ФРАНЦУЗИТЕ ПАК НИ ЗАБИХА (Merci beaucoup…)




Този път обект на критиките е родният туризъм. Снощи популярното публицистично предаване Capital на френския телевизионен канал М6 излъчи подробен репортаж за Черноморието.


България – рай на евтиния туризъм


Колко излиза една почивка в България и струва ли си цената? На място се оказва, че представеният в брошурите за тризвезден хотел всъщност е обозначен с две звезди, а като цяло качеството му не надминава стандарта на еднозвезден хотел (без асансьор, евтина мебелировка). Цените са изключително ниски, защото и персоналът получава небивало ниски за европейските стандарти заплати. Храната е обилна, но семпла, а забавленията са кичозен продукт на самодейци.


Но има и друг фактор за ниските цени


През сезона средната заетост на базата е от около 50-60%, като за цялата година заетостта не надминава 20-25 процента. С подобна ефективност рентабилността на туризма е силно компрометирана, но това не обезспокоява особено собствениците на почивни комплекси, защото в случая става въпрос за


пране на пари.


Според запознати със задкулисните игри наблюдатели капиталите, които сега се завъртат в пералнята на българските курорти, са били изнесени зад граница преди падането на комунизма.


В репортажа се подчертава и една друга особено нелицеприятна страна на българския туризъм. Иде реч за незаконното строителство, което продължава напук на съдебни решения и категорични забрани. Често хотелите никнат като гъби върху самата плажна ивица, съсипвайки необратимо крайбрежието и природните богатства на страната.


Като за капак на всичко голяма част от курортните селища са без пречиствателни станции и отходните води се изливат директно в морето, материализираки по този начин качеството на предлагания туристически продукт.

Така че следващия път като се разболеете на морето, не се питайте какво сте яли, ами къде сте плували... А ако срещнете французи по Черноморието, можете да сте сигурни, че не са гледали репортажа на М6.


Нямахме никаква нужда от подобна анти-реклама в началото на сезона, но от друга страна пък си казвам, че ако наистина искаме България да запази природата си и да се развие като нормална туристическа дестинация, трябва да спрем да наливаме вода в мелницата на мутро-туризма.


„За Бога, братя, не купувайте”...



Коментари

  1. Бях на командировка в Несебър и Слънчев бряг.

    Положението е трагично, туристите са точно толкова, колкото заслужава Слънчев бряг и тъкмо такива, каквито ги заслужава...

    ОтговорИзтриване
  2. За щастие законите на либералната икономика са безмилостни към самозваните предприемачи, а некадърно скалъпената туристическа база рано или късно самичка ще изчезне поради неконкурентноспособност. Жалко само, че сметката от експеримента ще я плащаме ние, а Черноморието ще е съсипано во веки веков.

    ОтговорИзтриване
  3. Какво като спрем да наливаме пари, както самият казваш, става дума за пране на пари,огромните мутренски хотели си стоят празни, но на тях не им пука, те не чакат и без това да се напълнят. Малките смотани хотелчета може и да изчезнат, ама другите няма. Освен това имат наглостта да заграждат плажа и дори моретоПък колко са грозни, думи нямам. Дано поне спрат дотук.

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина, при наличие на по-малко летовници мутро-туризмът няма да изчезне, но за сметка на това обаче няма да го легитимираме морално. Знам, че нямам право да съдя хората, но според мен всеки летовник е съучастник в престъпление срещу природата.

    ОтговорИзтриване
  5. Може да съм черногледа, но докато се стигне до морал от такъв порядък, доста мръсна хотелска вода ще изтече в морето. Онези, дето ходят в скъпите хотели, нямат подобни разбирания за живота. А пък тези, дето не ходят, го правят най-вече, защото не могат да си го позволят, а не заради моралния бойкот или природата.
    Но е хубаво да се пише и говори непрекъснато по темата, само така има шанс да се замислят хората.

    ОтговорИзтриване
  6. Прави са французите. И е хубаво да се излъчват такива предавания.

    Но не всички хотели са пране на пари. Истината е, че дори мутрите губят когато стоят празни. Някой ден, някой ден... с булдозера. Но дотогава - Гърция, Турция, Египет...

    ОтговорИзтриване
  7. Напълно съм съгласен с Пламен и такова е решението ми за почивките през следващите години - чужбина. Досега винаги отскачах за по седмица из Черноморието, но нито веднъж не се разминах нито с измамите, нито с омразното отношение на "домакините" към "гостите", нито с гастро-интерита, предизвикан от мръсно море+скапана кухня. В един момент обаче на човек наистина му писва! Тази година поставям ново начало в отношението си към българския туризъм - тотален бойкот.

    ОтговорИзтриване
  8. Съгласна съм напълно с коментарите на французите. Започвайки от изключително ниското качество на услугите, съмнителната атмосфера в хотелите и извън тях, ужасния музикален фон... За българите има и една ценова екстра - освен, че почивката в нашите морски курорти е трагична като преживяване, тя се оказва 2-3 пъти по-скъпа за нас отколкото за чужденците, тъй като не можем да ползваме пакетните оферти на техните туроператори. Така че удоволствието е пълно.

    Поради всичко това от 3 години моето семейство не летува в България. Само-организираме си ескурзии в чужбина, действа страхотно освежаващо емоцията да планираш и подготвиш преживяванията си сам! И не струва много по-скъпо, отколкото 10 дни в Албена или Варна. Пък и да струва, си заслужава.

    От такива като нас българският туризъм страда безспорно, но да се надяваме, че в дългосрочен план нашите тур-бизнесмени ще си вземат поука.

    ОтговорИзтриване
  9. Съгласна съм напълно с коментарите на французите. Започвайки от изключително ниското качество на услугите, съмнителната атмосфера в хотелите и извън тях, ужасния музикален фон... За българите има и една ценова екстра - освен, че почивката в нашите морски курорти е трагична като преживяване, тя се оказва 2-3 пъти по-скъпа за нас отколкото за чужденците, тъй като не можем да ползваме пакетните оферти на техните туроператори. Така че удоволствието е пълно.

    Поради всичко това от 3 години моето семейство не летува в България. Само-организираме си ескурзии в чужбина, действа страхотно освежаващо емоцията да планираш и подготвиш преживяванията си сам! И не струва много по-скъпо, отколкото 10 дни в Албена или Варна. Пък и да струва, си заслужава.

    От такива като нас българският туризъм страда безспорно, но да се надяваме, че в дългосрочен план нашите тур-бизнесмени ще си вземат поука.

    ОтговорИзтриване
  10. Значи тия дни да чакаме изказване от президента, че антибългарската организация действа вече и по френските телевизии.

    ОтговорИзтриване
  11. Да, диверсионните методи за оневиняване са изпитана болшевишка стратегия. И Кирил Кадийски отговори по подобен начин на обвиненията за фалшификация на литературно произведение - това било заговор срещу България. От пръв поглед си личи кой и кога е минал през московската школа.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар