ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ВЛЮБЕНИТЕ В ТРИФОН ЗАРЕЗАН - ЙО-ХО-ХО И БУТИЛКА ШАМПАНСКО!


Дори и при удобен повод за хапване и пийване (последното с мярка!) хората винаги са способни да намерят претекст за ненужни търкания и кавги. Защото през последните години се народиха нови празници, които понякога съвпадат със старите, превръщайки по този начин човешкото битие в труден низ от слагане и раздигане на маси. Такъв е случаят с килнатия калпак на Трифон Зарезан и зализания перчем на Свети Валентин – човек вече не знае какво празнува! Не се притеснявайте, защото специално за вас открих универсалния обединител на празници!

И така, сред всичките епистемологични спорове, конфети, гирлянди, украси, музики, чинии и гозби една напитка веднага се набива на очи, защото самата тя се е превърнала в символ на празненство.

Едва ли е нужно да ви представям шампанското – звукът на изскачаща тапа със следващият го шум на разливаща се пяна са достатъчно описание... Струва ни се, че го познаваме, че винаги е било съвсем наблизо, че дори и въздържателите са го вкусвали от любопитство, но въпреки популярността си шампанското крие много повече тайни, отколкото му трябват на човек, за да го пие без да го оцени истински.

На първо място трябва да се спомене историята на шампанското, защото това вино е в основата на сомелиерството – за първи път човекът (или в случая дом Периньон, 1638-1715) решава да направи съчетание от няколко сорта вино, за да засили едни качества и да намали други и в крайна сметка да постигне определен вкус. Напитката е също така наречена „лудо вино” заради невъзможното й бутилиране. Наложило се да измислят специални бутилки и тапи, които да издържат вътрешното налягане, както и сътресенията при превоз – шампанското бързо става най-популярната напитка във всички кралски дворове и бутилките трябва да изминават огромни разстояния, докато стигнат до жадните устни на коронованите субекти.

За производството на шампанско се използва грозде, отгледано в три региона в североизточна Франция, разпределни в 17 масива, като критерий при избора на земите е тяхното минерално съдържание. Границите на тази територия са строго регламентирани със закон от 1821-ва година – единствено там се прави истинско шампанско по класическа рецепта, а всички останали вина, произведени извън областта Шампан, са жалко подобие на това единствено по рода си вино.

Шампанското е плод на сложна и трудоемка технология. Ще ви цитирам (по памет) няколко от по-важните етапи при изработката му, които екскурзоводът на „Моет и Шандон” ни обясни в подробности при посещение на километричните катакомби, криещи в недрата си тонове от скъпоценната течност.

На първо място, разбира се, е гроздоберът – гроздето от трите сорта (пино ноар, пино мьоние, шардоне) се бере внимателно в точно определен момент на зрялост.

Изключително важна е работата на енолозите, които трябва да съчетаят пропорциите на трите сорта от различните лозя по такъв начин, че да добият най-добър и автентичен вкус.

Получената смес се оставя да отлежи в бутилки, след което към нея се прибавя специален фермент (бактерии) в сладък разтвор – бактериите се хранят с разтвора и отделят въглероден двуокис. Така виното се газира по естествен път с характерните за шампанското ситни мехурчета. При този етап бутилките се подреждат под ъгъл от 45° надолу с тапите и периодически се въртят, за да може утайката, образувана от ферментите, да се отложи постепенно върху капачката. А когато и този процес приключи, капачките се махат и на тяхно място се поставят със специална технология (под налягане и при понижена температура) коркови тапи, които обаче са много по-дебели от класическите, за да удържат напъна на газировката.

***

Ренс е столица на областта Шампан, а градчето Еперне пък се счита за столица на шампанското вино. В тези два града повечето големи производители ( Heidsieck, Moët et Chandon, Perrier-Jouët, Charles Lafitte, Charles de Cazenave, Mercier, Mumm, Pommery, Veuve Clicquot-Ponsardin…) имат представителство и предлагат посещение на избите, като в цената на билета влиза и дегустация на реколтата. Съществуват общо 284 производители на шампанско, като за периода 2007/2008 общата продукция е от около 322,4 милиона бутилки.

Тази година забелязах една положителна черта на финансовата криза – американците и англичаните консумират по-малко шампанско, поради което цените на пенливия еликсир драстично се понижиха. Така че, драги колеги-любители на хубавото в живота, не се двоумете да се почерпите по случай Трифон-Валентин с чаша шампанско! Наздраве и всичко най-добро!









Коментари

  1. Браво, много интересна статия! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна и вкусна! Шапка им свалям на французите за винарската традиция!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно и увлекателно написано:)Поздрави٩(-̮̮̃-̃)۶

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар