РЕФЛЕКСЪТ НА ГЛАДУВАЛАТА КОТКА – БОРБА НА ЖИВОТ И СМЪРТ ПРЕД LIDL

Който от вас е имал домашен любимец котка знае, че гладувалото животно започва да похапва повечко, за да трупа подкожни провизии за евентуални нови гладни моменти от деветте си живота. И съответно котката напълнява, става раздразнителна, брани си кльопачката и е способна да ви избоде очите за парче вмирисан пастет. (Мен лично такива прояви на мнителност ме дразнят и затова никога не съм имал котка.)

Подобни реакции наблюдаваме и у човека – мизерникът е с тенденция към преяждане, кебапчетата се превръщат в основна екзистенциална мотивация и достатъчен претекст да заменим няколко такива късчета смляно месо със съмнителен произход срещу правото си на вот, а импозантната обиколка на ханша свидетелствува за високия социален статус на притежателя на въпросния ханш. Затова и всеки новодокопал се до кокала на властта котарак заглажда косъма, закръгля бузките и налива вратлето.

Народът пък води битки за храна. Както сте забелязали от наскорошните събития около магазините от веригата LIDL, хората са все така бойки и смели, когато става дума за храна. Ако бяха толкова боеспособни при защитата на гражданските с права, сигурно нямаше да се налага да джапат в тонове кал и да се блъскат пред магазина като крави на заколение, но какво да се прави, българинът е решил, че не само любовта, но и цялото житие-битие трябва да минава през стомаха му. Така беше при бай Тошо, когато се редяхме на опашки за "дефицитни" стоки, така е и сега, защото просто народът и народните избраници искат да е пак като при бай Тошо. А гладорията на Лукановата и Жанвиденовата зима ни научи да дебелеем и от глад в това перфектно училище за мизерници, наречено "пост-тоталитарен преход".

Ям, значи съществувам – това е новото ни кредо, заради което сме готови да посегнем на ближния си, но не и да помислим дали пък проблемът не се намира по-скоро в главите, отколкото в търбусите ни.

Бон апети...

Снимки : http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3428511&photo=1

Коментари

  1. Този ужас с "евтини" магазини е толкова обиден!
    Имам чувството, че се подиграват с хората, пускайки цени на стоки за стотинки.
    Но си мисля, че не само доходите са виновни.
    Въпрос и на манталитет.

    ОтговорИзтриване
  2. Българинът не е решил, че не само любовта, но и цялото житие-битие трябва да минава през стомаха му. Аз съм българка, хората край мен също. Никой от тях не е решавал подобно нещо. Никой от тях не се държи, като че ли яденето е целта на живота му. Уважавам нещата, които пишеш, но понякога са късогледи и обидни. Ако не за мен, то за възрастните хора, които може и да не са толкова гладни, но много вероятно са уплашени.

    ОтговорИзтриване
  3. Действително е по-скоро въпрос на манталитет - когато откриваха аутлета на Цариглрадско шосе, блъсканицата беше точно същата, имаше и линейки, и припаднали ...

    ОтговорИзтриване
  4. Kathryn, искрено съжалявам, ако съм те засегнал с думите си. Само че аз пък чувствам човешкото си достойнство накърнено, когато виждам хора, доведени до просешка тояга и живеещи с 50 евро на месец. Така че не е нужно да се сърдиш на мен, ами на онези охранени прасета в парламента и правителството, които превънаха България в най-мизерната държава в Европа, а мнозинството българи - в мизерстващо стадо. Защото това е неоспорим факт.

    ОтговорИзтриване
  5. Сандо,
    Харесвам написаните от вас неща, а този ще го копирам и разпратя на приятели, защото случилото се е едно от многото неща пълнещи ежедневието ни с горчилка и срам. За кой ли път.... Но това е срам, за който е по-добре да се говори , а не да се мълчи.
    Но,... не съм убеден в правотата на твърдението ви. Дали това се случва защото хората са мизерници – т.е. от бедност или е от нещо друго? Защо това става и в магазини на километри от града, до които може да се достигне само с кола, не само в Била и Кауфланд а и Метро, Технополис, Баумакс ...? Веднага мнозина се обадиха, че подобни сцени се наблюдават и в богатите старни , при разпродажби. Виждал съм обзетите от треска при предколедните намаляния във Франция. Но има голяма разлика, в манталитета и поведението, на купувачите там и тук. А имаше и изключения. Спомням тълпите нахлуващи в „Тати“(ако го има още)за да награбят и натъпчат торби с всякакви дрешки и боклучета. Те бяха от хора от страни по-богати или поне по нахранени от нас, но имаха подобно поведение на копувачите пред LIDL. Същото блъскане и грабене на намалени стоки видях и в Швейцария от руски туристи. А и те не са от бедните, щом са отишли до там. .....
    Ще кажете, че говорите за духовна, а не за материална бедност. Така е но ... какво я предизвиква? Мисля, че причината е и в алчността , която се възпитава в хората от общества, в които не е залегнало съзнанието, че богатството се изгражда с труд и бавно, а не с „удар“. Мисля, че нашето общество е дълбоко развратено от непрекъснатото демонстриране на бързо, нечестно и ненаказано забогатяване. Защо тогава всеки един дребен човек, да не пожелае да направи своя малък удар? Да стане малко по-богат?
    А може би тези хора се чувстват угроза на предстоящ глад, мизерия. Та нали огромна част от журналисти и медии, внушават как кризата съвсем не ни отминава, как ще умрем от глад и студ.... и т.н. И човек яде много и дебелее и от стрес и страх... И от страх се запасява с продукти.
    Разбира се това не е основната причина, но е едно от тях.... Мисля , че когато нещо става масово поведение, вероятно има доста основателни причини за това. Да се опитаме да разберем кои са.
    Симеон

    ОтговорИзтриване
  6. Смятай, даже имаше някакви "романтици", които мрънкаха, че "българинът е беден, та затова се бута на евтиното". Не е беден българинът - прост е!

    ОтговорИзтриване
  7. Прав си, но едно не ми хареса- говориш сякаш това е нещо специфично само за българите.Аман! Удавихме се в собствените си плюнки! Мислиш ,че на Запад не се бият по разпродажби и по коледни и великденски намаления?
    Българинът това, българинът онова... Българинът е най-жилавото и издръжливо животно.
    Величието на блогър не идва от оплюването на собствения ти народ

    ОтговорИзтриване
  8. Не виждам нищо "величествено" в това да се списва блог. Колкото до битките покрай коледните намаления, едно е госпожиците да се карат за кожена чанта Louis Vuitton намалена от 2000 на 1000 евро, а съвсем друго старци да припадат в калта за кило банани с няколко стотинки намаление.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар