БОРБАТА С ЛОШОТО ВРЕМЕ – ПАНИЦА СТРИДИ И БУТИЛКА БУРГУНДСКО АЛИГОТЕ


След дълги години търсене най-сетне разбрах каква е ползата от лошото време, студа, дъжда и непрекъснатия сумрак. Моля, хвърлете едно око на снимчицата :


Стридите задължително трябва да са пресни, защото в противен случай може към гореупоменатите несгоди да прибавите и едно особено остро хранително натравяне. Затова е за предпочитане да не ги купувате в голям супермаркет, където обикновено доставките са в огромни количества и често застояват в очакване на потребителската суматоха покрай празниците. А след като ги купите, съхранявайте ги подредени хоризонтално в хладилника и ги консумирайте възможно най-бързо.

Иначе целият майсторлък е в отварянето им. Трябва ви остро ножче, с което да прережете мускулчето, притискащо с титанска мощ двете черупки плътно една към друга. В същото време придържайте стридата хоризонтално, за да не й изтече водата. (Ако установите, че дадена черупка е леко открехната още преди да й посегнете с нож, значи стридата е умряла и трябва да я хвърлите.) В цялата тази манипулация трябва все пак да внимавате да не си ампутирате някой пръст, защото това със сигурност ще ви попречи да се насладите пълноценно на суровото мекотело, окъпано в солена океанска вода.

Стридата е особено вкусна с малко лимон или ситно нарязан чесън в оцет. Обикновено я придружават с филийки хляб с масло. И задължително с чашка бяло винце.

Хапнах, пийнах и съвсем скоро пак ще рецидивирам!


Коментари

  1. Да ти е сладко!
    Благородно " завиждам " за заниманието в лошо време:)

    ОтговорИзтриване
  2. Когато бях малка, баща ми ме научи да ям обикновени черноморски миди по същия начин. Само че без лимон и оцет - напълно натурални. Бяха пресни по дефиниция, защото ми даваше миди, които сам беше "набрал" в морето и със сестра ми ги изяждахме сурови още на плажа, за потрес на туристите. Тъй че знам от опит - рязането на мускула е трудна работа, но пък му се хваща цаката.

    ОтговорИзтриване
  3. Без лимон или оцет може... Но без бяло вино?! Или може би рестрикцията е била само за малолетните, а баща ти си е имал все пак някакъв неприкосновен запас :-))))

    ОтговорИзтриване
  4. мммм, онзи ден и аз си угодих с пресни стриди, понеже рядко се случва да има - нямаше как да не се възползвам! то рязането на мускула е лесно, аз най-голям зор виждам докато навра ножа вътре. но пък лакомството е един път! мъжо ме гледа с потрес и нескрита погнуса, а аз вътрешно ликувам, че не се налага да ги деля с него :))

    ОтговорИзтриване
  5. Използването на лимон или оцет при консумацията на стриди освен като подправка, има и друга практична функция. Киселината, съдържаща се в тях, кара хайванчето в черупката да се размърда, което си е живото доказателство, че то все още не е нефелно и си заслужава да бъде удавено в добро шампанско.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар