлияния не се чувстваха виновни за прекрасния режим, дето ни спретнаха, и пиеха вината с мезе. Да не си мислите, че като умрат стават по-чувствителни? И нали са атеисти, които не отиват в ад/чистилище/рай, ами в нищото - защо се притеснявате за душевния им покой?

    С нетърпение очаквам да напиша още няколко такива неморални пасквила за хора от шайката на Батето.

    ОтговорИзтриване
  5. Кой кретен и зависник написа тази гадост за Славков ?Основно качество на половината българи да умират от злоба завист и да мразят различните.

    ОтговорИзтриване
  6. Въпреки строгата цензура си позволих да пусна предния коментар, защото по начина, по който е написан, ми звучи като комплимент :-))) Мерси!

    Иначе аз написах горната статия, дам...

    ОтговорИзтриване
  7. Мхм, избирам "Анонимен", защото тая работа с профилите тук и там хич не ми е до главата, не съм си правила. Но иначе - благодаря за написаното, мислех го, но не намирах точните думи да го напиша така, иначе бих го направила някъде. Утешително ми е, че още някой мисли като мен, че съвсем се подмени истината в тая държава.

    ОтговорИзтриване
  8. Сигурно е бил готин пич за всички, които са папали около него и са забърсвали трохите от масата му, или са почувствали благодатната му склонност да раздава блага и ресурси, за които той няма никакъв принос,с присъщите на принц-консорт всепозволеност, неограниченост и каприз. Вероятно те имат повод за подобни чувства и като лично облажили се и облагодетелствани те не подлагат на никаква морална санкция определен род действия и безскруполно афиширайки това с дебелоочие ни налагат извратените си представи за етичност, законност, допустимост, да не споменаваме справедливост.

    ОтговорИзтриване
  9. Онази "Анонимен" съм от по-предния пост - ей, не мога да повярвам, това е телевизията, която се издържа от нашите данъци бе, днес в шест и половина или седем без нещо започна с такива думи за Славков, че направо ми взе акъла!!! Как е възможно да се лее такава ОТЯВЛЕНА ПРОСТОТИЯ ОТ НАЦИОНАЛЕН ЕФИР, толкова ли сме скудоумни вече всички??? Славословия, бил направил добро на всеки, който бил поискал. С какво го направи бе, с чии пари, изкарал ли е лев по честен начин, та да го е дал за някого, само келепирът ли има значение за българина??? Нямам думи ...

    ОтговорИзтриване
  10. В тази страна нищо не се е променило....и няма да се промени.Тези
    "Анонимен каза...
    Кой кретен и зависник написа тази гадост за Славков ?Основно качество на половината българи да умират от злоба завист и да мразят различните."
    олигофренчета са твърде много.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар