ВЕНСЕНСКИЯТ ЛЕС НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ ДЪРВОСЕКАЧА СИМЕОН

Източно от Париж се намира най-големият градски парк в Европа – Венсенският лес. Той се разпростира на 9,95км² и радва със зеленината си Париж и околоните предградия, за които наличието на подобен „бял дроб” в непосредствена близост с големия град е истинско богатство, достойно за уважение и внимание .

Подобно на много български гори и Венсенският лес някога е бил притежание на короновани особи от рода на нашенската сакскобургготска тиква, но по онова време монарсите явно са се интересували от по-интересни и полезни занятия от дървосекачеството и затова не са се развъртали с брадвата да цепят материал за огрев. Още през 11ти век тук е била построена кралска ловджийска хижа, а в последствие на нейно място са издигнали величествен замък, за който се счита в наши дни, че притежава най-високата запазена средновековна кула – ако имате път през Париж и Венсен, можете дори да я посетите (гаранция ви давам, че не я е строила Людмила Живкова).

Във Венсенския лес са се разхождали кажи-речи всички велики френски крале. Тук Свети Луи забърква два кръстоносни похода, тук и Франсоа Първи добавя след векове строежи и достроявания Светата капела, в която миналата година дори се състоя изложба на български икони. През Стогодишната война английският окупатор крал Хенри V, победителят от Азенкур, е живял пак в същия замък, където умира съвсем безславно от дизентерия.

Когато кулата се превръща в зандан, най-известният мускетар – гасконецът д’Артанян, прототип на едноименния герой – служи в нея като надзирател, а Никола Фуке (бившият интендант на Луи XIV и впоследствие съкилийник на Желязната маска в крепостта Пинероло) му е затворник. По това време известният не само от романите на Дюма кардинал Мазарини живее и умира също във Венсенския замък.

Интересно е да се отбележи, че когато през 1815 г. съюзническите руско-пруски войски, победили Наполеон, опитват да заграбят арсенала на Венсенския замък, еднокракият генерал Доменил категорично отказва – „Върнете ми крака, който загубих в битката при Ваграм, и ще ви предам ключовете на замъка. В противен случай ще го вдигна във въздуха!” В продължение на 5 месеца генералът брани крепостта с 200 войника. Накрая се предава по заповед на Луи XVIII.

И всички тези случки и спомени са част от френската история, с която французите би трябвало да се гордеят, но вместо това нехаят и изпълняват гражданския си и синовен дълг на памет и уважение към националните богатства не заради патриотарско честолюбие, ами защото ТАКА ТРЯБВА. Единствено през жестоката зима на 1870-71 по време на обсадата на Париж и Парижката комуна премръзналите и гладуващи парижани посягат със секира на Венсенския лес (и на животните от зоологическата градина), но по-късно той е възстановен и до ден-днешен се поддържа ежедневно от професионални градинари и лесовъди.

Другата по-сериозна катастрофа за насажденията е "Бурята на века" - невижданите ветрове покосяват през 1999 г. около 30% от леса и нанасят щети върху построената от Франсоа Първи капела.

...

Паралелът с България и крадливото мадридско старче не би бил никак сполучлив, ако не споменем факта, че основното население на Венсенския лес в момента се състои от българи. Разхождащите се сред буйната растителност посетители могат лесно да забележат в шубраците десетки, та дори и стотици палатки и колиби, от които струи българска реч. Това са все нашенци, предпочели венсенските храсталаци пред българската мизерия, в която ги насади дървосекач 1 на републиката – първоначално сам, а след това и в коалиция с розовобузата примадона Серго Станишев и аверчето Меди Доган. Много от българите-шумкари са всъщност гурбетчии, но има и просяци, и проститутки, и обикновени скитници.

...

Споменавайки Симеон, си спомних за първия път, когато чух по френското радио за изборната победа на НДСВ и съответно за преквалифицирането на Симеон от пропаднал монарх в премиер-среднист, имащ бегли познания както по езика на страната, която ще управлява, така и по всичко интелектуално като цяло. Беше сутринта, с първото кафе слушах сутрешните емисии новини. Преди тях обаче по традиция радиостанцията излъчваше на живо петминутни забавни скечове около политиката. И щях да се задавя, когато хумористът весело затананика скалъпена песничка със следния текст „Кой е кралят на глупците? Симеон! Да, Симеон е кралят на глупците!”... И след това обясни, че все пак това е истински прецедент в световната история и т.н. А аз пък осъзнах, че съм поданик на краля на глупците, т.е. че и самият български народ е глупак и че нищо хубаво не му се пише в близките години.

....

Все се питам какво ще я прави Симеон с всичката тази дървесина. ..

И като се замисли човек, стига до извода, че сигурно ще прави нещо голямо, нещо като Троянския кон, с който този висш мошеник вкара в България безочието си, алчността си, некадърността си и цяла една банда паразити, които дори и сега са все още там и бозаят от кравата на народната наивност. Симеон узакони пладнешките разбойници, с него се появиха показните убийства, а мафията се сдоби с държава. И самият Симеон в качеството си на премиер си подписа собственоръчно указите за реституиране на земи и гори, където сега сече ли, сече...

Само че Симеон би трябвало да се сети, че когато един монарх залитне по някоя не особено кралска професия, обикновено съдбата го наказва. Така например Луи XVI се опитва да стане шлосер и дори рационализира едно изобретение на доктор Гийотен, което впоследствие бива наречено „Гилотина” и което отсича главата на същия този несполучил шлосер Луи XVI . И затова все се надявам, че един ден брадвата ще се отплесне от ръцете на дядо Симо-новопомазания дървосекач и...

Но, млъкни сърце!

Истината е, че европейците имат гори, лесове и история, защото предпочитат да секат главите на паразитите преди да са посегнали на природата им. Това е то, голата истина. А ние ще останем не само без дървета, за да може Симеон да върти рулетката в Монте Карло, но и децата ще ни се смеят, когато им пеем „хубава си моя горо”.

Ами като стоим и зяпаме, ще ни откраднат не само природата, но и песните, и смисъла да се наричаме народ.

А на всичкото отгоре ще ни осъдят и в Страсбург!




Централната алея дълго време е служила за полигон на разположената наблизо републиканска гвардия

Венсенският лес през есента - спокойствие и багри

А това сигурно е палатката на някой изгонен от БАН социолог

Малко продукция от развъдниците във Венсенския лес

Освен гвардейската кавалерия по алеите можете да срещнете и представители на различни клубове по езда

Лов на глигани във Венсенския лес, 1410 г

Великолепната кула на замъка, в която е бил затварян и Дидро, а Русо му е идвал на свиждане. По време на Парижката комуна тук се е развявало и последното червено знаме.

Палатков лагер на източноевропейски индианци.

Една от алеите.

Езерото Доменил - лодки, патки, лебеди...

...

Коментари

  1. Сандо, брадвата му се стовари - главният му дървосекач-продавач, се превърна във вегетиращо дърво.

    ОтговорИзтриване
  2. Много точно казано и за мошеника Симеон, и за бг-народа!!!И колко сме далече от нормалните хора!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Хубав пост. Хем интересен, хем резлив.

    Грозно е да се радваме, че Кардам е в кома. Обаче е вярно, че Симеон просто прекалява напоследък. След като отупа държавата като брашнян чувал за каквото можа, сега наглее до безобразие.

    ОтговорИзтриване
  4. Като ти е грозно, не се радвай. :Р Аз злорадствам и още как - до там ме докара това алчно семейство.

    ОтговорИзтриване
  5. Като дойдох в Англия и поживях известно време тук, изведнъж ми светна нещо съвсем очевидно,свързано с brick in the wall,едноименото парче на Пинк Флойд. Всички къщи са с тухлени фасади- еднакви и подредени в редици, тухла до тухла, къща до къща, много често се обърквам коя точно е мойта врата, за това и ги бойдисват различно, да не стават грешки. При всичката тази еднакватност обаче, ако някой реши да си смени дограмата, различна от тази с която е построена къщата преди 100-150г. да речем, особено в центъра който е с размерите на град като София, не само че не получава разрешение, напротив, задължен е да я подържа в автентичен вид. Ако нещо му духа много, да си прави вътрешни подобрения. Толкоз за традициите.
    А за симеон, кво да кажа-мога само да цитирам Ст. Стамболов при посрещането на дядо му- фердинанд, на Софийската гара:– Е, този човек ще ебе мамата на България.
    И дядо и внук успешно се справиха с този ангажимент.

    ОтговорИзтриване
  6. Не Симеон е виновен. Виновно е обществото, което го качи и което го остави на власт. Но на българина(визирам масовото същество, не изключенията) - дай му месии.

    ОтговорИзтриване
  7. много интересно-информационна публикация! благодаря

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар