сряда, 27 февруари 2013 г.

ПРОТЕСТИРАЩИ VS УПРАВЛЯВАЩИ - СРЕЩНАХА СЕ И НЕ СЕ ПОЗНАХА

Протестът кипи, а политиците се правят на късогледи и продължават игричките си. Едни се опитват да яхнат недоволството чрез лицемерна емпатия, други пък дерзаят за предсрочни избори с цел да задушат желанието за промяна. Сред мненията на коментаторите и хороводите обаче собено изпъкват пренебрежението, снизхождението, цинизмът и иронията спрямо "плебса", за който се счита, че "не знае какво иска", "иска глупости" и т.н

Само че, уважаеми съдници на най-мизерния народ в Европа, преди да изречете поредните подигравки и язвителни забележки, помислете за миг дали наистина всички отчаяни българи, а те комай са мнозинство, заслужават подобно отношение? Помислете си дали стотиците хиляди млади хора, заминали окончателно за чужбина, са си тръгнали поради глупост. Помислете си дали всички наши съотечественици, посегнали на живота си в изблик на непоносима мъка, също са били глупаци. Помислете си дали Пламен Горанов не желае наистина мафията и продажните политици да го оставят намира.

В много страни самозапалвания доведоха до истински революции. При нас обаче стигаме единствено до ехидно хихикане.

"Светът е оцелял, защото се е смял" ще каже някой. А аз пък ще отвърна, че насмешката и лекото око, с което гледахме на нуждата от истински реформи, ни доведе до този хал. Нашият смях е смях на мерзавец с ампутирано чувство за състрадание.

....

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

вторник, 26 февруари 2013 г.

КАК ИРАН ОБЛЕЧЕ ГОЛАТА МИШЕЛ ОБАМА

Лъчезарна както винаги, Мишел Обама се появи от огромната видеостена по време на връчването на наградите Оскар за радост както на целия американски народ, така и на милиардите почитатели на киноизкуството и американската демокрация по света. Тук е редно да припомним все пак, че съществуват и хора, които не треперят от възхита пред легендарната елегантност на американската фърст лейди. В Иран например информационната агенция ФАРС (що за име?!) реши да пригоди "леконравния" външен вид на Мишел Обама към иранските порядки. Пипната леко с фотошоп, роклята на Мишел вече закрива раменете и деколтето :

Добре поне, че не са й нарисували мустаци...

Борбата на Иран с неморалния Запад не е от вчера. През 2011г. ирански вестник бе принуден да цензурира една неприлична снимка на разгорещената еврокомисарка Кейтрин Аштън :Пак според официалната иранска позиция, "Арго" на Бен Афлек, който спечели наградата за най-добър филм, е всъщност израз на антииранската пропаганда на ционистката компания Warner Brothers.

Да бе, да... А Кейтрин Аштън сигурно е стриптизьорка...
....
 
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

неделя, 24 февруари 2013 г.

ИЗГЛЕДИ ОТ СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО : МАЛТА

Пристанището на малтийската столица Валета се счита за най-красивото в средиземноморието. Поради тази причина пасажерите на круизния кораб са наизлезли на палубата, за да се любуват на прекрасния изглед..

Валета - море, слънце, камък, рицари, история...
Капитанът на "Bleu de France" лично въртеше руля и ръководеше маневрата.

 В пристанището вече чакаше един круизен кораб на компанията MSC.

 Историята на тази църква е много интересна - при бомбардировка една бомба пробила купола, но не избухнала. След края на войната немският летец, хвърлил бомбата, дошъл да се извини лично. Местните пък на дарго сърце му простили...

 Из уличките на Емдина, старата столица на Малта.


 Типична средиземноморска естетика с ориенталски елементи. Малта е била дълго време под арабско господство.


 Пак Емдина...


 Жилищни сгради във Валета


 Два круизни кораба се разминават... Междувременно над 4 000 пасажера са слезли в Малта, разгледали са и са си тръгнали...
Bleu de France също плава под малтийски флаг.

...

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

сряда, 20 февруари 2013 г.

БУНТЪТ НА ОБРЕЧЕНИТЕ

Рестарт.
И пак...
Кебапчета, лъжи, ново правителство, кражби, мизерия, преливане от пусто в празно...
Накрая всичко отива по дяволите икономически, политически, социално. И...
Пак рестарт на системата.

Досущ като Сизиф българите бутат гюлето на политическата си класа. И когато вече мислят, че са го избутали, всичко започва пак отначало. Но българите не се обезкуражават, ами продължават да бутат постарому - пак затварят очи и повтарят пародията на демократични избори с обичайните масови измами, купувания на гласове и т.н.

От 1989 г. насам са изтекли някакви смешни 24 години, през които българските правителства имат едно-единствено достижение - успяха да са на власт без да направят нищо, за да се разделят с тоталитаризма. Само че модерна държава без радикални реформи не се прави и всички много добре виждаме резултатите от политиката "ни риба, ни рак" - монополи, олигарси, корупция, мизерия.

При всеки рестарт имаше манифестации и хората се обединяваха около надеждата да се измъкнат от нищетата. Дали случайно или не, събитията винаги настъпват през зимата. Помните ужаса на Лукановата зима, която роди нови избори с нови пропилени надежди.
Рестарт... Филип Димитров остана на власт по-малко от година. Последва Любен Беров, след него дойде Жан Виденов... Инфлация, манифестации - пак през зимата...
Рестарт. Иван Костов бе избран, за да проведе най-сетне нужните реформи и да се отърси от комунистическото наследство, но вместо това управлението му бе изцяло посветено на икономическото стабилизиране на страната. Не последва нито лустрация, нито нищо. Вместо това взривиха мавзолея и приеха декларация, осъждаща комунизма в стил "ама много е лош значи тоз комунизъм". В резултат на неоправданите надежди Костов загуби изборите, а на негово място дойде крадливото мадридско старче, което в качеството си на първи министър сам си подписваше укази за реституция на произволни царски имения. Вервайте ми.
И той загуби изборите, когато хората се чатнаха защо всъщност се бе завърнал.
Междувременно се родиха заменките и публичните убийства, мафията окончателно превзе икономиката на страната.
Симеон отстъпи премиерското място на Станишев, който "пое" властта от името на Тройната коалиция. В качеството си на неквалифициран в нищо работник, Станишев успяваше да действа единствено по заповед на Москва. В резултат на продължилата институционална и икономическа стагнация и в контекста на все по-нагли корупционни практики и липса на всякаква форма на правораздаване, Европейският съюз спря финансирането на България.
Не, тук рестарт всъщност нямаше. Съществуваше единствено претенцията на Бойко Борисов за рестарт. Защото вместо смели реформи бившият пожарникар се захвана да реже лентички по обекти и да говори простотии. Затова и ще остане в историята на България като премиера-хулиганин-хвалипръцко.

Няма да влизаме в детайлите на различните кабинети, в различните скандали, гешефти, лъжи и измами, защото те са прекалено много. Знаем също така какво ще последва след Борисов - избори, лъжи, кебапчета, нови партии... И пак.
Затова и ще се примирим. Ще си кажем, че сме обречени на този вечен рестарт, който така или иначе няма да доведе до нищо конкретно, защото конкретиката на българската политика е осъдена да се разминава с простичките очаквания за демократична и справедлива държава.
След всички тези пропуснати възможности бунтът е просто част от цинизма на българската безизходица.
Но пък без бунт щяхме да сме съвсем мъртви души. Така че - рестарт.
...


Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

вторник, 19 февруари 2013 г.

КРАТКИ НЕДОУМКИПремиерът уволни Дянков Пицата, който наистина не ставаше за министър. За разлика от Симеон Сакса, Станишев и Доган Дянков няма много общо с ЧЕЗ, ама карай! И без това трябваше да го махат.
Дотук разбрах. Обаче...

Наемниците на ГЕРБ (снимка : mediapool.bg)
Първа недоумка - едновременно с протестите срещу монополите, мошениците, корупцията, мизерията и пишман правителството текат манифестации за строеж на нови ски писти в Пирин... Което ме навежда на мисълта, че или народът ни страда от странно раздвояване на личността и проявява интерес към две коренно различни неща едновременно, или (което е по-вероятно) манифестациите на ски-ентусиастите са организирани предварително и без да се вземат предвид бъдещите социални сътресения. Така насред броженията, хвърчащите камъни и министерските уволнения изведнъж ни в клин, ни в ръкав се пръкват извозени с автобуси проправителствени  манифестанти тип "червени бабички", скандиращи лозунги за изсичането на горите в полза на българския туризъм, чието новичко лого струва 1 348 000 лева. И за да е недоумката пълна, скалъпената манифестация на планинарите-дървосекачи предизвиква много по-силен ефект от тази на стотиците хиляди протестиращи срещу ЧЕЗ и правителството - министерството на околната среда и водите веднага даде разрешение за удължаването на ски пистите. Ами как иначе! Нали митингът е организиран и автобусите са платени от ГЕРБ-Банско?

И пак недоумка - докато във всички български градове кипи справедлив гняв срещу народната мизерия, премиерът "рита топка". Чак пък толкова ли несериозни му изглеждат манифестантите?

И още - премиерът се обажда на Путин, който пък го привиква на рапорт в Москва.
А отзад цял народ пее песничката на Eruption : One way ticket...
...

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

понеделник, 18 февруари 2013 г.

СВЕТОВЕН ТУРИЗЪМ - КЛАСАЦИЯ ЗА 2012 г.
Топ 5 на туристическите дестинации за 2012 :
1. Франция, 81,4 милиона чужди туристи
2. САЩ, 62,3 милиона
3. Китай, 57,6 милиона
4. Испания, 56,7 милиона
5. Италия, 46,1 милиона

Интересно е да се отбележи, че въпреки икономическата криза туризмът в Западна Европа като цяло продължава да бележи ръст. Така например във Франция притокът на туристи от Китай, САЩ, Канада и Япония (+14% ) компенсира слабата туристическа активност на французите (-3,4% за юли и август). За втора година подред Франция води и в класацията за зимно-спортни дестинации . Общо за 2012 г. френският туризъм е отчел приходи от над 77 милиарда евро.

...

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

петък, 15 февруари 2013 г.

ЗЛАТНОТО ЛОГО НА ЕДНА НЕ ТОЛКОВА ЗЛАТНА ДЕСТИНАЦИЯ

Лога по света има много, но нашето е единствено и неповторимо!
Съществуват обаче недобросъвестни другари, инсинуиращи еснафски подбуди у родните логосъздатели и подлагащи под съмнение автентичността на творческата идея...
Во кратце, казват, че паричките са били гушнати по най-лесния начин от "наши хора" за една смехотворна поръчка...
Според същите тези агенти-провокатори логото ни било жалко подобие на други лога на други държави... Ето нагледен пример : 

Само че това не е истина! И според министерството на икономиката, енергетиката и туризма всички скептично настроени наблюдатели са си чисти тъпанари : “Ако някой установи визуална прилика между двата графични символа (демек логото на Киргизстан и България) – това е плод на некомпетентност на зрителя (демек всички ние, профаните). Логото на България е оригинална изработка, съобразена с бранд стратегията на България. То е част от динамична система от 12 знака, включваща логата на продуктови и регионални брандове”.
За какви продуктови и регионални брандове става дума ли? Ами вие кьорави ли сте, та не видите?! В центъра има пържено яйце, символизиращо яйцата по панагюрски и шеметната сила на българските кокошки-носачки! 
След туй отгоре иде ред на фино загатнат дирник - ароматен и съвсем по джоба на западняците. Отдолу пък са щамповани две неясни форми синичко и жълтичко - туй комай е морето с прясно бетонираните плажове и дюни, където би трябвало да се пече гореупоменатият дирник, който обаче предпочита да се тресе в нетрезво състояние из крайморските чалгатеки. Затова и синичкото с жълтичкото биха могли да бъдат интерпретирани като следствие на препиване с евтини алкохоли, разбирай драйфане.
В дясното пространство сигурно забелязвате една червена розичка, заимствана на БСП и символизираща пъклено-червения произход на управляващите в тази иначе толкова слънчева и прекрасна страна. Под нея пък е закичен един зелен дафинов лист - важен придатък към бахура и намек за възможното поголовно и безнаказано изсичане на българските гори. В лявото пространство пък е видно едно масленозелено петно - уж чадър, а мяза на тиква... Няма начин, това сме ние, тиквениците, които сме платилили 1,348 милиона лева за логото... 
И тук е редно да споменем последния елемент от логото - една синя плюнчица кокетно втъкната между дирника и пърженото яйце. Това, драги тиквеници, ще рече, че човек трябва да е луд, за да плюе върху подобна сумичка... Така че не е луд този, който изяжда 1,348 милиона, ами е луд този, който му ги дава... Но България е богата страна, а българите не страдат от земетресения, наводнения и прочие природни катаклизми, старците не живеят на хляб и кисело мляко, няма бунтове срещу добре организирания от държавата рекет на гражданите чрез топлофикация и електроснабдяване, така че можем да си позволим да дадем ЕДИН МИЛИОН ТРИСТА ЧЕТИРИДЕСЕТ И ОСЕМ ХИЛЯДИ ЛЕВА за такава идиотщина. А плюнката в лицето ви я приемете като бонус.
Бях почнал да изчислявам колко струва един квадратен сантиметър от логото, но се отказах... Нямам повече нерви!

Иначе логото на Киргизстан е направено от един 19 годишен младеж за няма и 500 евро... Дали въобще киргизецът си е дал сметка колко много брандове-мрандове е вложил в рисунката си?!

...И още малко нагледни сравнения с чужди лога  :

....
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

КРАТКИ СРАВНИТЕЛНИ ПО СЛУЧАЙ СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Преди време бях прочел нейде, че според 17% от обитателите на САЩ Елвис Пресли е бил отвлечен от извънземни... Ами защо не?! Логично е! Извънземните са достатъчно интелигентни, за да отвлекат Елвис, а не Лили Иванова - нея и без това толкова пъти са я отвличали от ЦК, че вече мяза на извънземно.

Като оставим настрана майтапа, излиза все пак, че 17% от американците са леко... наивни. Но няма начин, нали трябва от всичко по малко, за да се направи един свят!


Наскоро пък прочетох, че почти половината българи/ки желаят да прекарат свети Валентин с Бойко Борисов...
Мдааа... Като оставим майтапа настрана, май наистина трябват много идиоти, за да се направи една-единствена България...

...


Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

вторник, 12 февруари 2013 г.

КРАТКИ ЛИНГВИСТИЧНО-КАТОЛИЧЕСКИ

Българският език е красив, защото си е наш. И както всяка майка е най-хубавата на света за своите деца, така и майчиният език е най-хубавият. За тези от нас, които се опитват да бъдат обективни в преценката си за българския език обаче, критериите за красив/грозен не представляват никакъв интерес. Виж, качеството на изказа, сложността на фразата и богатството на лексиката са съвсем друго нещо! И като разполагаме с всички тези дадености, можем евентуално да измътим някоя велика идея....

Но истинската тема на настоящото писмо, драги читатели, е всъщност общото ниво на грамотност. Защото от ул. Ханко Брат дуПето районно, от Корав Игнатиев дуХалите и ул. еБачо Киро, се лее речта на най-интелигентния народ в света. Да, лее се и прелива от интелект и култура, а хората направо се давят. Акъл море, глава шамандура!

Лееше се при Тато, лее се сега и при Бато. Националният елит ще се изтрепе направо да ръси простотии, а народът го следва. Медиите пък тичат назад в еволюцията, за да превърнат писмеността в идиотизиращ плазмодий, който напада мозъка на публиката и го смила в лесно управляема пихтия. От една страна бомбардират с пропаганда, от друга с неграмотност.

Това е то. Езикът ни е опростен максимално, защото и мисълта ни е проста.

Всъщност, хвърлям се в обятията на тези крайни заключения по повод фразата на появилия се незнайно откъде Соломон Паси (тъкмо го бяхме позабравили, защо пак се довлече?!) :
"Ако имахме български кардинал, можехме да очакваме и български папа"

 Този велик български политик е достатъчно мъдър, за да си представи :
1) че православна България може да има кардинал в Рим (а защо не и аятолах в Техеран?!)
2) че папата би ръкоположил кардинал за католическа общност от 48 945 души
3) че този виртуален засега кардинал би предредил в борбата за папската длъжност "колегите" от изконно католическите Италия, Франция, Испания, Португалия, латинска Америка...

Ами... Защо не? И в този ред на мисли бихме могли да се запитаме каква ли би била съдбата на България, ако Ботев носеше каска, а Левски - маратонки...

И друг един въпрос към уважаемия съветник на македонското правителство : какво очаквате, г-н Паси, от един евентуален български папа? Дали пък и той щеше да ни е толкова от полза, колкото е г-жа Ирина Бокова, достигнала до най-висока длъжност в Юнеско с паричките на българските данъкоплатци и със солидната подкрепа на братска Москва? Ами да, то сигурно затова и културата, и езикът, и вярата са ни на това дередже.
Абе ние първо да си намерим патриарх, пък папата после ще го мислим!
Или дето има една дума, "ум царува, ум робува, ум патки Паси".

....
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

сряда, 6 февруари 2013 г.

КРАТКИ ИДИОТСКО-ГРАНДОМАНСКИ - БЪЛГАРСКОТО ЛУВЪРЧЕ

Лувър...
Лувър им се приискало...

Вежди Рашидов все за Лувър мечтае, сън не му идва, досажда на неуките и простите си колеги (ама наистина са много прости, ей!), неволно рисува кулички и коридорчета с Мони-Лизи върху запотените стъкла на кабинета си в министерството... Иска му се на човека да остане в историята с един български Лувър. И с паричките покрай сбъдната мечтичка, де....

След години постоянни дерзания, терзания и тегоби от устата му се изтръгна този стон, този своеобразен вопъл за култура, признание и европейски субсидии, в името на които вече толкова години се опитваме да пробутаме на чужденците българския фолклор, баницата, шопската салата и бозата. Но все не става, все ни отритват и упорито настояват, че от Искъро имало по-длибоко, а от Витоша имало по-високо.
Та Вежди изрече съвсем искрено следната крилата фраза, предаваща най-точно и формата, и съдържанието на проекта за "български Лувър", както впрочем и сложната му министерска мисъл, и ораторските му способности : "Аз правя две години проекти, искам от МРРБ  да си защитя проекта и да направя българското Лувърче, дет му викаме"
Кратко, ясно, скромно, изчерпателно. Човекът се бори не за някакъв грамадански Лувър, ами за едно мъничко Лувърче. А под "защита" на проекта разбира същото, което и вие разбирате - прилично финансиране от страна на Европа. Т.е., идеите са наши, а парите ваши. И щом финансират чалгата на Пайнер, защо да не отпуснат това-нова и за Лувърчето на Вежди?  

Тук обаче възникват няколко други въпроса - Лувър ли е Лувърчето, ако по размери и съдържание напомня за сегашната художествена галерия/бивш конак? Защо уважаемият министър иска да кръсти бъдещия дворец Лувър(че), а не по някакъв български табиет с български думички? И ако строим Лувърчето по френски образец, трябва ли да следваме всички етапи, превърнали парижкия кралски дворец в най-посещавания музей в света? Защото за да стане Лувърът Лувър, са хвърлени доста усилия, знания и умения.
Но няма смисъл да се притеснявате, Вежди е насреща и със сигурност би ви отговорил, ако имаше на разположение време и достатъчно напитки, с които да смазва приказливата си, мъхната и вечно жадна челюст. И щеше да ви разкаже може би следното :
Един роб на Микеланджело
Началото на парижкия Лувър се губи нейде из царуването на крал Филип II Огюст (1180г.-1123г), като първата средновековна крепост е завършена през 1202г. През следващите векове редица крале, архитекти и хора на изкуството и културата внасят промени в Лувъра, строят и престрояват. При Луи IX и Шарл V Лувърът изпълнява ролята на крепост и едва модерният ренесансов крал Франсоа I го превръща в главна парижка резиденция - нарежда да се разруши огромната отбранителна кула, представляваща в очите му  грозен остатък от средновековието и решава да повери на архитекта Пиер Леско оформянето на централния квадратен двор. След това Анри II и Катерина Медичи продължават дострояването на крилата, а от Анри III до Луи XIV Лувърът е основна кралска резиденция.

Пред Мона Лиза

След това в Париж следват революции, комуни, войни... Но за разлика от опожарения Тюилери Лувърът просъществува, за да представлява днес най-посещаваният музей в човешката история. В него ще откриете съкровища от цял свят, можете да се дивите на първобитни плочки с първата писменост и веднага след това да попаднете на творби на холандските майстори, които са работили сякаш под лупа. Можете да преминете от древен Египет в италианския Ренесанс... И навсякъде се вижда великолепие, блясък, красота, изящество, хилядолетен труд - творчески труд както за създаването на творбите, така и за тяхното съхраняване в идеални условия, за да може човечеството да просъществува и да става все по-добро. Тук няма проект, няма еврофондове, никой не е творил с идеята да гепи парата, пробутвайки на заблеяните евробюрократи балони, пълни с въздух. Леонардо е рисувал Мона Лиза без капка европейска помощ, а закъсалият Франсоа I пък го е примамил във Франция напук на всички неприятности, причинени му от хегемонията на Карл V над Европа. Архитектура, интериор, мебели,
Галерии и пак галерии...
скулптури, ценни предмети... Делакроа, Жерико, Давид... Рембранд, Рубенс, Ван Дайк... Много от тези велики творци са живели и умирали в мизерия, а Лувърът е техният достоен надгробен паметник, в който те продължават вечно да живеят чрез творчеството си. Дюрер, Рафаело, Веронезе, Тициан, Караваджо, Микеланджело, Леонардо... Египет, древна Гърция, Рим, Флоренция, Холандия, Русия, Испания... Възход и падение на кралства, империи, цивилизации.  Лувърът е достижение на човешкия дух и мисъл, развивани в продължение на хилядолетия. 210 000 квадратни метра площ, от които 60 600 са посветени на експозициите. 10 милиона посетители през 2012 г...

Поглед от Лувъра над градините на Тюилери
Ето за какво мечтае Вежди, ето за какво точи зъби. За Лувърче бълнува. Тъй де, и той има брада като Франсоа I, прави даже скулптури като Микеланджело и може да запълни Лувърчето с тях. Защо не? Че к'во им е? Ще турим и картини на другаря Светлин Русев с разпльокани червени ангели дето си мислят нещо, две-три родопски одеала, тракийски народни носии, кокалче от светец, няколко непродадени копия на тракийски съкровища, а зад всичко това ще стои баба Цена от Чуйпетлово, която ще варди посетителите да не гепят някой експонат. И готово! Ще стане Лувърче за чудо и приказ! Какво толкоз го хвалите парижкия Лувър - сграда като сграда, вар-тухли, вар-тухли, колони, фронтони, дувари и прозорци със статуйки и финтифлюшки... Бат' Бойко построи цяла магистрала, та музей ли няма да построи? Пък и французите са едни баламурници - сиренето им смърди, виното им старо... Какво разбират те от живота?!
...

На мен пък ми е любопитно какво ли си мислят другарите от ЕС, четейки "проекта" на Вежди Рашидов... Дали не кроят тайно план да му пратят един психиатър, специалист по грандоманията?
А вие как виждате нещата? Има ли някаква разлика между Пайнер и министерството на културата?
Поглед към Лувъра над Сена

...

Снимки : мои и на Пешо Иванчев

....
 
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

петък, 1 февруари 2013 г.

КРАТКИ ПРЕЗИДЕНТСКИ

Плевнелиев отскочи до Париж по покана на... Бокова


Чета интервюто на президента Плевнелиев пред френското списание "Nouvel observateur" и се питам дали това е същият този човек, чийто перчем премиерът Борисов тъй старателно и гальовно зализваше с наплюнчен пръст след паметната победа на едни скалъпени и направо бутафорни избори? Дали това е същият онзи човек, предпочел да пътува из чужбина и да подарява гигантски декоративни яйца на папата вместо да се прибере тутакси в току-що пострадалата си от земетресение страна? Дали е същият човек, в чиято новогодишна реч се промъкнаха кадри от щата Колорадо? И ще ми позволите да ви задам също така този реторичен въпрос : ако премиерът е Джепето, то кой тогава е Плевнелиев?!

Плевнелиев не се е променил нито грам. От думите му лъха същата тази непохватна и неподплатена с никакви реални качества напереност, каквато се забелязва и в целия държавен апарат. Но Плевнелиев не е професионален политик с политическо образование от западен тип и политическа кариера зад гърба си, така че не би трябвало да го приемаме чак толкова на сериозно. Обаче...
Обаче колкото и да си затваряме очите пред обичайните надувки, пози и импровизирани изявления, в един момент трябва да си кажем простите истини в очите, за да не си помисли някой, че сме цял народ балами и идиоти.

Плевнелиев : "Не бива да се преувеличава ромският проблем... 80% от ромите пребивават легално във Франция... Проблемът ще се разреши чрез интеграцияна ромите..."
Той, президентът на държава, която вече векове не съумява да интегрира ромското малцинство, се осмелява да обяснява, че нямало ромски проблем?! За каква интеграция въобще бълнува?
Плевнелиев : " Става въпрос за общоевропейска интеграция на ромите чрез структурни фондове... Европейските ни партньори са силно впечатлени от нашата стратегия... Предлагаме на ромите професионално обучение, за да създадем пред тях нова икономическа перспектива..."
Ха така! Той, президентът на най-корумпираната страна, превърнала се в черна дупка за еврофондовете, се осмелява да обяснява как разчита на нови фондове по програми за трудова интеграция на ромите! Ама докога ще лъжете Европа, за да й крадете парите бе, Плевнелиев?! Докога ще й хвърляте прах под формата на роми в очите? Та нали и на пеленачетата им е ясна схемата с фалшивото професионално обучение и също толкова фалшивото назначаване на фиктивна работа!

И последната точка, накарала ме да се преклоня пред безочието на българската политика.
Плевнелиев относно френската намеса в Мали : "Франция може и да не разполага с перфектна организация, но все пак реагира смело..."
Той, избраният с пренасяне на чували бюлетини и при 100% сбъркани протоколи в столицата, той, президентът на държавата, построила в период от десет месеца една-единствена къщичка за пострадалите от земетресението в Перник граждани, има наглостта да отправя критики към организационните способности на Франция - пета икономическа сила и бивша колониална империя с постоянно военно присъствие в Африка от близо два века.

Признавам, Плевнелиев ме разчувства! И след толкова много трепети наистина се двоумя - Плевнелиев подиграва ли ни се или е наистина... наивен?! Какъвто и отговор да дадем обаче, едно е сигурно - с такъв президент няма да прокопсаме.

...
...Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)