Европейските избори във Франция - десницата мачка


Изборните резултати във Франция потвърдиха всеобщата тенденция, че вотът за европейски парламент не беше политически, ами граждански и прагматичен. Поради тази причина гласоподавателите гласуваха за нуждаещата се от подкрепа в условията на криза управляваща десницата (28%) и за зелените (16,2%), които пък поставят на преден план жизненоважния екологичен проблем.

...



Губещите на европейските избори са... всички останали. На първо място по разочарование са социалистите, който за първи път не минават символичната граница от 20% (16,8%) и спорят за второто място със зелените на франко-германеца Даниел Кон-Бендит. Другите политически сили с подвити опашки са центристите на Франсоа Байру и крайната десница на Жан-Мари Льо Пен, чиито депутати стават два пъти по-малко (от 7 на 3).

Френският изборен ден премина прекалено спокойно с едва 40% активност.



С жена ми отидохме да гласуваме в 15 часа и президентът на бюрото ни се оплака от липсата на гласуващи. Попита ни дали искаме да участваме в преброяването на гласовете.
Във Франция гласуването протича по следния начин : първо член на журито проверява дали гласоподавателят фигурира върху избирателните списъци. След това гласоподавателят взема плик и по една от всички бюлетини и се усамотява в клетката за гласуване, където слага една бюлетина в плика, а останалите ги хвърля (аз обикновено си ги нося с мен, за да им хвърля един поглед на спокойствие в къщи). Пред урната гласоподавателят бива проверяван още веднъж, президентът казва „Може да гласува” и отваря урната, а след като пликът падне вътре казва „Гласува”. След това гласоподавателят се подписва, слагат му печат върху изборната карта и с това се приключва.


(В малките селца всички гласоподаватели заедно изчакват края на изборния ден, преброяват бюлетините, бъзикат се кой за кого е гласувал, след което слагат софрата и си пийват и хапват с граждански апетит. Присъствал съм няколко пъти на такива селски избори и именно там се сдобих с вкус и желание за истинска демокрация)

А днес се прибрах у дома и, пак така похапвайки, осъзнах, че Европа вече е дори в чинията, и ме досмеша : Българин във Франция яде испанска диня с турско сирене. Да ви е сладко!
...


Коментари

  1. Да ни е честито. В България се гласува така - позакъсняло събуждане и тежки физиологически усложнения от снощната футболна драма. Отиване до изборната секция за разнообразие. Там е пълно с хора, които нито работят, нито плащат данъци. После избираш правилнатта урна. Няколоко съучастнически реплики към съседите от БСП, които са убедени в благонадеждността ти. Резултатът е отдавна ясен:
    Ирационалистите - 90% и социалистите (рационалисти) - 10% Последните печелят заради демокрацията.
    Изборният ден завършва със скърцане със зъби по нощите пред телевизора. Сам.

    ОтговорИзтриване
  2. В България обичаме да повтаряме многозначително "Прост народ - слаба държава...". По този повод французите казват индиректно горе-долу същото : "Всеки народ си заслужава управниците"...

    А мене ако питаш, в една държава всичко си личи по изборните резултати : Весело-безгрижен народ - следизборен махмурлук... Пивни едно малечко и че ти мине!

    ОтговорИзтриване
  3. Баси, к'ви сте сериозни.

    ОтговорИзтриване
  4. @ Бла : Ами на мен лично малко ми се скофтва настроението, когато си дам сметка, че в близките 4 години статуквото ще остане непроменено. Още четири години в Бг ще управляват зомбита. Е, знам че си падаш по подобни адски създания (видях го в блога ти), но на мен лично те ми убиват апетита ;-)))

    ОтговорИзтриване
  5. Всъщност, десницата не мачака, а просто левият вот е много раздробен и разгърнат като ветрило от социалисти, през зелени до крайна левица.

    ОтговорИзтриване
  6. Щеше да имаш право, ако ставаше въпрос за френския парламент и формиране на правителство. В случая обаче важното е кой колко представители изпраща в евро-парламента, а управляващата дясна партия вкара два пъти повече депутати, отколкото на миналите евро-избори, което си е бая успех.
    Особено съм доволен за зелените, защото Кон-Бендит е много харизматична личност, а и защото повдигнатите от тях проблеми са особено важни.

    Иначе безплатното излъчване по кината, телевизията и интернет на документалния филм за планетата "HOME" два дни преди изборите се счита от някои политически формации за удар под пояса и за зелена пропаганда... И може би са прави... Но щом е за планетата... ;-)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар