За книгата на Димо Райков „55 тайни на Париж” - съучастнически


Излезе новата книга за Париж на вечния пешеходец Димо Райков.



Наричам го „пешеходец” не защото никога през живота си не е притежавал МПС, ами заради особения начин, по който е решил да изрази любовта си към френската столица – чрез постоянни разходки и срещи с хората, в метрото или на улицата, с познати и непознати. А когато изцеди и сетната силица от многострадалните си крака, посяда на някоя пейчица и записва старателно впечатленията си в поредния тефтер.

И докато злите езици разправят, че „луд умора не знае”, Димо продължава да задълбочава любовта си към Париж, Франция, Европа, света и чуждите култури и порядки, а самият той вече се е превърнал в гражданин на света, приемащ различията у другите като свои собствени черти и качества, които тепърва открива и обиква. Други пък се чудят как е възможно човек да се срещне и да бъде приет от толкова много и все разноцветен народ – творци, политици, клошари и комбинатори от всякакъв ранг и естество. На тях пък ще отговоря, че наистина е невероятно, но в същото време е напълно възможно, защото лично съм бил свидетел на много от тези разговори и интервюта.




За три години Димо написа три книги, като всяка една от тях е заредена с различна енергия и показва по едно от лицата на френската столица. В „Париж, моят Париж” ще прочетете за онзи Град на победата, в който хора от всякакъв произход (предимно французи и българи) са намерили щастие и вдъхновение за живот и изкуство. Втората книга „БГ емигрант в Париж” съдържа автентични разкази за българската емиграция, без маска и без грим. Последната картина от този триптих – „55 тайни на Париж” - е насочена най-вече към туристическите забележителности и маршрути, които превръщат Франция в най-посещаваната страна в света (около 80 милиона посетители на година).

Невъзможно ми е да споделя с вас коментар за книгите му, защото донякъде и аз съм част от тях – с Димо не само се познаваме от дълги години и сме роднини, но сме и делили също така много преживявания и впечатления. Затова ще си позволя само да пожелая успех на „55 тайни на Париж”. И нека читателите подходят към нея така, както и Димо тръгва из парижките улици – с открито сърце и петимни за нови срещи.



На добър път и BONNE CHANCE !





С Димо в Марсилия



http://dimoraikov.skyrock.com/2444088037-15-55.html

http://dimoraikov.blogspot.com/2009/05/55-15.html





Коментари

  1. има и щастливи улици - по тях минават пеша :-) успех на книгата, продава ли се в БГ?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, продава се - от петък е по щандовете. Предните две книги на Димо бяха сред най-търсените български издания и затова се надявам и "55 тайни на Париж" да върви по същия път.

    ОтговорИзтриване
  3. Купих си книгата в петък от "Пингвините" на "Славейков".Беше последната от първото зареждане. Почти съм я прочела вече. Зарежда със страшно много енергия и ми позволи да се откъсна от ежедневните ми проблеми.
    Най-интересното за мен обаче е удивителното ненатрапчиво преплитане в книгата на три пласта. Лекият за четене и приятен разказ за "тайните" на Париж е съчетан с културологична прецизност, а зад тях прозират много черти от народопсихологията на французина и на българина. Поздравления за писателя и благодаря за удоволствието от четенето!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар