ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО! (мазохистичен патриотизъм под формата на бучка сирене...)


Спомням си как преди двадесетина години хубавите стоки задължително бяха изключително редки и „вносни”, а българските и останалите продукти на "победилия социализъм" се считаха за пълен боклук. Но поради липса на друго се налагаше да ядем безвкусния марципан, пиейки гадна лимонада, която впрочем ни изглеждаше по-вкусна дори и от шампанско, защото никой никога не беше вкусвал истинско шампанско (родното пенливо вино "Искра" и тогава не ставаше за нищо).

Дълги години родните стоки се налагаха от самосебе си, защото други просто нямаше, а онези от уважаемите обитатели на НРБ, чието желание за живот не беше атрофирало поради интелектуалната и материална мизерия, можеха само да си мечтаят за потребление и шопинг.

....

След това обаче надойдоха смутните времена с капитализъм, закони на търсенето и предлагането, либерална икономика и конкуренция, което пък от своя страна изтласка голяма част от българските стоки в небитието. Останаха само заветните бурканчета лютеница 100% киселини, кюфтенцата 0% месно съдържание, сиренето 0% млечно съдържание, цигарите 100% рак на всичко, ракията 100% инфаркт, мастиката 100% импотентност и разни други помии като тиквеното и слънчогледовото семе например...

...


Родните мениджъри обаче не се предадоха, ами изнамериха една проста стратегия, нещо като национал-социалистически маркетинг, който ловко да избегне недостатъците на продукцията, изтъквайки българския й произход като основно качество, заместващо евентуалните други качества – били те позитивни или негативни. Появи се рекламата „ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО”. Но тази небивала наглост като че ли никак не притесни потребителите... Мина незабелязано и твърдението, че българинът е най-интелигентен, че българката е най-красива, че българската природа е единствена и неповторима, че само по Черноморието има пясък, че кисело мляко съществува само в България, че първият човек (понастоящем президент на републиката) също е българин, че от Витоша нема по-високо, а от Искъро – по-длибоко. И започнаха да ти пъхат насила лъжицата в устата същия булмач, но този път под псевдо-патриотичния претекст, че видиш ли, или ще ядеш, или турците пак ще ни превземат. Хората си повярваха!

Ех, суета, суета, суета... Понякога е достатъчно човек да си сложи едно перо в задника, за да се почувства като паун!

....

Такива неща и разни малко по-нецензурни мисли ми се въртяха из главата, докато изхвърлях бучката сирене, купена от новооткрития български магазин в Париж. Какво да правя, хапваше ми се диня със сиренце... И се случи така, че минавайки случайно пред българския магазин, се изкуших и купих въпросното сирене, за което след това горчиво съжалих. Докато се прибера, бучката се беше превърнала в раздробена пихтия, плуваща в изникнала от нищото вода. Престраших се и го пробвах на вкус – не беше развалено, но и вкус нямаше... с изключение може би на далечен дъх на пластмаса и хладилник...

...

Обадих се на леля ми Милойка, която от наблюдателницата си в столичния ЖК Обеля-2 вижда и чува всичко в републиката. Според експертното й мнение сиренето е било замразявано... Или просто не е било сирене, ами извара...

Изядох си динята с турско сирене, а българският магазин може да отчете още един окончателно изгубен клиент.


Следващия път ще ви разкажа за връзката между кавармата, диарията и незабравимите мигове от почивката в Созопол.


...

Снимката е от личния ми архив

Коментари

  1. Донякъде бях заблуден, защото мислех,че поне навън се изнасят стоки с прилично качество.Въпреки, че
    заблудата ми не е оправдана с нищо, защото като работещ 20 години в промишлени предприятия знам какво и как се прави.

    ОтговорИзтриване
  2. моят девиз е "Изберете хубавото!", независимо от произхода.

    твърде непатриотичен акт е да се стимулира производството на родни боклуци :-)

    съжалявам за неприятните емоции. динята е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  3. Сандо, спомням си, че преди време ти май ми се разсърди, когато казах, че живеещите в чужбина българи не бива да гласуват. Точно тия ежедневни подробности, от които се оплакваш имах предвид. Ти си живееш някъде, там си има правила, всичко е ясно и точно. Ние от своя страна имаме ежедневие, нормалното ни ежедневие е съпътствано с подобни преживявания.
    Ние живеем в тия лайна, а не четем за тях в Интернет.

    ОтговорИзтриване
  4. Балтазаре, знам какво имаш предвид, но това няма нищо общо с гласуването и гражданските права на емигрантите. Защото ако българите от чужбина престанат да се чувстват българи и спрат да наливат капитали в България, родната икономика съвсем ще замре.

    (показателен е и тъжният пример на българските проститутки зад граница - само техните доходите представляват над 7% от брутния вътрешен продукт на страната)

    Опитай се да гледаш на емигрантите като на работна ръка, която внася в страната капитали, каквито никога не могат да се заработят със сирене и кебапчета.
    Иначе съм съгласен, че критичният поглед често дразни. Но пък без критичен поглед не може да има никакъв проект за бъдещето.

    Истинската криза ще дойде в България именно когато емигрантите престанат да се прибират и да консумират сирене по Черноморието, което за жалост е неизбежно.

    ОтговорИзтриване
  5. Наливането на тези мъчни пари е част от проблема. Тези пари крепят кухата българска икономика и поддържат илюзията, че нещата са наред. Те покриват разликите, които потъват в даването на ришвети. Тези пари ни държат в капана на прехода. Докато ни идват готови патри, ние тук няма да се научим да се оправяме сами.

    ОтговорИзтриване
  6. Сиренцето не е било извара, ама не е било и сиренце. Особено зле стана, откак раздухаха проблема с растителните мазнини и добавките и като заключиха, че са безвредни де факто ги легитимираха. Преди поне се опитваха да ги прикрият и слягаха по-малко. Сега просто пишат на етикета "С растителни мазнини" и бъкат колкото могат. Накрая от самия продукт нищо не остава. Подобни са нещата и с безалкохолните дето са пълни с подсладители и синтетика. Едно времешната лимонада беше много по-хубава от сегашната.
    Пък това, че емигрантите крепели икономиката, е доста преувеличено. Далеч не всички помагат финансово на близките си или имат бизнес тук. А за гласуването съм 100% за. Хора, които са видели, що е нормална държава, могат да имат по-добра преценка, особено ако се интересуват и следят живота тук. Просто трябва да се намери начин да се реши проблемът с турските гласове.

    ОтговорИзтриване
  7. Само май не сте разбрали (или може би сиренето не е същото), но това в зелените дълги кутии дето го продават по "българските магазини" е произведено в Германия. Както и кутиите със същата форма, но турско сирене.
    А това дето пише на него че е произведено по българска технология в Германия си е доста добро...

    Никола

    ОтговорИзтриване
  8. Един колега на 60 години все ми повтаря: яде ми се салам "кучешка радост". Май ще си умре с отворени очи човека - не че му го пожелавам...

    При соца стоките бяха скапани, а сега са още по-скапани. Това е.

    Пожелавам на всички боклучиви български бизнесмени скорошно фалиране.

    И после храната е най- важното нещо за организма. Щом управляващите нехаят за качеството на продуктите, с които се храни народа, мисля че е ясно колко ги е еня за него, каквото и да приказват преди изборите....

    ОтговорИзтриване
  9. Приятелю , когато един американски клиент се обади в call center в Пакистан/Индия whatever има пълното право да мрънка (нищо че съпорта вероятно е на по добро ниво отколкото ако е американски) обаче ако аз подкрепят родното производство купувайки българското е "една проста стратегия, нещо като национал-социалистически маркетинг, който ловко да избегне недостатъците на продукцията, изтъквайки българския й произход като основно качество, заместващо евентуалните други качества " ? Интересно .. Пък ако ти успееш да ми намериш безвредни цигари/алкохол където и там на майната си да живееш , пиши. А и между другото някогашната лимонада беше по хубава от тая на кока кола. Айде със здраве!

    ОтговорИзтриване
  10. Не знам къде живеят писалите по горе, но аз живея в България и се храня предимно с български хранителни продукти.Нямам впечатлението, че ям боклуци. Това, че някой отива в магазина и купува най-евтиното, а после плаче за качеството хе значи, че всички български продукти са боклуци. А във Вашия случай проблема според мен е в търговеца.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пък съм на мнение, че едно време лимонадата си беше същият синтетичен боклук, какъвто е и сега, но тогава бутилките бяха по-мърляви, а течността често горчеше или беше тотално разгазирана. Същото важи и за останалите продукти, с които се гордееше хранително-вкусовата ни промишленост - пастет "Апетит", тунквани вафли, бисквитки "Катеричка" и т.н.

    А в момента стоките са на това ниво, защото няма нито държавна регулация, нито ефикасно гражданско движение за защита на потребителите. На мен поне ми е адски неприятно, когато не виждам никъде срок на годност нито списък на съставките на продукта, но явно за много хора в България това не е проблем. Ами така де - или ще ядем, или ще четем...
    (сигурен съм, че има и доста тарикати, които с удоволствие биха купили вече негодна стока, стига да е намалена, но това е една друга тема за медитация)

    Колкото до безвредния алкохол -наистина няма такъв... Но е все пак едно да пийнеш качествено уиски в разумни размири, а е съвсем друго да изпиеш чаша ракия с метанол. Не е необходимо да обяснявам и разликата между хубавото вино и онова, от което устата ти става лилава.

    ОтговорИзтриване
  12. хех, и на мен ми се дояде диня със сирене преди седмица:)
    понеже не знам къде има български магазини в Берлин, отидох до съседния турски. Та от там си купих такова хубаво Булгаришер Кезе каквото не съм ял последните години в българия.(само дето останах с впечатлението че е направено в Германия)

    николай

    ОтговорИзтриване
  13. Каква ирония, няма нищо по-хубаво от българските продукти, стига да не са произведени в България. Българското кисело мляко е превъзходно, но ако е произведено в Южна корея или Япония. Същото се отнася и за Българското сирене и кашкавал стига да са произведени в Германия.

    http://www.eenk.com/?p=2341

    ОтговорИзтриване
  14. Ха! Имаш право! Това ми напомня за един виц :

    Когато Господ създавал Земята, Той дал на всяка страна по нещо. Накрая обаче в торбата Му останали парчета от всички подаръци и Господ решил да ги изтърси в България. И така, малката балканска страна се сдобила с всичко - красиви и горди планини, плодородни поля с превъзходни плодове и зеленчуци, синьо море, зелени гори, минерални води, кисело мляко и т.н.

    Останалите страни обаче започнали да завиждат и нагло да протестират. "Как може, Божичке, на нас само по едно нещо, а на Българията - от всичко!"

    Тогава Господ се почешал замислено по главата и си дал сметка, че е прекалил с подаръците за България... А за да успокои другите страни и да възвърне равновесието, създал българите :-)))

    Та затова може би българското сирене е най-хубаво, когато не е правено от българи :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Въпросът за сиренето (което е с пари) е толкова екзистенциален, че ня(е)ма накъде. То естествено не се прави от мляко защото млякото е твърде скъпо и се изкупува по 40 стотинки от производителите със спрени пари от Европа. Себестойността на такова сирене е към три лева, даже пет като се сложат данъците и рушветите, с тържовския марж и транспорта стига то 7-8 лева цена за крайния клиент.
    Много по-евтино е да се внесе индонезийска палмова мас и себестойността е към два кинта - крайна цена между 4 и 5 лева в супера. Фирмите и да искат не могат да си позволят да правят сирене от мляко, защото онези, които внасят отрови ще ги избутат от пазара.
    Затова да подкрепим индонезийската икономика, че там са триста милиона народ.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар