петък, 21 октомври 2016 г.

ПАРАДОКСЪТ БОРИСОВ

Бойко Борисов е може би единственият политик, способен да защити две коренно противоположни тези в рамките на едно изказване.
Първо се кълне, че бил демократ : „По-голям демократ от мене няма, това мога да го кажа и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората“.
След това ни умолява да вярваме сляпо на "службите" : „Нека се доверявяме на службите, има достатъчно специалисти там, ...има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят“
Е, как човек може да е демократ и същевременно да изисква да се уповаваме на "службите" и техните секретни информации, а не на закона?!?
Защото историческите примери за "доверие" към "службите" са много - доверие хората са имали и в Гестапо, и в КГБ... И там е имало специалисти и политическо ръководство, нали? И ние имахме вяра в ДС, а и още му имаме, след като и днес именно Държавна Сигурност дърпа конците на цялата ни армия политически кукли.
Та, това ли му е демократичният дух на Борисов - вервайте ми, оставете ме да нарушавам Човешките права и въобще законите, оставете ме да правя услуги на диктатори и чужди сили, защото аз знам разни нещица за това-онова, а и изпитавам искрени чувства на любов към рОдината...
Съжалявам, ама това дори не е пишман демокрация. Това си е чисто беззаконие и мърлявщина.

И затова бих нарекъл парадокса Борисов "Каляската на Пепеляшка" - идва луксозна каляска, паркира се пред двореца, ти очакваш от нея да слезе някой с идеи и с държавнически умения, а накрая се оказва, че си оставаш само с каляската, която на всичкото отгоре се превръща в... тиква...
Или може би "Каляската на бай Х." повече би подхождало?


....
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

ИЗБОРИ? НА ТОВА ИЗБОРИ ЛИ МУ ВИКАТЕ?!?

Хора, пред нас се открива небивалият шанс да се сдобием с идиот за президент! Не го изпускайте! Цял свят ще ни завиди, а американците ще побързат да ни имитират! Скоро това, което при нас вече е солидно установена практика и дори бих казАл обичай, ще се превърне в световна мода! Вдъхновени от нас Армани, Шанел, Диор ще започнат масово да произвеждат фуражки, а на модните дефилета вместо манекенки ще пуснат прасета и магарета.
Състезанието между кандидатите набира скорост и фаворитите бият всички рекорди по идиотщина! Kого да изберем? Сталинистът Радев може би? Той е готов вече да нахлуе в съседните страни и да анексира територии в компесация на Черноморието, което неизбежно ще бъде харизано на братска Русия... Или Цецка Цачева? Тя пък, горката, бърка нация и държава и с удоволствие би зачеркнала някое и друго човешко право в името на нейния си интерес. Защото Тя ще бъде хем Майката на Нацията хем и Държавен глава...

"Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права."
А аз глупакът си мислех, че нацията има национални интереси, а държавата - държавни. И се бях заблудил също така, че нацията е образувана въз основа на интересите на гражданите, а държавата пък съществува, за да гарантира правата им.... В крайна сметка държавата минава отпред и гражданите съществуват за Нея, нашата Майка-Хрантутница.

Еваларката, тетко, мноо си готина!
...
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

"ВЕЧЕРЯ ЗА ГЛУПАЦИ" С УЧАСТИЕТО НА БАЙ Х...Френският език е известен със своя богат речник и сложна граматика, позволяващи му да произвежда безброй словосъчетания и фрази, чрез които се развива съответно и човешката мисъл.
Защото истината е тази – комплексната мисъл изисква комплексен изказ. И наоборот – простакът говори простотии, защото за толкова му стига пипето.
Обаче при простака основен проблем не е липсата на сложна мисъл, ами неспособността му да разбира сложните мисли на другите, което пък е особено тежко бреме в един свят, подчинен на висшите когнитивни функции.
Та, в този иначе толкова ефирен френски език има една думичка, която определя най-ниската степен на гореупоменатите когнитивни функции. Става въпрос за думичката
« con ».  Когато някой или нещо е глупаво, безсмислено, неудачно, недодялано, безмозъчно, французите казват просто, че то е « con ». Етимологически думата « con » означава женски полов орган, но с времето си е променила значението и в наши дни този й смисъл се загатва в редки случаи на директна обида относно нечия майка. За сметка на това в смисъл „глупак” думата се използва доста често (например в заглавието на известната пиеса/филм „Вечеря за глупаци”).
В българския език също имаме думички с генитален произход, които в някои изрази вече не определят съответния разплоден орган, ами някой недодялан глупак, чийто основен проблем в когнитивния свят е липсата на сложна мисъл и т.н, и т.н.
Досетихте се, имам предвид станалото популярно напоследък обръщение към премиера „бай Хуй”.
Много хора се шокираха. Ай ем шокд, детсевика!  Шокираха се от една народна дума, чийто смисъл е „глупак”. Защото от истината боли. Истината, която в устата на премиера приема формата на реч от най-примитивно естество. Но и самият премиер си го казва – „аз съм прост”. Прост народ, прост премиер. Прост народ, слаба държава и цяла армия от
« con ».
Навремето, когато Симеон Сакса стана премиер, в едно френско хумористично предаване по радиото го нарекоха именно „Цар на глупаците”, употребявайки думичката « con » за целокупния български народ (roi des cons). И не беше ли така бе, бай Хуйци? Не ни ли направиха на маймуни?
А днес, когато обират банки, раздават пари и територии на чужди държави, предават дисиденти на диктатори, бият и убиват беззащитни бегълци, отпускат си ваканции, отнемат правото на глас на българи зад граница и правят всякакви други безобразия, не сме ли пак
« con »?
Живеем в страна, подчинена на татовци, батовци и тетки, за които Човешките права чинят толкова, колкото и тоалетната хартия, дето така и не използват - според Цачева ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НЕ БИЛИ НАЙ-ВАЖНОТО!!!!! Е, не сме ли « con »?
Искрено се радвам, че Радан Кънев ( който между другото е франкофон) го каза, защото е добре да наричаме хората и нещата с истинските им имена. Или както се казваше в песничката на Брасенс : „Времето нищо не може да промени, когато сме
« con », сме « con » и толкоз.”
И все пак съжалявам, че сме изпаднали дотолкова, че да имаме повод да наричаме премиера, държавата и народа си „бай Хуй”.  Наистина е жалко, но никакви фалшиви възмущения на етимологическа основа няма да го променят.


...
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)