ДЖИМИ ХЕНДРИКС В БГ-ВАРИАНТ


Братя българи от всякакъв произход, доживяхме да присъстваме на раждането на БЪЛГАРСКИЯ ДЖИМИ ХЕНДРИКС. Нека се радваме всички заедно, само че с една уговорка – както всеки народ си заслужава политиците, така и всяка култура си заслужава джимихендриксовете... Какво искам да кажа ли? Ами както българският политически елит едва ли скоро ще роди истински държавник, така и българската естрада няма потентност за зачеването на качествен музикант и творец от ранга на гореупоменатия американски китарист.

Засега обаче дерзаем по стъпките на Хендрикс в провокативно отношение – помните уудстокското му изпълнението на американския химн, което прозвуча като истинска бомбардировка, но не върху виетнамската джунгла, ами там, в сърцето на Америка, където младите хора искрено изразиха протеста си срещу тази ненужна война.

Та и в България сега се пръкна подобна „провокация” – нашите ромски събратя от вокално-инструменталния ансамбъл „Фешън” начело с някой си Цветино Джукати използват мотив от „Велик е нашият войник” (химн на българската армия) в чалгоподобна композиция без никаква музикална стойност. Провокация и протест, но срещу кого и какво? Армия нямаме и не водим война. А и не ни се води. От което излиза, че целта на подобни провокации е натрупването на капитали за евентуална замяна на позастаряващ автомобил с друг такъв, но по-модерничък. Така че нашият роден Джими Хендрикс нито умее да свири на китара, нито има мисъл за протест, а и предполагам едва ли е запознат с етимологията на думата „провокация” (и дали въобще знае какво е „етимология”?). Всичко опира до мангизите и до тоталното подпикаване на пазарния принцип за корелация между качеството на работата и полученото възнаграждение. И горе-долу в това се състои една от основните несправедливости в българското общество – работещите получават много по-малко от неработещите, а разните неграмотни мухльовци трупат чрез измами колосални суми. На запад от западната ни съседка музикантите с качествата на Цветино Джукати свирят в метрото и спят по пейките, където карат БМВ-та само в сънищата си.

Същата корелация се наблюдава и в националния ни политически продукт. И само един наивник би могъл да си представи, че с интелектуалните качества на сегашната ни политическа класа в България един ден ще се появи качествен политик от рода на Чърчил или де Гол.

Карикатурално казано чалгата е показател за българската реалност – произвеждаме само това,за което ни стигат силиците и мисълта. Затова и „творците” ни се тресат в ориенталски ритми, политиците ни си нямат хабер от политика, философите строят язовири, съдиите се занимават с всичко друго освен с правосъдие и... Абе, има ли смисъл да изброявам? И за да бъде сравнението между Цветино и бг-политическия елит пълно, ще споделя с вас, че в цивилизованите страни политици с качествата на нашенските обикновено карат таксита или работят в аграрния сектор, където упражняват власт единствено над поверените им чували с картофи.

Сами се досетихте, че Цветино Джукати не е никакъв Джими Хендрикс, не умее да свири на китара, пее фалшиво и дивашко-първобитна му песничка по нищо не се различава от останалото чалгаджийско блато. Така че подобен цирк може само да ме развесели. А най-много ме радват реакциите на пишман-националистите по отношение на пишман-музикантите в тази пишман-държава. Няма смисъл да се ядосвате, господа! Защото каква е разликата в качеството между несвързания текст на песничката и изявленията на премиера, който - по думите на леля ми - се изразява точно като квартален хулиганин на градус? А леля ми живее в столичен ЖК и знае за какво говори...

Съжалявам, че ви подведох, няма Джими Хендрикс, няма и никаква надежда за качествен политически материал.

Ако искате да се възмутите на нещо, наистина заслужаващо вниманието ви и наистина отразяващо реалната цена на труда в Бг, моля, хвърлете поглед на табличката по-долу :


А ако искате да видите истинска провокация, уплътнена с творческа мисъл и бунтарски дух, полюбувайте се на следните няколко песнички :

Джими Хендрик изпълнява американския химн

Секс Пистълс изпълняват « God save the queen »

Серж Генсбург изпълнява реге-версия на „Марсилезата”


Коментари

  1. На корицата на някакво женско списание имаше с големи букви "ЛИЯНА - BG Анджелина Джоли!"... Каквато ни е анджелинаджолито, такъв ни е и дейвидбекъма, такива са ни и "известните".

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар