ГОРКИТЕ ГЪРЦИ?!


Днес Европа ще чупи чинии, а Гърция ще играе сиртаки. Или с други думи казано, днес помощта, която европейците се спогодиха да отпуснат на Гърция, ще получи дългоочакваната заверка. И вълкът сит, и гергьовденското агне цяло, а Европа започва солидно да мирише на таверна, в която едни пият на вересия, а други черпят.

Цялата тази какофония, която потенциално би могла да доведе до затриването на еврото, предизвика смут не само на финансовите пазари, но и у простосмъртните западняци, в чиито очи състраданието постепенно отстъпи място на искреното учудване и недоумение. Защо ли? Ами защото лека-полека хората си дават сметка, че “бедните” и “онеправдани” гърци протестират срещу орязването на привилегии, каквито дори “богатите” западняци никога не са имали (а за българите пък да не говорим).

Оказва се, че две трети от държавните разходи са за изплащането на заплати и осигуровки. Гръцките държавни чиновници получават различни премии, 13-та, та даже и 14-та заплата, а много от тези явно претоварени от работа служители се пенсионират на... 45 години. От което излиза, че с този ритъм на пенсиониране съвсем скоро изплащаните пенсии ще достигнат до 12% от брутния вътрешен продукт, което без никакво съмнение ще доведе до разпадане на гръцката финансова система.

Освен това Гърция е страната-член на НАТО, харчеща най-голям дял от брутния вътрешен продук за поддръжката на армията си (2,8%), докато ядрената сила Франция посвещава на военното дело 2,3% от БВП, а Германия едва 1,3%. В контекста на цялото това разточителство е съвсем логично и нормално гръцкият бюджетен дефицит да бие всякакви рекорди (13,6% от БВП), а държавата да задлъжнява все повече и повече.

В така очерталата се ситуация ми се струва справедливо гърците да си платят вересиите, защото би било наистина жалко, ако заменим създаденото с толкова мъки и усилия евро за един махмурлук с дъх на Узо.

....

Коментари

  1. И защо гърците да си плащат?
    Не може ли ние, българите, да им помогнем безвъзмездно? Тук никой не протестира, значи сме несъизмеримо по-добре от тях. Хем ще спасим еврото, към което се стремим, преди да е затрито, хем ще си прочистим гардероба от излишните (в христов смисъл) ризи. Охолството, в което сме потънали ние българите, е вредно.

    Ако на гърците се наложи да живеят в български условия, ще запалят не само банкови и чиновнически офиси, не земята, ами галактиката ще запалят. Затова съм горд, че не съм от тях, че съм българин, че живея сред български вселенски миротворци, не с преклонени, ами със стъпкани главички.

    ОтговорИзтриване
  2. Да протестираш, че не получаваш 14 заплата не е признак на някакво национално достойнство. Тук, протестирайки срещу нарушаване на статуквото, макар и не по гръцкия масов начин, запазихме неработещите болници, чиновническите щатове и други подобни, глупави, но явно удобни разточителства. Така, че нека не чакаме здрав смисъл и разбиране, от хора които не виждат по-далеч от носа си. Гърците ще отрезнеят, макар и по трудния начин.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар