БИЙ САМАРА ДА СЕ СЕЩА МАГАРЕТО или РЕТОРИЧНА ТЕРАПИЯ ЗА ОБЪРКАН НАРОД




Сигурно често си задавате въпроса защо нещата не потръгват, защо колата ви се поврежда, защо държавата е надолу с главата, защо шкембето расте, защо краката миришат и най-важното – защо всичко това ви се случва точно на вас! Мисля, че аз съм вашият човек, защото имам универсален отговор на тормозещите ви въпроси!

Правилото важи на всички нива и за всички проблеми, защото си дадох сметка, че една от националните ни особености е търсенето в погрешна посока. За това без съмнение са виновни политиците, които не се свенят да ни пробутват обяснения и извинения от очевидно фантастичен характер : “не можем да ги съдим, защото са си приели закон, който ни пречи да ги съдим”, “не можем да махнем президента, каквото и да е сторил, защото не бива да се излагаме пред чужденците”, шефът на полицията се оправдава с прокуратурата, кметът на София се оправдава с премиера, премиерът се оправдава с бившия премиер и т.н., до безкрай.


За да се измъкнем от този омагьосан кръг, предлагам на вашето внимание следната логическа игра, основана на елементарна реторика. Основното правило е отричането на един проблем и заместването му с друг. Ще цитирам няколко примера, а вие можете да се включите в играта с нови идеи.

-Не е проблем, че шкембето расте. Проблем е, че пием много бира.
-Не е проблем, че по телевизията дават глупости. Проблем е, че ги гледаме.
-Не е проблем, че хората са с наднормено тегло. Проблем е, че ядем боклуци.
-Не е проблем, че полицаите са корумпирани. Проблем е, че им бутаме подкупи.
-Не е проблем, че има престъпност. Проблем е, че полицията и правосъдието не гонят престъпниците.
-Не е проблем, че мъжете са алкохолици. Проблем е, че се гордеем с това.
-Не е проблем, че момичета се проституират. Проблем е, че са принудени насила.
-Не е проблем, че младежите се дрогират. Проблем е, че ги оставяме да го правят.
-Не е проблем, че няма раждаемост. Проблем е, че човек трудно може да изхранва голямо семейство.
-Не е проблем, че младите напускат страната. Проблем е, че няма защо да останат.
-Не е проблем, че ромите са бедни. Проблем е, че дискриминацията спрямо тях ги лишава от право на избор.
-Не е проблем, че заплатите са ниски. Проблем е, че трудът ни не струва пукната пара.
-Не е проблем, че хубавите стоки са скъпи. Проблем е, че и боклуците са скъпи.
-Не е проблем, че има много жертви по пътищата. Проблем е, че хората карат лошо.
-Не е проблем, че законите са калпави. Проблем е, че никой не ги спазва.
-Не е проблем, че трябва да плащаме данъци. Проблем е, че не плащаме... А и парите не се усвояват правилно.
-Не е проблем, че народът е прост. Проблем е, че е убеден в противното.
-Не е проблем, че отричаме чуждите ценности. Проблем е, че нямаме свои такива.
-Не е проблем чалгата. Проблем е, че истинската култура е малцинствена.
-Не е проблем, че страната ни няма излаз на три морета. Проблем е, че съсипахме и единственото си море.
-Не е проблем, че държавата е слаба. Проблем е, че не гласуваме.
-Не е проблем, че политиците са крадци. Проблем е, че искаме да сме на тяхно място.
-Не е проблем, че политиците са бивши номенклатурчици. Проблем е тяхната некомпетентност.
-Не е проблем, че политиците са бивши агенти на ДС. Проблем е, че са продажни.
-Не е проблем, че сме преживели тоталитарен режим. Проблем е, че не сме скъсали окончателно с него.


Пробвайте, помислете... Сигурен съм, че ще намерите верния отговор!


Коментари

  1. търсим в погрешна посока, когато не искаме да намерим :-)))

    поздрави за поста!

    ОтговорИзтриване
  2. В същия ред на мисли:

    http://mnd.posterous.com/subject-182

    ОтговорИзтриване
  3. Днес е годишнина от рождението на писателя Георги Марков. Но вместо портрет на Марков на мнозина места в Нета се мъдри портретът на ... лице с хубавото име Гяуров. Защото бил казал нещо си във връзка с посланиците ...
    Ето защо не само комунистите и гоцетата са проблемът на тая нация! "Демократите" в известен смисъл са още по-голям проблем! Аз не мога да разбера докога този индивид с хубавото име Гяуров ще продължава да бъде не само член на СДС, но и сред лидерите на партията. Въпросът е съществен за мен, защото аз съм правил тази партия (вж. линка по-долу). Той е известен като лице, което съзнателно и систематично е пречило на разследването и разкриването на убийството на светеца на българската демокрация Георги Марков - което опозори за вечни времена тази държава пред света. Фактите подробно са описани в книгата "Убийте Скитник" на Христо Христов, журналист в "Дневник".
    Има и друго. Личните ми наблюдения сочат, че страшно много българи, които не са комунисти, изобщо не знаят за съществуването на тази книга! Това е повече от потресаващо, като се има предвид, че вече 20 години живеем в демокрация и свободни медии, от които, въпреки проблемите, може да се научи всичко.
    Книгата "Убийте Скитник" ПРЕДИЗВИКА ИСТИНСКА СЕНЗАЦИЯ ПО СВЕТА! Благодарение на този труд, който е 1200 страници, едва ли вече има грамотен човек в англосаксонския свят, който да не знае, че е разкрито убийството на Георги Марков, разкрит е физическият убиец, разкрити са поръчителите - Политбюро. (И всичко това въпреки, че книгата не е преведена на английски, но беше изключително широко отразена по целия нормален свят.)
    Ясно е, че непознаването на случая с Георги Марков и на книгата на Христо Христов не се дължи само на неграмотността, невежеството и неморалността на голяма част от общата българска популация, тъй като - по мои наблюдения - и изключително много грамотни хора с нормални и демократични разбирания НЕ САМО НЕ СА ЧЕЛИ, НО ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ЗА КНИГАТА "УБИЙТЕ СКИТНИК"!
    Това е също толкова нетърпимо положение, колкото беше нетърпим фактът, че след 10.11.1989 г. огромната част от българите не знаеха нищо съществено за убийството на Георги Марков, а ОСОБЕНО ПОЗОРНОТО беше, че се установи, че също толкова неинформирани и неинтересуващи се са така наричащите се български писатели (една сбирщина подлоги на престъпната комунистическа власт, с незначителни изключения). Фактът на невежеството и непукизма на така наречените писатели беше установен от съпругата на Марков Анабел Маркова, която скоро след промените посети Съюза на българските писатели и участва в среща на почти целия състав.
    БЪЛГАРИТЕ В ГОЛЯМОТО СИ МНОЗИНСТВО СА НЕГРАМОТНИ, НЕВЕЖИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕМОРАЛНИ! Това е единствено верният извод, който може да се направи от гореизброените факти.
    Но тук идва ролята на журналистиката. И аз бих си позволил да помоля всички нормални български журналисти да пишат повече за убийството на Георги Марков и за разкриването на убиеца и поръчителите. Това е правено от доста журналисти, напр. г-н Дачков, но са нужни много повече усилия!
    Аз самият бях в Англия тогава, когато се разбра, че Марков е убит. Описал съм преживяното и фактите около убийството - такива, каквито бяха известни тогава, в книгата си "Перипетии на надеждата":
    http://kkabakciev.blog.bg/politika/2009/10/18/peripetii-na-nadejdata.417885

    ОтговорИзтриване
  4. Не е проблем, че имаме проблеми (всички имат). Проблем е, че не искаме да ги решим, а не ги решаваме, защото е по-лесно да плуваш в тинята на познатото, отколкото да излезнеш в чистите води на неизвестното.
    Постът е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво младежо.Това е истината, но проблем е, че на никое ниво никой не иска да я види. Цвета на 62 год.

    ОтговорИзтриване
  6. Проблемът е само един. Много точно го назова не кой да е, а Тодор Колев.

    Проблемът е един единствен и той се състои в това, че българите са некадърни простаци.

    ОтговорИзтриване
  7. Не е проблем, че имаме проблеми. Проблемът е, че ги възприемаме като такива.

    ОтговорИзтриване
  8. Племяннице моего мужа исполняется три года, размышляем, что презентовать на ДР порекомендуйте, что интересно в этом возрасте детям. У нее любимая игрушка - мышонок Тич, думаем, может презентовать медведя Куби http://sweetwear.ru/video1.php. Или порекомендуйте что-нибудь аналогичное.

    ОтговорИзтриване
  9. Проблема е в това, че всеки знае за проблема, и те са ужасно много, не само един, но всеки остава единствено и само с лайкването и критикарстването във ФБ , псуването на маса с приятели или по телефона ( с безплатните минути ), от дома -така е по-конфортно !!! И сме дотука !!!Живеем като роби, всъщност сме такива, само дето голямата част са щастливи, понеже не осъзнават робството си...Робът не смее и да помисли да недоволства от господаря си, той е доволен от трохите, които му се подхвърлят. А не смее да иска повече, защото го е СТРАХ, че могат да му отнемат и тези жалки трошици...СТРАХЪТ!!! ДОКОГА???

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар