Пак сме тук... и пак сме си същите




Току-що се връщам от културно мероприятие с вкус на марципан от златното време на живковизма. Бях на концерт на българската дива Лили Иванова! В Париж!




Съжалявам, но обичам прекалено много рока, за да си кривя душата с патетични, псевдопатриотични изказвания относно неща, в които не вярвам (в случая – качеството на българската естрадна песен, както и на всички други продукти на соц.режима).




Почитателите й могат спокойно да не четат следващите редове. А почитателите на живковизма пък направо да вървят по дяволите!




Предполагам се досещате, че за да даде концерт в Париж – и то в престижната зала Олимпия, където са се изявявали звездите на френската песен (Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Далида...) – човек трябва наистина да има самочувствие и солидна публика...
Аз лично отидох там с доста предубеждения, които за броени секунди след началото на концерта се превърнаха в реалност.




Що се отнася до песните... Ако ги беше изпяла една след друга без пауза между тях, публиката можеше да си помисли, че става въпрос за едно и също парче – “Любов-любов... детелини-детелини... камино-камино... панаири-панаири...”
И всичко това, изпято по един и същи начин и на места на плейбек, беше само по себе си достатъчен довод и оправдание за смъртта на българската естрада и за зараждането на чалгата.




Думата мероприятие означава група от действия, целящи осъществяването на единна цел. Затова съм на мнение, че в случая думата концерт трябва да се замени с мероприятие – цялата работа е организирана от-до, хората са дошли по силата на етикета, облечени като Мими Балканска дами пляскат в ритъм на указаните рефрени, поклащайки многозначително боядисаните във всички цветове на дъгата коси, разни натегачи с профил на комсомолски секретари поднасят показно букети цветя и т.н. Абе позната гледка! А залата пак не беше пълна.




И друг път съм бил на български концерти в Париж, като истински се радвах единствено на Щурците.




За най-голяма подигравка с певческото творчество и с българското ми сърце обаче обявявам без капка двоумене гоцевата придворна певица Николина Чакърдъкова, която може би е с тибетски произход, защото комай единствено в Тибет владеят умението един човек да пее на два гласа. Всъщност става дума за отвратителен плейбек с наслагване на две писти. Присъствах на концерта пак по случайност – бяха го обявили като представяне на България по случай присъединяването ни към Европейския съюз, а събитието се провеждаше в конгресната зала на ЮНЕСКО. Оказа се, че мероприятието представлява концерт на Николина Чакърдъкова, посветен на червената княгиня Ирина Бокова (името й произлиза от турската дума бок).



В началото се наложи да изтърпим реч на г-жа посланика, последвана от 20 минутен документален филм (на английски) за Чакърдъкова и DVD-то на последния й спектакъл. След това започна чалгароподобната буфосинхронизация, като от време на време имаше закачливи елементи – Чакърдъкова се качва смело върху огромен тъпан, засланя очи с една ръка, и вперила поглед към централната ложа се провиква “Виждам Ви, госпожо посланик, виждам Ви!”




Гвоздеят на програмата беше българското хоро с европейското знаме, но за тази сценка просто ви оставям сами да се отдадете на философско размишление.




И всичко приключи по обичайния начин – Бокова си тръгна с придворната свита начело с директора на културния ни център К. Кадийски в ролята на първи подмазвач. В суматохата не забелязах дали посолството беше отпуснало средства за традиционния коктейл с портокалов сок в кутии и овлажнени фъстъчки, защото бързах да подмина щанда с DVD-то на Чакърдъкова... Така или иначе ми се повръщаше.




Бедни, бедни Македонски... Няма как, следващия път ще идем на концерт на Боб Дилън!
....

Коментари

  1. Лили Иванова в зала "Олимпия"? Направо ме застреля!

    ОтговорИзтриване
  2. Откакто се чу тази история / истерия за Лили-то в Олимпия се чудя - кому беше нужно?
    Човек прави концерт там, където вече има или основателно смята, че ще спечели почитатели - за да затвърди / изгради почитта им, за да увеличи продажбите на нови или предстоящ албум или просто за пари.

    Нито едно от горните обяснения не ми се връзва в случая. Коя е била целевата аудитория на този концерт? Множество нови френски фенове?!
    Може ли суетата на една презряваща дива да бъде достатъчно основание?
    Не знам, не ми е работа да знам. Чудех се обаче наистина, кой ще отиде на този концерт (освен търсачи на силни експериментални усещания като Сандо).

    И разбрах (от гордите с родолюбивата изява медии) - екипът на комисар Кунева, както и екипът на културния ни институт в Брюксел. Сигурно и други трудови колективи от системата на МВнР.
    Залагам два и пеесе, че билетите и транспорта са били платени от бюджета на Външно (или МинистерВството на о.з. м-р Деянов).
    Би било смешно, ако не беше нелепо.

    Добре поне, че Лилито не се е качила и тя някъде да каже "Виждам, те, комисаркеее, виждам те...".

    За недоразумението НикЧак надали има нужда да се пише повече, но не издържам на изкушението да попитам (риторично, разбира се) - тази дама защо винаги се подвизава с нещо, което наподобява повече мъжка народна носия, вкл. с типично мъжко кепче???
    Интересувам се от автентичен фолклор, вкл. македонски, и смело твърдя, че такъв тексктилен кич никой заблуден терзия и в най-(е)гейските краища на Македония не е създавал.

    Цялата история ми напомня историята с другия любим на црвените властимеющи естрадник, Веселин Маринов, който навремето толкова се харесал на шефа на едно хасковско предприятие, че го назначили на щат помпиер (т.е. обслужващ някаква помпа)и му плащали заплата сума ти време.

    Ех, какви меценати имаше едно време, а сега никой не дава пари за култура :)))

    Накрая (по ред, но не и по важност) - за много години!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето къде бил ключът от бараката! Значи мероприятието е организирано за другарите от Външно! А аз се чудех защо Лили Иванова благодари на К.Кадийски на русском языке за огромния букет цветя, платен предполагам с парите на културния център!

    Прави сте, че концертът в Олимпия е един каприз на разглезени велможи. По същия начин отвориха навремето Лувъра през почивен ден за Людмила Живкова.

    Аз лично отидох на концерта безплатно. Ако трябваше да плащам, със сигурност щях да пропусна събитието, защото считам, че парите за билет са инвестиция за хубави емоции и за развитие на изкуството. А при Лили Иванова инвестицията ще отиде зян. Каква възвърщаемост може да има при една 70 годишна певица с пътуваща публика от номенклатурчици?

    За много години!

    ОтговорИзтриване
  4. Господине, и аз съм хард рок фен, и почитател, и то много по-отдавна от Вас, на написаните в профила Ви групи! И за разлика от Вас съм проследил развитието им. Пусках си заедно със съучениците си дълга коса в солидарност с Битълс против писанията за тях в "Народна младеж" и т.н. Милиционерите ни постригваха и пр. Мразя до дъното на душата си чалгата и днешните жълто-червени крадци и некадърници и т.н.
    Но съм и почитател на Лили Иванова - която е отдадена на музиката също толкова силно, и явно няма да се откаже никога от нея (докато може), също както и Мик Джагър, и Тина Търнър и т.н.!
    Въпрос на вкус - всеки го има. Но като не Ви харесва Лили Иванова, защо сте си губили времето да ходите на концерта й?
    И се научете да пишете! Като ще пишете за Лили Иванова, пишете за Лили Иванова! Не пишете за чалгарки и за Ирина Бокова! Половината Ви съобщение е за тях, за съвсем друго събитие, с което Лили Иванова няма нищо общо! За тях напишете друго съобщение!
    Лили Иванова не е комунистка, никога не е била, и няма да бъде. Беше в първите редици на поп певците (почти всичките), противопоставили се на червените убийци и варвари през 1990-1991 г.

    ОтговорИзтриване
  5. Смях се от сърце. :)))) От вчера чета венцехваления и апологетики за "Примата". Вече губех вярвата си в интелигентността на нашенеца. Ти ми я върна. :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Към господин Кабакчиев, който задава важен въпрос : Отидох на мероприятието на Лили Иванова, защото съм свободен човек и мога да ида където си искам. А колкото до съвета Ви (да се "науча" да пиша), човек наистина се учи, докато е жив, а аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо. Но от думите Ви се подразбира най-вече, че трябва да се науча да пиша Вам угодни критики за Лили Иванова или за някой друг. Да, ама по същата Ваша логика пак трябва да го докараме до комсомолска организация и да пеем "детелини-детелини" под строй на ученическа бригада сред люцерната, а това на мен хич не ми уйдисва.

    И всъщност така и не разбрах защо си мислите, че това е статия САМО за Лили Иванова, а не за мероприятията по принцип, и че въобще има някаква догма при писането на статии.

    Всеки е свободен както да пише (свободата на словото е гарантирано в конституцията), така и да чете каквото си иска - доказателство за това е фактът, че сте прочел писанието ми докрай въпреки предупреждението към феновете на Лили Иванова и българската естрада в началото на текста :)))

    Така че интелигентни критики са добре дошли на всяко ниво стига да не миришат много на цензура.

    ОтговорИзтриване
  7. моите поздравленя Сандо за хубавият коментар,аз не бих посетил такъв концерт даже и да ми платят затова.просто немога да гледам мазните мутри и мутреси харчейики пари за самореклама и избибане на посткомунистически комплекси,а и баба Лили никога не ми е била нито синпатична нито съм е харесвал като артистка и изпълнителка и ,както и изобщо българската естрада и едно време а и сега.това е една пародия с главни действащи лица гилдия от гъзолизци/едно време на БКП ,Тато ,Таков Мако Даков и т.н./сега на неосоциялисти - чалгаджии -дебели и угоени мутри и мутреси.колко ли пари са платили само за наем на залата €50 - 100000 може и повече еми коктейлите пътните и дневните.мецената на тази изпълнителка и главен спонсор за този фарс да беше отделила пари за някоя болница или дом за деца вместо да организира подобни патриоточни панири

    ОтговорИзтриване
  8. Сандо, няма цензура, беше само препоръка да се учите да пишете. Аз лично съм се учил десетилетия, и продължавам се уча. Не трябваше да смесвате двете теми. От друга страна, неотменимо е и правото Ви да ги смесвате.

    ОтговорИзтриване
  9. Добавка - за мероприятията. Както каза друг другаде, в НДК залата винаги ще бъде препълнена, ако Лили Иванова пее. И хората ще са готови да дават и по МНОГО пари за билети. И никой не ги задължава.
    Не го разбирам това за мероприятията.
    Какво пък Вие, Сандо, сте видели от мероприятия? Няма вече мероприятия! Има свободен избор дали да отидеш или не някъде.

    ОтговорИзтриване
  10. Това е част от мероприятията, Ирина Бокова да стане президент на ЮНЕСКО

    ОтговорИзтриване
  11. Де го чукаш, де се пука?

    Ако "това е част от мероприятията, Ирина Бокова да стане президент на ЮНЕСКО", ПИШЕТЕ ЗА ТОВА! А не за Лили Иванова! Или поне не свързвайте двете теми!
    ПишЕте за Ирина Бокова, за брат й Боков с вината и мезетата, за сина му - крадец на автомобили, за Маразов, агент на терористичната организация Държавна сигурност, чийто вицепрезидент Бокова трябваше да бъде, за агент "Гоце", за Сергейчо с моторчето, машата на комуно-сталинистката номенклатура, управляваща днес страната, и т.н.!
    Само че вие, които сте в Париж, също така гласувахте за комунистите много пъти, нали! И сега, вместо да пишете за комунистите, пишете за ... Лили Иванова!?!? И я свързвате с комунистите!?!?
    Не ви харесва Лили Иванова, OK.
    Ама няма нищо общо между Лили Иванова и милионите престъпления, беззакония и безобразия на комунистите!

    ОтговорИзтриване
  12. Има нещо, което не мога да разбера. Защо след като не харесвате Лили Иванова отивате на концерт. Винаги се чудя на този тип хора, които ако са в България няма и да си помислят да стъпят на такъв концерт, но понеже е в чужбина и е българско, трябва да се отиде. Същото е, като срещнете сънародник по улиците в чужбина, непремено трябва да се заговори. Не мислите ли, че с присъствието си на концерта само допринасяте за истерията около Лили в Париж?

    ОтговорИзтриване
  13. Точно за това иде реч, г-н Кабакчиев - Лили Иванова продължава да пълни Зала 1 на НДК и дано продължава още дълги години! Там въпросителни няма.

    Но чий го дири в Олимпия? Това е питането.
    Пак ще повторя (като за нечели) възможните обяснения:
    а) Лили има стотици фенове в Париж (било то емигранти или не), които от години пишат писма на централния й фенклуб в София с молба да ги посети и зарадва с грандиозен шоу-спектакъл.
    Нещо а-ла БТР в Лондон, Глория в Чикаго и Ленин в Польше.
    б) Лили издава нов албум и иска да го представи на френската и/или емигрантската публика, за да спечели нови фенове.
    в) Лили, с подкрепата на български институции, искат да представят на френската аудитория високите достижения на българската естрада през последните десетилетия.
    г) На трудовите колетиви в рОдината ще подейства ободрително, ако разберат, че тяхната любимка жъне овации в Париж. Няма значение какво всъщност се е случило, може и никой да не е отишъл, в далечна България новината ще бъде "Лили в Олимпия".
    д) Друго (моля, посочете в детайли).

    Ако изберете отговор а), моля посочете защо за място на провеждане на мероприятието е избрана зала "Олимпия".
    Защото:
    а) Едно време така е правела Едит Пиаф, а Лили е българската Едит Пиаф.
    б) Защото само Олимпия отговаря като ниво на Зала 1, а Лили пее само в Зала 1.
    в) Друго - моля, посочете.

    Ако на първия въпрос сте отговорили в), то според Вас това е така, защото:
    а) българската естрада от епохата на зрелия соц е изключително високо постижение в световната поп-култура и е грехота на оставяме симпатични хора като французите да живеят и ден повече, без да я познават;
    б) българската естрада може и да не е нещо особено, но си нямаме друго, което да представим, а е хубаво да представямае разни работи, защото никой иначе няма да открие какъв бисер се крие в скромната мида на българската култура;
    в) друго - моля, посочете.

    Можем да разработим и по подробен тест - анализ, но мисля, че за начало тези въпроси са достатъчно.

    Категорично не си спомням Лили да е направило нищо през 90-91 г., нито преди, нито след това.
    Предполагам, че е рушила усърдно комунизма като негова снаха.

    Напротив - Лили може да е голямата звезда на соц-естрадата, но Лили никога не пожела, нито съумя (ако пък се окаже, че е пожелала) да стане звезда на гражданския небосклон.
    Лили никога не излезе с позиция по който и да е важен въпрос на обществото, винаги се криеше някъде, подхранвайки около себе си някакви смешни звездни мистерии.
    Да не говорим за странните стилово-естетични послания, изразени в кичозните й изяви, минижупите на неособено дългите й крака, особено в последните години, ужасния грим, и прочие визуални недоразумения, гарнирани с обясненията в стил "Тя е Лили, значи може да прави каквото си иска, без значение какво ще кажете вие" и т.н.

    Не, слуховете относно иконно-недосегаемия характер на Лили са силно преувеличени.
    Ако е икона, то за мен Лили е икона на посредcтвеността и кича в т.нар. естрада и епохата й.
    Няма нищо лошо в това, че мислим различно.

    Следващия път - да не забрави да вземе Филип Киркоров за подгряваща звезда от подходящ калибър и стилистика.

    ОтговорИзтриване
  14. Belomore, съгласен съм с доста от позициите Ви относно това, че някой се мъчи да прави политически (и друг) капитал от Лили. Но това винаги е било така, и ще е така.
    Не съм съгласен с определенията "кич" и пр. Лили е много изискана в поведението си и дрехите си (но вж. по-долу).
    Не съм съгласен с изискването Ви Лили да е заела гражданска позиция. Вижте, не можете и не бива да искате такова нещо от една голяма певица. Повечето големи музикални звезди правят точно това: когато ги питат за политика, те най-често отговарят "Ние не правим политически изявления!" И правилно! Защо ще отблъскваш "другите"? Които не харесваш политически, но те те харесват като музикант!
    И друго. Значи, един велик музикант трябва непременно да е и добър гражданин, така ли!? И защо? И нямаме ли примери на велики музиканти, които са били в затвора - като например великия крал на соула Джеймс Браун? А някои почти не са излизали от пандиза (Мърл Хагард)! Обаче, излязат ли, избиват рибата (макар неговият жанр да не ми е сред любимите)!
    Това за кича също е прекалено "български критерий". Да, има такова нещо, наречено кич, и всеки може в даден момент да се "кичоса" - да не се облече добре и пр.
    Обаче защо, когато е налице не само кич, ами дори нещо, далеч прехвърлящо границите му, никой не смее да нарече автора му кичозен? Сигурно сте виждали как Джими Хендрикс чупи китари в пристъп на пълна откаченост!
    И това не пречи да е признат от всички, дори от съперниците, за най-велик китарист за всички времена.
    Ами за онази друга, още по-голяма откачалка - Джанис Джоплин, да са казани много лоши думи, въпреки поведението й "в живота"? Не! Защото това са икони, и с музиката си хилядократно са изкупили всички възможни грехове!
    Впрочем за тия неща вече написах нещо другаде - давам там и свое обяснение защо Лили се харесва (от съответните хора):
    http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=611987
    (съобщ. № 124).

    ОтговорИзтриване
  15. След желязната реторика на Belomore мога само да се съглася, че от чисто естетическа гледна точка една силиконирана и лифтирана 70-годишна Барби, пееща "Ave Maria" разкрачена и в минижуп, е наистина кичозно и грозно - докато българинът не разбере това, в България ще царува чалгата, а фолк-певиците и мутресите ще имитират с поведението и външния си Лили Иванова.

    @ Красимир Кабакчиев : Малко странно изказване за един почитател на The Beatles... Аз пък винаги съм си мислил, че именно големите звезди трябва да имат гражданска позиция, защото техният глас се чува най-силно - както Джон Ленън зае позиция срещу войната във Виетнам, Пол Маккартни за опазването на околната среда, Боб Гелдоф и Джордж Харисън в помощ на гладуващите в Етиопия и т.н. Каква по-красноречива критика на войната може да има от американския химн, изсвирен от Джими Хендрикс, в чието соло познатата мелодия съдържа падащи бомби и горящ напалм.
    За по-пресни изяви можете да си припомните кампанията за президентските избори в САЩ...

    @ Анонимен : В чужбина българите въобще не се поздравяват на улицата, защото старите емигранти все още се страхуват от ДС, а младите - от българските престъпници. Доста често превеждам на арестувани нашенци и знам много добре защо трябва да се бяга далеч от непознати българи. За тези работи обаче се говори много повече в чужбина, отколкото в България.

    А отидох на концерта на Лили Иванова със случайно попаднал ми безплатен билет - както предполагам са отишли и повечето присъстващи. Благодаря на хилядите и милиони български "анонимни", които са финансирали шоуто на Лили! Няма как - криза е и трябва да си помагаме :-))))

    ОтговорИзтриване
  16. 4eta tazi luda nadprevara za dokazvane na sobstvenata inteligentnost (razbirai zdravo prisastvie na kompleksi)i si mislia za "Krivorazbranata civilizatsia"...
    Yjasiavashtoto v 4etmata e - kolko gadno i nedostoino e da si talantliv, zashtoto jiveesh v Bulgaria i ei sega na shte te razperdushinia!
    E,te nema takav film niide po sveta,vervaite mi!
    Biax na koncert na Bibi-King naskoro,koito e na 83 god.,ne mojeshe da pee prav,sedeshe si na stol4eto i zalata ymirashe ot ydovolstvie i sedia na kraka v po- goliamata 4ast na koncerta. Tolkova li ti e trydno BULGARINO da re4esh - "Da,gord sam 4e ia imame NEIA- LILI-4ast ot nashia tolkova malak i tolkova talantliv bulgarski rod!"
    Ina4e nie prosto si zaslyjavame tsialata 4ALGA v koiato HORA KATO VAS prevrashtat Bulgaria.
    Ostana shepa narod, koito vse oshte napomnia za malkoto petno v/y svetovnata karta, nare4eno Bulgaria.Badete dovolni,4e vse oshte sashtestvyvat tezi STRANNITSI i se gordeite s tiax,zashtoto bez tiax sveta bi bil tvarde bezli4en (moje bi to4no tolkova,kolkoto vas, dragi "intelektualni pisa4i")!
    Da vi e 4estita Novata Godina! I se napani nai-setne bulgarino,koga vidish cvete da mojesh da priznaesh,4e e krasivo,Ako ne ti haresva tsveta my,da imash silata da re4esh - e, tova ne e nai-lubimia mi tsviat,no kak krasi zemiata/poleto!Ne e trydno-opitai!
    I v zaklu4enie - BLAGODARIA TI LILI,4E KRASISH BULGARIA!

    ОтговорИзтриване
  17. Не съм видял концерта, може да е вярно, че не е бил подготвен както трябва, но това не може да се вменява във вина на Лили Иванова. Тази жена е НАД 70 ГОДИНИ - възраст, в която неизбежно настъпват много сериозни неблагоприятни промени както във физиката, така и в психиката, и е срамота подобно поведение - да бъде обвинявана тя, че концертът не е бил подготвен добре! Току-що във връзка с това нарязах един на салата в един друг форум. Ясно е, че не самата певица е аранжирала концерта си! И ако организаторите не са си свършили работата, критикувайте тях - още повече, че нали били комунистите! А не една възрастна жена!
    Много хубаво сравнение на колегата по-горе с концерта на B.B.King! И не много хубаво сравнение на Сандо с Ленън и Харисън и техните политически изяви.
    Лили Иванова не е Битълс и не може да се иска от нея да бъде! Предостатъчно е, че застана заедно с почти всички български поп певци срещу комунистите в онзи плакат от 1990 г.

    ОтговорИзтриване
  18. По тази тема по-скоро споделям отношението на Кабакчиев, без наставническия му патос "Кво знайти вий бе!" (понякога с него ми се пробва баща ми и винаги губи от това)

    Лили е музикант с безспорни качества и кариера и 1000-годишния и прстой на сцената само го доказва и е само неин плюс. На 80-години ще бъде по-вярно отколкото днес.

    Ленън, Харисън и Маккартни, както и Мадона и Боно са доказателство, че музикантите са тъпи парчета и гражданската позиция не им е силата. Така че да си пеят песньовките... :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Няма да пиша дълго за това.За пореден път правим реклама на хора, които заслужават само да бъдат забравени. Лили щеше и да бъде забравена по време на изгнанието си в ГДР някога. Беше в немилост защото мъжът и Янчо Таков го гепиха турците с хероин, но тогава не ни провървя. Иначе тя се е харесвала винаги на всички подобни и комунистически людемелачки. Очакмвам с нетърпение концерта на Веско Маринов в "Будокан" и 50 години Графа в "Медисън скуеър гардън".С риск да се изкуша от примитивната ВИ реторика, в която силата по правило сменя аргументите, бих искал за завърша с това, че според скромното ми мнение хората, които умеят да харесват Лили Иванова и The Beatles са обекти на медицината, а не субекти на естетиката.

    ОтговорИзтриване
  20. Не съм нито очаквал, нито изисквал от Лили гражданска позиция - споменах, че от нея никога не сме чули такава, в отговор на думите на г-н Кабакчиев относно приноса й през 90-91ва.

    Въобще не държа хората на изкуството да имат и изразяват искрена гражданска позиция (акцентирам на "искрена" - не говоря за модерните пози на тази или онази мегазвезда), но тук стана дума за конкретни хора и конкретни факти.
    Друг е въпросът, че истинският творец, който създава нещо повече и по-малко непреходно, за разлика от забавлителите (от entertainer), в повечето случаи има отчетливо видима гражданска позиция. Има музиканти, чиято музика харесвам, но чиято позиция не споделям, както и обратното.
    Не това е важното обаче.

    Разбирам, че заслугата на Лили е, че се е снимала на някакъв плакат, който помня смътно.
    Помня обаче и до ден днешен ясно каква беше и е позицията на Богдана Карадочева, на Васко Кръпката, на много други, независимо от това дали ги харесвам като творци и дали слушам вкъщи техни песни и дали въобще споделям тази или онази тяхна позиция.

    Що се отнася до кича, то преценката безспорно е строго индивидуална. По вкус и цвет и т.н.
    Аз обаче не съм фен на 70-годишни Барбита (по изключително точното и находчиво описание на Сандо!). За да носиш поли като Тина Търнър и да се разкрачваш като нея, по скромното ми мнение на непрофесионален битов естет, трябва да имаш крака като Тина Търнър, а не само подобно ЕГН.

    Няма нищо лошо в това една 70-годишна звезда, да изглежда като ... 70-годишна звезда!
    За сравнение - една Йорданка Христова никога не забрави на колко години е и винаги изгледа нормално за възрастта и положението си. И тук примерът с БиБи Кинг по-скоро доказва моята теза.

    Не съм съгласен и с краткото заключение на Templar:
    "Лили е музикант с безспорни качества и кариера и 1000-годишния и престой на сцената само го доказва и е само неин плюс."

    Качествата на музиканта Лили са безспорни - да, тя наистина има глас и ... толкоз.
    Точно толкова безспорен шоколад беше "Кума Лиса" и толкова безспорни дъвки бяха "Идеал". Кариерата й не доказва нищо, освен може би единствено и само колко бедна е била квазисцената на т.нар. естрада в продължение на десетилетия, колко ограничени бяхме (и като избор, и като творчество) и колко ограбени в музикално отношение бяха поколения българи, вкл. моето, което трябваше с години по-късно да разбира какво се е случило в поп- и роксцената по света. Няма да задълбавам (колкото и да ми се иска), няма и да направя дежурните за подобни разговори сравнения дори с една Югославия, в която рокмузиката беше на светлинни години пред нас.

    Ако някой иска да се гордее с Лили по света и у нас - прав му път, явно няма с какво друго или просто има нужда да се гордее с нещо.
    Те и руснаците сигурно се гордеят с Филип Киркоров*... Ууупс, той е наполовина наш, така че и с него трябва да се гордея сигурно.
    Аз съм пас. Аз нямам с какво да се гордея от социалистическата естрада, нито дори от социалистическата рокмузика.

    И не виждам нищо драматично в това, нито пък ме прави по-малко родолюбив българин.

    Всъщност като се замисля, именно необоснованите опити да превърнат Лили в някаква национална икона, от каквато нямаме нужда, ме дразнят най-много.

    * Не случайно за втори път вкарвам Филип Киркоров в контекста на Лили - за мен двамата са твърде сходни в естетическо отношение - и като мукизални качества (ограничени), и като сценично присъствие (претенция за несвързана със самото поведение визуална ексцентричност).

    ОтговорИзтриване
  21. А пропо, концертът на Лили в Олимпия беше отразен по бтв. За мероприятията - на мен картинката ми се струва шарена; любопитното е това, че през месец декември няма звезда на бг естрадата, която да не огласи зала 1 на НДК. Толкова ли са популярни?

    ОтговорИзтриване
  22. Ами популярни са... Като няма друго, и триците са вкусни.

    Не знам какво са отразили по телевизията, но едва ли са показали как Лили Иванова падна по гръб и продължи да пее, защото... беше на запис.

    Иначе мен лично не ме е яд на музиката й или външния й вид, или няколкото (не всички) изпети на плейбек песни - това е въпрос на вкус, което пък е проекция на цял куп индивидуални и социални фактори, различни у всеки човек...
    Яд ме е на институцията - все едно сме по времето на Тато, със същите самодейци и всякакви "народни" творци, а мероприятията се организират от СБХ, СБП, СБЖ и всички останали Съюзи на Българските Всякакви.

    Парите разбира се излизат от джоба на българските данъкоплатци и са предназначени за удоволствието на банда богопомазани номенклатурчици, а обикновените хора могат да се гордеят със соц.продукта си, но не и да дойдат да го видят в Олимпия.

    Такъв е културният ни живот.
    Вся публика рукоплещит... Голод, холод и большая благодарность!

    ОтговорИзтриване
  23. Според мен, един уважаващ себе си рок фен не бива да ходи на концерт на Лили Иванова - не само билет да му дават, а и да му плащат за това. Поне аз не бих отишла.

    Изключение от горното се допуска само:

    1. за Красимир Кабакчиев, който е уважаващ себе си рок фен, но е изключение per se.

    2. Ако съответният рок фен е много, много финансово закъсал (останал без работа, с малко дете и бременна жена в осмия месец) и му предлагат много, много голяма сума. И има тапи за уши.

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ви за смисления и обективен текст! Напълно споделям мнението ви !

    ОтговорИзтриване
  25. Kaто млад човек нямам никакво желание Лили Иванова и Антон Дончев да ме представят пред света. Признавам им някакъв талант, но не, благодаря.

    ОтговорИзтриване
  26. В крайна сметка съм доволен, че отидох на този концерт - не заради музиката или атмосферата (мисля, че това е повече от ясно), ами заради възможността да се убедя за сетен път колко велика е наглостта на номенклатурата. Освен това за мен е истинско удоволствие да споделям с вас истината, когата цялата поръчкова преса в България бълва долни лъжи.

    Като се има предвид последните събития в София (14.01.2009), може би концертът на Лили Иванова е бил лебедовата песен на цялото това соц.поколение, което България влачи като гюле на каторжник.

    ОтговорИзтриване
  27. Не бях идвал тук последните дни, сега надникнах да видя - поради една причина, която ще кажа по-долу.

    Не разбирам какво вас, младоците, ви дразни Лили Иванова, и какво ви кара да я асоциирате с номенклатурата, комунизма и т.н. Че даже и моята приятелка Светла Енчева припяла във вашия хор. :-)

    Ама вие какво си мислите, че ние, понеже сме живели в комунизма, значи сме виновни, дори и да не сме били комунисти и т.н.? Може би Лили е трябвало да не пее, щото е живяла през комунизма? Бреееей, по-големи католици от Папата - и то без да са помирисали комунизъм (или може би съвсем малко като малки деца)!

    Ето какво искам да ви кажа, за да разберете (евентуално), първо, че не бива да асоциирате Лили с номенклатурата, второ, че тя е много умна жена, и то доста по-умна, отколкото разни хора уж с университетски дипломи мислят, че е - и в крайна сметка е доста по-умна от тях. То и без това, за да постигнеш нейните успехи, трябва да имаш все пак ум в главата си, не е ли така?

    Бокова изобщо не е била на концерта!!! Прочетох това във вестник (от нормалните вестници)! А тук, в този форум, много се буча, че едва ли не концертът е бил заради Бокова.

    Но ето, пак по същата тема - има ли пръст номенклатурата в концерта или не (?!?) - много по-важното, заради което съм тук и пиша. Извадка от "Всекиден":

    "Лили Иванова споделя още, че иска нейната публика и тук да може да се забавлява по този начин, както сънародниците ни във Франция. Да изразява емоциите си, да има самочувствие и да бъде свободна. Да не позволява да бъде лъгана и манипулирана.
    "Защо не се гордеем, когато българин постигне успех в която и да е област? Защо той не получава необходимото уважение? Смятам, че не се работи, за да се повдигне духът на тази нация. Французите ме попитаха къде са цветята от президента, премиера, министъра на културата. Защото спокойно мога да кажа: България беше в "Олимпия", завършва тя."

    http://www.vsekiden.com/?p=44235

    Фактът, че тримата гореупоменати не са пратили цветя, ДОКАЗВА КАТЕГОРИЧНО, че КОНЦЕРТЪТ НЕ Е БИЛ ДЕЛО НА КОМУНИСТИТЕ!!!!!!!!

    Но ето и най-най-важното! Забележете колко кратко и дипломатично Иванова прави характеристика на днешна България:

    "и тук [в България, за разлика от Франция] нейната публика [...] да бъде свободна. Да не позволява да бъде лъгана и манипулирана."

    Какво означават тези нейни думи? Означават, че Иванова смята, че нейната публика е свободна във Франция, но не и в България!

    И има право, казвам аз!!!

    И друго, дори още по-важно! (Прочетохте ли го, или го подминахте?) Да го повторим:

    "Французите ме попитаха къде са цветята от президента, премиера, министъра на културата [...] мога да кажа: България беше в "Олимпия""

    Какво означава това? Означава, че според Иванова истинската България е, колкото и парадоксално да звучи това, във ... Франция! Т.е., изобщо в Западния свят! И че тези индивиди от типа на днешните президент, премиер и министър на културата всъщност ИЗОБЩО НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ!

    Казано недвусмислено, кратко и убийствено точно!

    Научете се, младежи, като Лили Иванова да се изказвате! И тогава вече ще имате и право малко по-спокойно да я критикувате за каквото и да било .... (Всеки е повече или по-малко грешен ... включително дори и по-младите ...)

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей.

    Намирам блога ти много добре оформен. Харесва ми брояча с флаговете, но не мога да го инсталирам в блоггер блога.

    Моля за справка. Къде точно в HTLM си копирал нужното?

    за отговора ти благодаря предварително.

    Silence

    P.S. Естествено че коментарът не е за публикуване.

    ОтговорИзтриване
  29. Господин Кабакчиев,
    Ще потретя мнението си, защото Вие май не дочитате нещата.

    Първо - на концерта на Иванова почти нямаше французи. Аз лично не видях нито един, а онзи дето извика на френски със софийски акцент "Лили, обичам те", също беше българин.

    Второ - повечето българи бяха дошли от Брюксел : комисар Кунева със свитата си, разните там мисии, културни центрове и т.н.
    И по мой лични наблюдения всички бяха с безплатни билети (като мен и още няколко мои приятели).

    Трето - самият Стефан Зашев (мениджър на Иванова) се оплака пред мои познати, че много малко българи от Париж са дошли на концерта.

    Четвърто - споменавам Бокова (бг посланик в Париж) в разказа си за концерта на Николина Чакърдъкова.

    Ако пак не разбирате, ще повторя отново. Само недейте, моля Ви, да ми цитирате измислени интервюта с Лили Иванова!

    Всичко в българската преса е пълна лъжа - "спъването" на певицата си беше чисто падане по гръб, "препълнената" зала беше запълнена на 70%, "петзвездния" хотел на Лили Иванова е четризвезден, защото във Франция хотелите са до четири звези (местен стандарт), "ложата" на мениджъра на Стинг също я няма, защото Олимпия е модерна зала БЕЗ ложи, а предполагам, че и самият мениджър на Стинг не е бил там. И т.н., и т.н...

    Така че недейте да ме убеждавате, че съм сънувал.

    Мисля, че с това темата се изчерпа и сега можем да си поговорим за истинско изкуство.

    ОтговорИзтриване
  30. И така, Лили Иванова не може да бъде винена, че е комунистка, част от комунистическото минало, негов днешен представител и т.н.! Държа да защитя името на тази достойна жена! А пък, ако тя самата е организирала да няма букети от ония тримата комунисти, шапка на колене ще й сваля за това!

    А сега да поговорим за истинско изкуство. Приемаме, че истинско изкуство е класическият хард рок, особено в тежките му варианти (вж. напр. профила на Сандо). Така. Безспорно една от най-емблематичните фигури на тази музика е великият Дио (Рони Джеймс Дио). Косвено присъства в профила на Сандо - посредством Рейнбоу. Това е певец, за чийто глас казват, че може да засрами, като заглуши, товарен влак!

    Така. Добре. Пита се в задачата: а Дио може ли да пее поп? Лигав, какъвто се пееше през Бг-социализма от певици като Лили Иванова - както може би биха се изразили някои.

    Отговор: може, разбира се!

    http://www.youtube.com/watch?v=C1_b5tJ1SoY

    Добре. А дали има някой върл фен на Дио, който да го критикува, че пее такива "соц-песнички"?

    Едва ли.

    ОтговорИзтриване
  31. Уважаеми, Господин Кабакчиев,
    учудвам се на Вашия ищях да коментирате концерт, на който дори не сте присъствал. Очевидно да се правят на салата хора не можещи да пишат Ви себевъзторгва и това не е учудващо, тъй като е съвсем ясно, че людете от Вашия сой, които нито някога са работили, нито им се е налагало собствено да мислят, ще доживеят живота си в шизофренната среда, в която са и създадени.Един човек, който разбира от семантика много повече от Вас на име Лудвиг Витгенщайн е написал нявга, че за това, за което не може да се говори, може само да се мълчи. Затова, моля, не упражнявайте върху нас своето натрапчиво хоби да киприте във вербалност нищото.И не говорете за Дио, неговата щедра циганска душа никога не е била дотам продажна, че да стане снаха на Пеко Таков.

    ОтговорИзтриване
  32. Не е така, не претендирам спрямо други, ако не могат да пишат. Писането е професия като пеенето. Съответно не претендирам, ако някой не може да пее. Но не съм съгласен да бъде оплюван някой, който може да пее!
    Чудя се откъде тая злоба у някои тук към тая жена. Какво общо има бракът на Иванова с Таков (впрочем бързо разтрогнат)? Това са лични работи. Кого и какво е продала? Антикомунизма, който тогава не съществуваше?
    Наистина не мога да вникна в семантиката. Изглежда, понеже не съм Витгенщайн. :-)

    ОтговорИзтриване
  33. Господин Кабакчиев е лингвист, но се изявява най-вече като ревностен защитник на Лили Иванова по всички блогове и форуми във виртуалното пространство :-)))) Само че винаги излиза съвсем целенасочено от темата - аз пиша за едно излишно мероприятие, организирано за Кунева и брюкселските номенклатурчици, а г-н Кабакчиев защитава гласовите данни на Лили Иванова... На това колегите от НКВД му викат "диверсия". Познахме Ви, г-н Кабакчиев! Между другото в Брюксел има същата статуя на Дон Кихот и Санчо Панса като тази на снимката в профила Ви. Не се съмнявам, че Вашата е от Мадрид, но все пак...

    ОтговорИзтриване
  34. За разобличаването на брюкселските нагли Бг-номенклатурчици - поздравления!!! Трябва и още повече!
    Но тъкмо да сменим темата. Да! Винаги съм се чудил какво прави тази статуя на Дон Кихот и Санчо Панса и в Брюксел:
    http://picasaweb.google.com/kkabakciev/KrasimirSAlbum?authkey=7zGEyu46wgU#5121594958229668322
    Търсил съм много обяснение в Нета - така и не намерих.
    Ще бъда благодарен за това инфо.

    ОтговорИзтриване
  35. Господин Кабакчиев,как не Ви марзи да изпишете толкова думи в защита на Лилито?!Никой не Ви я пипа!И аз бих отишла на нейн концерт,само ако е гратис и имам свободно време,защо не малко веселба!Жалко за Вас,че имате такьв идол.В кой век живеете?Сандо пише отлично(кратко и ясно)и май това Би дразни,защото просто не Ви се отдава;)По вкус и цвет таварищи нет!Така че,не давайте акъл как трябва да се пише,извинявайте,в правото си на кого?Питам се как може да Bи разгорещи толкова една Лили Иванова,всъщност,каква Ви се пада :-)))??? Ciao da C.Д.А!

    ОтговорИзтриване
  36. Госпожо или госпожице, не сте разбрала нищо от това, което съм написал. Никога не съм казвал и не съм давал повод да се мисли, че Лили Иванова е мой идол. Лили Иванова е голям професионалист и прекрасен певец (по мое мнение), но не и мой идол - защото идоли аз нямам. Щом сте помислила, че имам идоли, това означава, че вероятно Вие самата имате идоли.
    Проблемът е съвсем друг, и той е формулиран перфектно от Стамболов "В България смъртен грях е да можеш!" (На него се приписва мисълта.)
    Проблемът е, че една жена, която безспорно може, и то много може, бива оплювана целенасочено и по много долен начин от множество българи. Нямам предвид участващите тук - те очевидно са по-разумни и балансирани хора (въпреки младостта си :-)). При хората тук има друго. Те асоциираха Лили Иванова с комунизма и с днешните комунисти, но сгрешиха, и то грубо. И не проявяват, засега, честта да си признаят грешката.
    Да повторим. Концертът не е организиран от Бокова! Не е организиран за нейната кандидатура в ЮНЕСКО! Няма нищо общо с комунистическата номенклатура!
    Госпожо/Госпожице, мен не ме мързи да надигна глас против байганьовщината и оплюването на можещите - и в случая съм го направил на друго място, а именно тук:
    http://www.dnevnik.bg/mms_novini/2009/01/10/611987_lili_ivanova_vzrivi_zala_olimpiia_parij
    А за писането, вижте сега. Сандо хубаво пише, но не трябваше да смесва въпроса за концерта на Иванова с проблема за Бокова, Кунева и прочие. А що се отнася до мен, автор съм на хиляди страници, доста от които оценени много високо по света. Вие лично, като постигнете нещо подобно, веднага елате тук (или другаде) и се похвалете! Но преди това ще трябва да се научите да поставяте шпация след точката и преди началото на следващото изречение. Няма кой да го прави вместо Вас! Мислех, че това се учи още в началното училище :-)))!

    ОтговорИзтриване
  37. Прелюбопитно е също така как някой ДФН не знае къде се пише пълен член.
    На С.Д.А. поздрави:))))!

    ОтговорИзтриване
  38. Брех, мама му стара (пардон), първо защо защищавам Лили Иванова - щото тя е неква останка от комунизма, разбираш ли. После: защо не съм Витгенщайн? Сега пък пълен член съм бил изпуснал. Проверих в последното съобщение, няма такъв пропуск. Възможно е, обаче, да има някъде в предишните - от бързината е. Ама айде стига заяждания на дребно или на едро (що не съм Витгенщайн)! Дайте нещо по същество!

    ОтговорИзтриване
  39. Кабакчиев,защо трябва да изтъкнете кой сте и какво сте постигнал?!Кой Ви питa?!Отклонявате се от темата!Не спазвам паузите,защото не е това идеята на мероприятието.Все пак имаме хубави български думи за всичко,шпация побългарено звучи грозно! Aко Ви бях направила комплимент нямаше да търсите правописни грешки :-)))Явно в това spazio(щом Ви харесва думичката) целите да се заяждате с хората,а не да обменяте мнения.Та тук ли ще се доказваме ;)))

    ОтговорИзтриване
  40. "Та тук ли ще се доказваме"?
    Ами нали Вие доказвахте Сандо: "пише отлично(кратко и ясно)".
    И пак няма шпации! "Шпация" е термин - също както "шахта". "Дупка" ли да викаме? :-)))
    И се заяждахте на много дребно: "и май това Би дразни,защото просто не Ви се отдава".
    Малеей, ама то и груби правописни грешки имало! Ужас!

    ОтговорИзтриване
  41. Господин Кабакчиев, аз съм от тези, които нямат дарбата да пишат, но това не ме депресира.Мога и зная много други неща,които Вие може би не знаете.
    Влизам в този блог и го чета с удоволствие. Сандо пише много добре, стилът му много ми харесва, а за позицията му поповечето въпроси да не говорим - съвпада напълно с моята!
    Аз съм от поколението на Лили, но никога не съм я харесвала.Не харесвам песните и, не харесвам изкуственото и поведение. Когато попадна на нейно изпълнение се чувсвам неудобно. За младите облеклото и поведението и на сцената е кичозно и смешно. Големият творец е естествен, той носи с достойнство годините си, преценява трезво възможностите си.
    Концертът на Лили в Париж е едно пълно фиаско.Напразно похарчени пари!
    "И се заяждахте на много дребно" -не е ли по-добре "И се заяждахте много на дребно"!Dany

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар