Ха сега да видим кой-кого!

Мен лично не ме притеснява фактът, че парите на Европа не стигат до България - в случая не става дума за подаяние, ами за средства, които се разпределят според нуждите на всяка страна... Германия например внася много в общата европейска каса, а не получава почти нищо, защото НЯМА НУЖДА от подпомагане.

И България няма нужда! Ние сме свикнали да си живеем в кочината и не можем да си представим дори, че би ни било по-конфортно в по-други условия. И сигурно поради същата причина смятаме шкембе-чорбата за връх на кулинарното изкуство, а мастиката - за изтънчена напитка с ерогенни свойства.

А който иска нещо по-европейско - да заминава за чужбина и да се трови там с Бордо, гъши дроб и миризливи сирена...


Неприятна според мен е най-вече наглостта на управляващите, които искат да гледат Европа "в очите" като равен с равен... Хубаво, но с кои очи? И след всичко станало как могат въобще да си представят, че някой ще иска да ги погледне? В крайна сметка на нас наистина не ни трябват пари, ами доблест и чест. Само че не за нас, ами за нашите "политици".

Коментари

  1. Притеснителното е, че социалистите и целият им слугинаж (МВРО и пр.) се опитват да настройват българите срещу "Запада" като някакво последно средство за оставане на власт.

    Ние тяхната власт ще я преживеем някак си, но ново отклоняване от пътя на интеграцията не можем да си позволим - без друго минахме през някакъв тесен window of opportunity и ... го затръшнахме след себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. Радане,
    не това е притеснителното, а че се търси вината само у политиците. А те са си такива, каквито сме и ние. И ако утре аз стана министър, да не мислиш, че това автоматично означава, че 1000-та човека под мен също ще са с виждания като моите? Ами - друг път!

    Аз съм писал в моя блог по тази тема, погледни темите "на български"

    ОтговорИзтриване
  3. Радан е напълно прав. Евро-интеграцията е единственият шанс за изгубената ни на Балканите родина да се присъедини към общност с държавническа традиция, която черпи сили от историята и разполага с проект за бъдещето.

    Разбира се, има и друга алтернатива - Москва, Кабул, Маракеш...

    Колкото до теорията за "заговор срещу България", която служи за извинение на управляващата банда нескопосници, това всъщност е един от най-старите болшевишки похвати. Просто е, но за сметка на това е ефикасно, защото по този начин в главата на плебса се задейства защитната клапа на националната идентичност, в резултат на което из кръчмиците запяват "Шуми Марица", а в далечината като че ли започваме да съзираме купола на Света София и пак ни замирисва на Босфора.

    Балканският национализъм е нашата "тъмна страна на силата" и човек наистина трябва да е безумец, за да спекулира с нея.

    Преди няколко месеца бележитият български поет и преводач К. Кадийски бе овинен от френския вестник Фигаро във фалшификация на литературно произведение. Оправданието му беше същото - бил жертва на "заговор срещу България".

    Французите казват, че всеки народ си заслужава управниците... Дали обаче това важи и когато народът не се идентифицира с политиците си?

    ОтговорИзтриване
  4. Много са прави Радан и Кънев,докато Вени...
    А що се отнася до тозо злополучен Кадийски,Сандо,добре разбирам иронията ти,само си изтървал кавичкита при думичката "бележит". Ако това,което се случи с този човек,разобличен не от кого да е,а от вестник като "Фигаро",където всяка публикация се проверява от авторите страшно дълго и акуратно, в страна, уважаваща себе си,то тя веднага би го отзовала - този човек и в момента продължава да е дипломат в Париж. Срам,срам български...
    Инасе,Сандо,стартът е даден,кураж и късмет ти желая - останалити ти си го имаш!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар