САМОУЧИТЕЛ ЗА СГЛОБЯВАНЕ НА ПЕРФЕКТНА ДИСКРИМИНАЦИЯ


(получи се малко дълго за коментар и затова го пускам в отделен пост)

В случая с ромите, както впрочем и с всички други социални и етнически групи на територията на България, става дума не за геноцид, ами за обикновена, брутална, просташка и дивашка дискриминация към всички от страна на всички. Дискриминацията се подклажда съвсем целенасочено от държавата и с цел хората да се намразят едни-други въз основа на всеобщата мизерия. И така, вместо да се изискат по-високи доходи, те се боричкат за подаяния и се карат кой, аджеба, е по-мизерен от другия. Позволявам си да изразя мнение, че в подобно състезание всички са губещи!

Колкото до ромите, геноцид няма, но има мисъл за геноцид и тази мисъл витае имплицитно в изказвания относно раждаемостта на ромите и опастността от "потъмняване" на българския народ. Достатъчно е пък да хвърлим един поглед из различни форуми и коментари, за да попаднем на расистки и съвсем експлицитни изказвания от рода на "еди-кои си на сапун", или предложения за кастрация и т.н. Във фейсбук имаше например група, поддържаща идеята за депортиране на ромите зад граница.

И защо се пръкват подобни изродщини? Защото официално се изнасят фалшиви цифри за "облагите" на ромите, за безплатно ползване на електричество в Столипиново и т.н. Оказва се обаче, че едва 5% от домакинствата в гореупоменатия квартал на Пловдив не плащат по разбираеми причини задълженията си... Ако ромите плуваха в реки от злато, сигурно щяхме да го забележим. От взиране в каруците им обаче не ни остава време да видим кой кара мерцедеси.

А колко ли са не-ромските домакинства, бойкотиращи, да речем, Топлофикация? Това обаче очевидно не се вписва в анти-ромската пропаганда и затова никой не вади шокиращи цифри за неизплатени милиони и т.н. Никой не се сеща също така да спомене и колко пари дърпат държавните ни институции от европейските фондове за „интеграцията” на ромите... Една доходоносна интеграция-фантом, от която ромите не са получили абсолютно нищо.

Ако действието беше преднамерено, щяхме да наречем геноцид следния случай : в родния ми град млада бременна ромка отива спешно в болницата - контракциите са започнали, околоплодните води са изтекли... Докторът я връща с думите, че трябва да си купи "консумативи" от аптеката срещу болницата. По пътя за аптеката детето умира, а след това и родилката. Докторът е уволнен, но подава жалба и осъжда болницата за неправомерно отстраняване от длъжност. Не е геноцид, защото в тази болница се отнасят така с всички - и мен са ме клали там, а и са ме пращали да купувам "консумативи", та дори и храна за умиращия ми баща.

Пак в родния ми град бях свидетел на зверски побой над две невръстни ромски деца, осмелили се да прескочат през оградата на открития басейн... Борческата групировка, взела басейна под "аренда", изпробва мускулите си над дечицата, изпращайки ги в реанимационното отделение на гореупоменатата болница. И до ден днешен в ушите ми кънтят писъците, огласили целия град, превръщайки всичките му обитатели в съучастници на престъпление срещу деца.

Самият аз съм правил подобни детски щуротии, къпал съм се в чужди басейни, брал съм чужди череши и праскови, но никой никога не ме е пребивал. И знаете ли защо? Защото не съм ром.

Толкоз по въпроса. Българският геноцид е гоноцид поради немарливост и простащина, но това никой не би се сетил да го запише в Конвенцията за геноцидите на ООН, защото научната фантастика е литературен, а не юридически жанр.

Коментари

  1. btw, не само в Столипиново: В Западна България всички махали (с едно изключение) си плащат редовно тока!!! Проблем за енергото в София е т.н. Витошка яка, а не циганските махали

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, какво умиление ме налегна, като прочетох! Брал бил череши, къпал се в чужди басейни и други "подобни детски щуротии"! Ама черешите не ги бастисваше със секира, от мързел да не се катериш по дърветата, нали? А плочките от басейна също не ги кърти, щото бил "на българи", нали? А "детска щуротийка" като изнасилване и пребиване на седемдесетгодишна бабичка, за да каже е скътала петдесетината лева от пенсията, също не си правил нали! Ех, колко е лесно да си толерантен, когато проблемът е там някъде в миналото, на има-няма две хиляди и петстотин километра разстояние! Защо ли прочитам между редовете ти "А бе нямате никакъв проблем с циганите, затова си ги дръжте при вас, само да не ни дойдат тук във Франция!"

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам, никога не съм живял в толкова голяма мизерия, че да оскотея, и затова не мога да кажа как човек може да загуби човешкия си облик и да извърши престъпление от описаните от "анонимния".

    Освен това в парижките лесове и градинки живеят не само роми, но и бледолики българи. И престъпленията във Франция не се извършват само от роми, Мартин Борилски също не го убиха роми. В родния ми град в България има много изнасилвания, но не съм чувал момиче да е изнасилвано от роми. Така че, драги анонимен, комай между редовете четеш единствено собствените си мисли на човек, мразещ малцинствата и набеждаващ ги за всичките злини на земята, защото така е най-лесно.

    ОтговорИзтриване
  4. Сандо, това за родилката ме потресе. Но и на теб би трябвало да ти е ясно, че лекар погазил Хипократовата клетва би го направил с всеки, етносът няма значение в случая.
    Това е ежедневие в "милата ни родина" и не само при раждания.
    Струва ми се много лесно да коментираш отстрани

    ОтговорИзтриване
  5. Блага, в коментара си повтаряш моите думи - всички сме патили в подобни болници.
    Колкото до останалото, не си мисли, че съм заминал за чужбина, за да избягам от хубав живот в България. И не коментарите, ами животът е лесен в едно справедливо общество, където човек наистина разполага с граждански права. В същото време обаче тази лекота ме задължава да заема гражданска позиция и спрямо ставащото в родната ми страна, защото би било наистина подло и срамно, ако си затворя очите и забравя откъде идвам.

    ОтговорИзтриване
  6. Не си мисля защо, как, от кога и по какви причини не си в България.
    Твоят, а и не само твой проблем, е това, че не сте живяли в непосредствена близост до цигани (сегашните роми), никога - нито преди, нито сега. Разлика няма, повярвай ми.
    Съжалявам безкрайно за нещастията, които са им се случили. В пъти повече обаче, са тези на етнически българи, и не защото сме повече като бройка, не вярвай на стъкмистиката, България отдавна е държава с преобладаващо циганско население.
    Само не ми казвай, че съм расистка.
    Известно ми е за парите от ЕС, които Техните лидери опапаха, просто защото си знаеха, че на тях интеграция няма да им се случи, защото не я искат. Ние не сме им виновни.
    Ние всички ги приемаме за нормални, т.е. интегрирали сме ги. Те нас - не. Колкото повече им се молим, толкова по-малко им се иска да станат като нас. И са прави...

    ОтговорИзтриване
  7. Много добре казано, особено за всички не-роми, които бойкотират Топлофикация! И не е само Топлофикация - сумати народ не смята за нужно да си плаща градския транспорт например, но и там само ромите отнасят обвиненията. Това е достатъчно краносречива илюстрация на дискриминацията, ако изобщо ни е нужна такава, понеже тя е съвсем очевидна.

    ОтговорИзтриване
  8. Блага, не си расистка поради простата причина, че ромите са също толкова (та дори и малко повечко) арийци от нас. И затова Хитлер ги е изтребвал индиректно в концлагерите - оставял ги е да измират сами от глад.
    За сметка на това обаче ще кажа, а и не можеш да не се съгласиш с мен, че открито стигматизираш цяла обществена група. И понеже не само нямам същите наблюдения, но и съм привърженик на различен граждански проект, ще си позволя да отбележа, че не споделям нито една от идеите ти. Което, разбира се, не означава, че не бих приел да дебатираме заедно в блогосферата.

    Yoana, благодаря ти, че се придържаш към фактите.

    ОтговорИзтриване
  9. Само да вметна за градския транспорт - всъщност е тъкмо обратното: контрольорите никога не се занимават с роми, защото не могат да им излязат на глава.. обикновено им се накарват и ромите само си слизат. А глобите други ги плащат...

    ОтговорИзтриване
  10. До Блага: не мисля, че "ние всички" ги приемаме. Помните ли какво стана съвсем скоро, когато един училищен директор реши да съедини две паралелки, така че ромчета и българчета трябваше да учат заедно? Родителите на българчетата вдигнаха луд скандал и изтеглиха децата си. За тях беше *недопустимо* децата им да учат с ромчета. Не ги беше срам от реакцията им, това за тях е *естествената* реакция. Става въпрос за 7-годишни деца. Така че за какво приемане говорим? И освен това, ако сегрегацията почва още от тази възраст, как да се случи интеграция в обществото? Очевидно е, че проблемът не е единствено в ромите.

    ОтговорИзтриване
  11. Спомням си също как в Русе цял един квартал се вдигна на протест срещу отварянето на училище за деца с умствени увреждания. Всъщност, дискриминацията явно се е превърнала в норма на поведение, щом хората дори не си задават въпроса дали пък действията им не са анти-хуманни. И понеже никой няма вече задръжки и уважение към себеподобните си, рано или късно всеки става жертва на същата тази дискриминация, в която е участвал толкова активно.

    ОтговорИзтриване
  12. Потресе ме, и даже ми се насълзиха очите! Според мен за всичко е виновна мизерията, тя ни унищожава като хора ,превръща ни в животни,всички, българи или цигани.
    Наскоро четох едно изследване, което твърдеше, че не сме расисти а всъщност сме класисти, изследването е за друга държава, но сигурно и за България важи с пълна сила. Убедена съм, че малкото богати цигани които има в нашата страна се ползват с голямо уважение и даже ги наричат "господине" и подобни...Бедните са третирани отрвратително и ги пращат "за консумативи" дори да умират, това и на мен ми се е случвало а не съм циганка!Ако взема да разказвам за мой случки по българските болници... Докато когато имаш пари отношението е съвсем друго, и гарантирам, че без значение от каква раса са хората... Цалостния ни манталитет трябва да се преосмисли, цялата политическа и здравна система и поне половината от политиците и лекарите ни са за в затвора...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар