ЛИРИЧНО ОТКЛОНЕНИЕ НА ФУТБОЛНА ТЕМАТИКА ПРИ ПЕТЛИТЕ



Френският футболен шампионат далеч не е толкова атрактивен, колкото са английският или испанският, но за сметка на това в него се раждат едни от най-талантливите футболисти, които обикновено се изявяват зад граница в най-големите клубни отбори.

Тази година обаче – за първи път от доста време – и Франция усети истинската тръпка на футболната интрига с интересни мачове и неочаквани обрати.

Жирондинците от Бордо завършиха шампионата с трясък и гръм! През последните две седмици отборът бе затрупан от подаръци – къде благодарение на опитното ръководство и треньора Лоран Блан, къде с малко помощ от съдбата...

Първо Бордо се озова начело на шампионата, защото Олимпик Марсилия загуби несправедливо от Лион. И имайки предвид оставащите срещи до края на сезона, беше ясно, че купата най-вероятно щеше да пътува към столицата на виното.

Преди една седмица пък Йоан Гуркюф (нападател и плеймейкър на Бордо) получи две престижни награди – първо голът му срещу ПСЖ бе обявен за най-красив (вижте видеото по-долу), а след това Зинедин Зидан му връчи и трофея за най-добър футболист на годината. Видимо развълнуван, Гуркюф призна, че е черпил най-много вдъхновение именно от Зидан.




И така, миналия четвъртък дойде и очакваната новина – Бордо извади от касичката си 15 милиона евро, за да откупи Гуркюф от Милан, след което младият национал подписа договор за 4 години с жирондинците. В Милан Йоан Гуркюф нямаше почти никакъв шанс да измести титуляра Кака, с когото играят на един и същи пост, а световното първенство наближава и времето прекарано на терена е също така един от основните критерии за оставане в националния отбор...

След вчерашното гостуване на изпадащия Каен (победа за Бордо с 0:1) жирондинците отново станаха шампиони на Франция – за първи път от десет години насам.
...

Коментари