НАУКАТА БЕЗ СЪВЕСТ ВОДИ ДО... ПОЛИТЕХНИКА В ПЕРНИК


Готово! И Перник стана научен център, а първи с диплома (хонорис кауза) се сдоби най-учениО в държавата – премиер Бойко.

От толкова много умни глави на човек да му се отще да учи. Вече не е модерно. А и покрай купищата ВУЗ-ове дипломите и качеството на образование взеха да страдат от жанвиденовска инфлация. Но така поне си намерихме занимавка за цял един народ – половината население преподава, а другата половина учи и се весели по студентски. И затова никой не работи – кой е луд да се трепе при толкова много наука?!

Перник доскоро се гордееше с жизнерадостни футболни запалянковци, безработица и престъпност, а сега към всички тези качества ще се прибави и висше учебно заведение. Вижда се, че в държавната политика има приемственост – както Тато превърна Правец в MIT, така и Гоце ще направи от Перник граовската версия на Харвард (Боце пък охраняваше единия и откри ВУЗ-чето на другия).

Колкото и да се напъваме и да строим пършиви ВУЗ-ове обаче, интелектуалното ниво ще е все там, някъде около това на амебата, чехълчето и Мара Отварачката. Целият цирк с никнещите като гъби след дъжд псевдо-университети представлява перфектно работеща схема за крадене на пари – чрез фиктивно образование се създават фиктивни службици за „наши” хора, които често са зачислени на две-три места и прибират по няколко заплатки. А защо никой не вдига врява ли? Ами ходете да се оплачете на някой прокурор, който със сигурност също се води „преподавател” я в каспичанския, я в чуйпетловския университет, и ще видите какво ще ви се случи.

А Рабле, моля ви се, казва, че „науката без съвест е разруха за душата”... Бунак! Каква душа може да има в гущерите и змиите, които „преподават” в подобни университети и крадат парите на данъкоплатците, питам аз?

Това е то, българската Алма Матер – развъдник на политически проститутки.

А! И да не забравя – на печелившите, честито!

Коментари

  1. Кой ще учи в този политехнически университет "Стоманодобив" например?И къде ще я практикува тази специалност ?

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, уважаеми Сандо.Сега пък ще цитираме Рабле?Ами тези нещастници-перничани,които всяка сутрин пъплят до София , за да работят нещо,сега вече ще го дават по-тежко. Ами университет е това, не е шега работа и при това частен! Дано тези тъпи, мързеливи, необразовани, кошмарно прости перничани се променят.Как ли ще се чувствуват чуждестранните студенти в този порутен, мръсен, негостоприемен и отблъскваш град-не зная. Едно е ясно-на Гоце приживе ше изигнат паметник. Няма само правчани да се перчат, я! С какво Гоце е по-долен от Тато?

    ОтговорИзтриване
  3. Драги анонимнико, искрено се радвам, че повдигаш пак въпроса за простащината, която впрочем лъхти от всяка твоя дума, точно както и брадатата ти морда мирише на мухъл. Та, с какво е по-долен един перничанин от, да речем, един кюстендилец, добрал се до привилегията да живее в Княжево?

    ОтговорИзтриване
  4. Даа... идва време и да го е срам човек да каже, че работи в университет.

    ОтговорИзтриване
  5. Образованието в България в този му вид / с толкова "нароили" се университети/ съвсем се обезцени!
    Тези дни четох за Бургаски Свободен Университет / за който се надуваха мускули колко е велик/, че братя Диневи, които притежават сградата искат да я продадат за мол :(
    Така разсъжденията в тази посока се обезсмислят.

    ОтговорИзтриване
  6. За Гинес сме по брой висшисти на глава от населението /брой тапии имам впредвид/. За какво образование става вече дума, след като и в СУ има толкова незаети бройки и приемат куцо и сакато?

    ОтговорИзтриване
  7. Otkade idva taja zloba? Ili si mislite,che samo v Sofia givejat hora i samo v Sofia moge da ima universitet. A za parite na danakoplatcite ne se pritesnjavaite. Tova e dobra investicia, a i universiteta e chasten.

    ОтговорИзтриване
  8. Мдааа... Инвестицията в образованието винаги е добра, но не и когато парите отиват на вятъра в това жалко подобие на висши учебни заведения. Повярвайте ми, в случая не става дума за злоба, ами за една тъжна констатация. Самият аз завърших в чужбина висшето си образование и имам чудесна база за сравнение.
    (Това, че не пиша на шльокавица с правописни грешки, не означава, че се заяждам ;-)

    Освен фалшивото образование, около т.нар. "университети" се завъртат всякакви остап-бендеровци, които крадат и от заплати за фиктивна работа, и от различни мероприятия, организирани, за да се хвърли прах в очите на Европа и да се приберат малко парички от европроекти. Такива са различните курсове за преквалификация на безработните, семинарите, командировките в чужбина, субсидиите за преводи на българска литература... Всичкото това преливане от пусто в празно може да се стори някому "добра инвестиция", обаче на мен ми мирише на институционализиран рекет.

    ОтговорИзтриване
  9. Quo vadis, vulva hypnotica?
    [...]Чистата ми човешка радост, породена от спасяването на чилийските миньори, беше ненавременно помрачена от откритието, че Пернишкият университет по телекомуникации, компютри и архитектура безвременно и спонтанно бил прекръстен на Европейски политехнически университет в Перник.[...]

    ОтговорИзтриване
  10. Ами да, Marfieta, иначе инициалите щяха да бъдат трудни за произнасяне... И в дадени обстоятелства на студентите ще им се наложи да изрекат фразата "Закъснях за лекция в... [инициали]". Или пък "забравих си папката в [инициали]". И би се получило неудобно и унизително за това толкова достойно и крупно учебно заведение. А скоро и метрото ще ходи до [инициали], така че ножът наистина опира до кокал, когато премиерът се зарови в [инициали], за да купае тунел...

    ОтговорИзтриване
  11. Абревиатурата на университета е важна, не специалността, която ще се изучава.

    ОтговорИзтриване
  12. Мъдро. Саркастично, но мъдро. Всъщност, това дори не е абревиатурата на университета. Може би за някого е забавно, че броят на висшите училища вече се съревновава с броя на гимназиите, не знам. Още по-забавен е критерият, според който на практика несъществуващ още на академичната карта университет присъжда докторски титли, пък били те и почетни, но к'во от туй? Пасва ако не на друго, на всичко останало.

    ОтговорИзтриване
  13. doctor honoris causa perduta14 октомври 2010 г. в 20:53

    Имаше нещо дълбоко символично в това, че още в първия си учебен ден студентите бяха надянали университетски тоги. Ако в други университети и колежи обличането на тога е знак за завършена образователна степен и обикновено става в деня на дипломирането, то в Пернишкия ВУЗ очевидно не знаят това. Или не се притесняват да демонстрират, че ще действат на принципа cash and carry.

    ОтговорИзтриване
  14. Абревиатурата се появи преди около година, т.е. едновременно с новината за предстоящото създаване на университет, и предполагам е измислена от пернишките зевзеци, които в повечето случаи са далеч по-стойности хора от подиграващите им се "интелектуалци".

    Колкото до тогите, и дипломите в българските университети са като тях - купуват се и струват жълти стотинки. Така че носенето им е по собствено усмотрение и никак не пречи на новобългарския чалга-етикет.

    ОтговорИзтриване
  15. Аз обаче продължавам да си мисля, че проблемите на България произхождат не от ЕПУ, а от СУ и неговите метастази.

    Има нещо много жалко и атавистично в отношението към пернишката политехника. Изворите са ясни: около деветдесет процента от жителите на София са от пернишки и други села, но най-много пернишки. Сега те формират някакъв своеобразен еничарски корпус, защото самите те са додрапали до привлиегии, каквито в нормалния свят не биха имали. Най-вече привилегията да не работят, която се раздаваше в червените университети в София, Търново и другаде. Въобще не ми пука, че има университет в Перник или в Буенос Айрес, аз не плащам за тях. Освен това последните двама едва ли могат да девалвират родното образование при положение, че Митьо Пищова вече е вишист.

    Когато обаче банда безделници се подиграват на хората, които ги издържат, това вече ме вади от обувките!

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  16. Хората, които казват, че Перник е порутен град искам да попитам от кога не сте идвали в Перник и дали изобщо сте стъпвали в града? Перник от няколко години се развива много добре, строи се и се отварят работни места. Да, вярно е че доста голяма част от населението пътува до София, но дали някой се е замислил че в Перник работят доста хора от Радомир и околните градове и села! Това, че Перник има слава като лош град от едното време не означава че все още е такъв! Говорите лоши неща за перничани, работещи в София, а защо? Защото не закъсняват за работа въпреки огромния трафик, работят на по-ниски заплати, защото са от провинцията, за разлика от хората, които живеят в София.
    Другото което ми е много странно е защо хората, които живеят в София от 5 години и вече са се кръстили СОФИЯНЦИ плюват по хората, които пътуват, извинете, но не си ли спомняте от къде дойдохте - ако не, припомнете си къе изкарвате съботите и неделите - там от където сте! Имате ли представа какво е да се пътува 4 часа в Петък вечер заради хората, които са решили да отидат по родните си места, но тук се взимат за Софиянци.
    Ами ще ви кажа едно - научете се да бъдете по-добри и да не злорадствате срещу Перничани - посетете града и вижте че наистина е доста по-добър от това за което говорите по-горе!

    ОтговорИзтриване
  17. Аз не мога да разбера какво точно ще се изучава..мног общо ми звучи ...

    ОтговорИзтриване
  18. Сандокан
    до Сандо

    Абсолютно си прав, само че леко грешиш - настанилият се в Княжево не е кюстендилец, а от Карнобат или някъде там наблизо. За Доган става дума, нали, който дигна везирски сараи в Княжево. На нивата на деда ми построиха Александър Невски, но той до последно казваше, че е от Княжево, а тия сега софиянци, да им се чудиш. Дошили от пущинаците и се правят на важни.

    ОтговорИзтриване
  19. Знам много добре кой от къде е.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар