ПЪРВОАПРИЛСКИТЕ МАЙТАПИ НА ИСТОРИЯТА


Историята е чудесна наука, в която понякога научаваме невероятни неща – за миналото, а и не само!
За запознатите с руската история например не е тайна, че в Несторовата летопис се разказва как е основано киевското княжество:


През IX-ти век руската земя била населена от глупава сбирщина пияници, които поради липса на по-интелигентни занимания (кръстословиците са измислени чак след изобретяването на азбуката и хартията) се биели помежду си и си създавали един куп главоболия. Един ден старейшините се събрали и съчинили горе-долу следното послание, изпратено впоследствие на скандинавските благородници-варяги : “Драги варяги, нашата земя е голяма и богата, но ни липсва ред... Елате да се възползвате и да ни управлявате...”

И така варягът Рюрик си намерил княжество и поле за изява, а руснаците пък станали народ за чудо и приказ... След това три дена яли, пили... И пак пили, и пак, и пак...

Поучителното в историята е как цял един народ се подлага доброволно на чуждо владичество, отказвайки се от свободата да разполага със себе си по свое собствено усмотрение. Само че това се случва през средновековието, а сега Русия е голяма и могъща страна, която периодически премачква по някоя държавица в кавказкия регион и спира газоподаването към Европа в зависимост от изпитите количества водка и без да се страхува от евентуални санкции.


В българската история също има случай на отказ от суверенитет, но за жалост не става дума нито за средновековието, нито за предложението на Тодор Живков да станем 16-та съветска република, ами за съвсем пресни събития и за съвсем конкретни политици от тройнокоалиционното настояще.


...
130 години след Санстефанския мирен договор и едва един век след пълната независимост на България, българските институции начело с група руски възпитаници предлагат страната да стане протекторат (разбирай колония от африкански тип) на Европейския съюз. Причината е една-единствена : правителството няма необходимия ценз, за да управлява кадърно, а отправената към Европейския съюз молба за настойничество е своего рода капитулация - в мирно време и без враг. А Серж хич не го е еня, че за всеки трезвомислещ човек подобно поведение е най-малкото недостойно.


...
Единствено историята няма край, казва Шарл Бодлер...
Човешката глупост тоже, додава Серж Станишев...
Не е лесно да си тиква, въздъхвам аз...


...

Коментари

  1. Историческите шегички са още по-мащабни. Рюрик и бандата му варяги са от шведското племе - рус. И това племе дава името и на княжеството - Киевска Рус. Вилхелм де Рубрук (посланик на Людовик 9 в двора на монголските ханове) описва границите на Рус – от Полша до Танаида (старото име на Дон), т.е. това е днешна Украйна, на която московските фалшификатори по-късно й лепват името Мала Русия.
    Де Рубрук разказва и за Московското княжество (Моксел) – „където няма никакви закони и са чисти езичници. Живеят в малки дървени къщи в горите. Князът им е убит при похода на Батий (московският княз е васал на монголите) в Европа.”
    Самото Московско княжество възниква през 1277 година с волята и разрешението на монголския хан.
    Населението на Киевското и Московското княжества са от различни етноси и имат съвсем различен исторически път на развитие. Но когато Московското княжество набира държавна сила, започва пренаписвнето на историята - дебело се подчертава приемствеността между Киевска Рус и Московското княжество - За да може да изпъкне стародавността на руската държавност. Което не отговаря на тогавашната действителност.
    Ама на кого ли му пука.
    Май само на украинците.
    А иначе майтапите с варягите от Киевска Рус са за сметка и на българите. Светослав помага за разгрома на Източното царство, а синът му Владимир (по варяжки - Валдемар) участва в походите на Василий Българоубиец при разгрома на Западното царство на Самуил. За награда Василий му става кръстник и му дава сестра си за жена.

    Поздрави,
    Алеко

    ОтговорИзтриване
  2. "Несторовата летопис" ("Повесть временных лет") е наистина интересно и поучително четиво, затова си позволявам един линк към нея (за тези, които разбират руски език) - http://www.old-russian.chat.ru/01povest.htm

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам, но мене ако питаш (както пееше Васил Гюров по време на младостта ми), изобщо не иде реч за украинци* и руси тук (с оглед преждекоментиралите).

    Обаче според мен не иде реч и за отказ от суверенитет, а за поредната селска хитрост а-ла Uncle Tosh - дай ся че пуснем едни европейци, дето мноо добре знаем какво че стане с тех на третата седмица (как българската развала много бързо покварява чужденците е неоспорим факт!).
    После, когато пак оцапаме потурите, ще посочим гордо ония смешници от Брюксел с корковите шлемове (за които сме сигурни, че вече ще се тълкалят безцелно из лабиринта на българската действителност, еле пък и опиянени от местните прелести) и ще кажем - "Видяхте ли, другарю Морозов, пардон - Барозув, то от нас така или иначе нищо не зависи".

    Ама - ц, как и Масква, Барозув слезам не верил.
    И слава Богу!

    * Както казваше един приятел (може и аз да съм бил, но в нетрезво състояние и затова да ми се е чуло като външен глас...) - единствените братя славяни, които имаме са украинците и хърватите :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ааааа, Сергейчо с моторчето не е толкова тъп, та да не знае, че искането му ще се отхвърли с възмущение. Освен това, разбира се, момченцето с моторчето без ден стаж в живота си преди премиерството не е премиер. То е просто една маша, една кукла на конци на представителите на едрата комуно-номенклатура и на ДС. Актът на отрочето на дясната ръка на правешкия дебил е пореден опит да се прокара мисълта - най-вече пред собствената електорална маса, че "ние знаем как да управляваме, и добре управляваме - макар и с някои отделни грешчици - обаче ония там в Брюксел не ни разбират, щото са високомерни охранени европрасета!"
    И проблемът е съвсем друг. Проблемът не е момченцето с моторчето. Проблемът е, че няма алтернатива на куклата на конци на представителите на комуно-номенклатурата. Защото видяха сметката на синята идея отвътре - тия, в които ние привидяхме демократи и радетели за антикомунизъм, права на човека и правова държава.
    Много ревяха самите те, че не били всички маскари, но истината е, че всичките се оказаха маскари.
    Повече от епохално прозорлив се оказа Щастливеца!

    ОтговорИзтриване
  5. Честно казано, винаги съм считал руската история като отделен исторически жанр - нещо средно между научна фантастика, филм на ужасите и театър на абсурда. Във всеки случай никога не знаеш какво ще се случи и доброто никога не побеждава.

    Колкото до изпълнението на Станишев в ролята на многострадалната Геновева, там където вие виждате хитруване, аз съм убеден, че става въпрос за универсална червена идиотщина в концентриран вид.

    Иначе сте прави, че евро-съветниците на Станишев са чиста проба блъф, но не за пред Брюксел, ами за пред българския електорат. Защото и на пеленачетата на Запад им е ясно, че политическият субект "дьо Вилпен" отдавна е погребан и забравен. Но за това - отделен пост!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар