КОМПИЛАЦИЯ НА СИНЯТА БАБИЧКА - BLUE GRANDMA’S COLLECTION

По случай предстоящите избори ви предлагам няколко клипа на синя тематика. Умолявам най-любезно почитателите на казачоците, чалгата, червените знамена, индианските вождове от Ковачевци и Сирищник, покупко-продажбата на гласове и политическата проституция да не си губят времето да ги преглеждат! Защото не сме социалисти и защото все още чакаме Станишев да построи магистралата до Гърция за олимпийските игри, дето минаха преди пет години...

За останалите – приятно гледане! Чакам с нетърпение вашите предложения за допълване на компилацията.





























Коментари

  1. Ех, Сандо, и преди 20 години се надявахме...
    И, понеже знаеш, че и аз не съм комунист и никога няма да бъда, приеми закачката ми с усмивка: гледам, предизборно си си сменил цвета на блога :)))
    Да не вземеш да ми се разсърдиш, ей :))

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно правилно си се досетил :-))) Всъщност, партизанщината хич не ми харесва и с голям зор бих се набутал в политическа партия, но в случая положението е наистина трагично и вече ми писна да обяснявам на чужденците защо нещата не вървят. Не си правя илюзии - в момента управляват хора без професия и среднисти, а след изборите ще управлява пожарникар-бивш охранител, така че подобрение едва ли ще има. Само че по-лошо не може да стане и затова всяка промяна би била положителна.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз мисля като теб. Вярвам, че ако по-масово се гласува, ще намалее процентното съотножение на "твърдите" и купените. Може да няма голяма разлика, но колкото-толкова. На този етап - докато все още няма гражданско общество. Пожарникар-охранител едва ли ще управлява след изборите. Най-вероятно ще продължи да управлява посткомунистическата олигархия, този път купила си (създала и отгледала) пожарникар-охранител...

    ОтговорИзтриване
  4. Joni Mitchell - Blue
    Благодаря предварително:)

    ОтговорИзтриване
  5. Речено-сторено! Ето ти, Иванчев, Joni Mitchell - Blue!

    ОтговорИзтриване
  6. Не виждам какво общо има танцът казачок с комунизма и защо сте решили,че който го харесва, гласува за червените.Не е редно да ни се внушава,че всичко свързано с Русия като култура и традиции е непременно лошо и комунистическо - това е точно тактика отпреди 1989,но с обратен знак.Казачокът ,българското хоро,американското кънтри са символи на културата и духовността на един народ,а не на политически идеологии.Съжалявам,че коментирам един не особено значителен аспект от статията ви,но понякога и най-хубавото писание може да бъде опорочено от подобна недомислица.

    ОтговорИзтриване
  7. @ Недоумяващ : Въобще не е недомислица, ами реален спомен за деветосептемврийски истерии, казочоци с червени знамена, чевермета и пиянски мероприятия на другарите от ком.партията, за които властта се материализираше с яденье и пиенье.

    А другият проблем е в погледа ни над българо-руските отношения - докато не погледнем трезво над тях и не престанем да се отнасяме с носталгия към панславизма, ние ще сме си все руска губерния, премиерът ни ще е бивш руснак, президентът ще е тоже руски възпитаник на руска служба, а политбюрото ще играе денонощно казачок на наша сметка.

    ОтговорИзтриване
  8. Като начало да се извиня - твърде съм млад ,за да помня манифестациите,които споменавате,нямах представа,че там е звучал казачок.Доколкото разбирам не сте против казачока сам по себе си като танц,а против казачока като нарицателно на сервилничество и покорство пред СССР.

    А че трябна да има трезв поглед към българо - руските отношения съм напълно съгласен.Трезв и реален поглед - да,но не и такъв ,който възпитава в неприязън към всичко руско,не такъв,според който руснак е синоним на комунист или алкохолик.Именно затова казах,че това е тактика отпреди 1989,но с обратен знак - ако тогава се е пропагандирало ,че всичко американско е лошо и упадъчно ,след промените започна да битува същото мнение,но по отношение на руското.Съвременният млад човек трябва да е толерантен и да не страда от предразсъдъците на миналото - какво лошо има например да има година на Русия в България или обратното?Нищо лошо според мен - както нищо лошо няма и ако има година на САЩ или Гърция или Франция в България (друг е въпросът ,че засега такива инициативи няма).Проблемът на Станишев далеч не е в това ,че е наполовина руснак - ако ще го съдим за нещо,то нека да е за слабото му и корумпирано правителство,за липсата на личностни управленски качества ,но не и за произхода му.Какви според вас трябва да са отношенията ни с Русия?Ще се радвам да споделите,нито споря заради самия спор,нито смятам да гласувам за БСП в неделя,просто ми е непонятно защо непрекъснато трябва да се говори против Русия и всичко руско и да се смята,че ,видите ли,така сме големи демократи - не е ли малко странно в 2009 да обсъждаме тези неща...За мен решението е просто - отношенията ни с Русия трябва да са такива ,каквито са с всяка друга държава,без да допускаме намесата й във вътрешните ни работи, но и без да стигаме до крайности като яростно отрицание на тази страна и народа й и непрекъснатото и целенасочено натякване,че руснаците са комунисти - доколкото знам никой не е тръгнал да съди или мрази немците в днешно време заради фашизма и Втората световна,или ако някой го направи,всички здравомислещи хора ще му се изсмеят.Защо не сме способни да простим и на Русия?

    Не виждам и нещо толкова лошо в идеята за единство на славянските народи - разбира се,такова единство ,при което всяка славянска държава запазва суверенитета си и няма доминираща страна - тоест единство по-скоро в културен и духовен план - не виждам нещо неестествено в това при положение,че българи,сърби,руснаци,чехи,поляци и т.н. имаме толкова общи неща,а практически не се познаваме.Може да звучи наивно или прекалено идеалистично като идея ,но никой не говори за някакви грандиозни мероприятия - дори и една организирана ученическа екскурзия до друга славянска страна би било добра идея - както и Вие сте довели французите в Кърджали.Благодаря за вниманието.

    ОтговорИзтриване
  9. @ Недоумяващ : Напълно съм съгласен с идеята Ви за дружески връзки и културен обмен между народи с толкова много допирни точки, колкото са славянските, балканските и европейските. Самият аз съм стар почитател и познавач на руската култура и история, така че едно сътрудничество, да речем, в литературата би било полезно и приятно за всички. Подобни лирични отклонения в съвместното ни съжителство на планетата Земя обаче щяха да са възможни, ако не съществуваха едновременно с това междудържавни и икономически отношения, където всеки се бори сам за кокала. От една страна Русия е пример за литературна традиция, но от друга статутът и на велика сила я задължава да се налага на международната политическа сцена и да брани интересите си за сметка на малките държавици, каквато е впрочем и България.
    Не можем да виним Историята за международното статукво, обаче можем да виним себе си за онази слабохарактерност, която често ни превръща в играчка на чужди интереси. Затова бих се радвал на спонтанен народен интерес към руската култура, но не и на налагането й поради сервилност и държавна зависимост (както например ни налагаха задължителното изучаване на руски език, абонирането за руски вестници и руските предавания и филми всеки петък...)

    И последната подробност в мнителната ми обосновка - Русия и СССР наистина са две различни неща, но не бива да забравяме, че болшевиките са все още на власт в Москва и продължават да потъпкват демокрацията и човешките права както в собствената си държава, така и в периметъра на бившия Варшавски договор. Поради тази причина съм скептично настроен към евентуалните положителни черти на руската държавност и си пожелавам Путин и другарчетата му да се държат далеч от България.

    ОтговорИзтриване
  10. Този път съм напълно съгласен с Вас.Това й е хубавото на демокрацията - всеки има право да избира свободно какво да харесва,а не да се налага да приема това,което официалната власт му налага.Наистина е разбираемо да се дразниш ако ТРЯБВА да харесваш руския и Русия без да ти идва отвътре,каквато явно е била ситуацията преди 1989 година.

    ОтговорИзтриване
  11. http://www.youtube.com/watch?v=JFM7Ty1EEvs
    Предлагам това за компилацията.
    U2 Bloody Sunday

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар