четвъртък, 13 декември 2012 г.

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА И ЕВРОПЕЙСКОТО МАГАРЕПолучи се малко неудобно – българският премиер присъстваше телом на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир на Европа, а духом го нямаше никакъв. Спеше ли, на телефона ли си играеше... Ако познавате традициите на шопското възпитание, липсата на интерес към европейските ценности никак не би ви учудила, защото според известния реторичен лаф  интересите на шопите са съвсем други : „я магаре не сакам, я сакам магарето на Вуте да умре”.  И с Бойко Борисов е така, той всъщност не цели да настигне Европа (икономически и социално), ами иска чисто и просто Европа да падне до неговото ниво на европейски просяк.
При това положение как да му се разсърди човек? С какви очи присъстващите „колеги” можеха да се присмеят или да критикуват този толкова чужд и странен премиер? Та нали всички те знаят тъжната истина, за която може би единствен Бойко Борисов нехае – БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА. След подобна констатация премиерът може без притеснение дори да си свали гащите пред всички. И ако питате мене, те вече са свалени.
Та, България е най-бедната страна в Европа – 22,3% от българите живеят под прага на бедността, който според европейските статистики за България се равнява на 300 евро месечно на човек (Румъния е непосредствено след нас с 22,2%). Не, не можем да цитираме комунистическото минало като причина за бедността си, защото в същото време страната с най-малко бедни в Европа е бившата соц.строителка Чехия – едва 9,8% от чехите живеят под границата на бедността (за Чехия тя е 500 евро на месец).  При европейските първенци Германия и Франция пък нивото на бедност е съответно 15,8% и 14%, като прагът на бедността за Германия е изчислен на 848 евро, а във Франция – 946 евро.
ОБЩО 49% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ БЕДНОСТ (на второ място са Румъния и Латвия с 40%).Това е то! Рано или късно илюзията за икономически ръст, крепяща се на строени с европейски пари магистрали, ще рухне и ще лъсне тъжната истина : при сегашните темпове на развитие на българската икономика, Европа наистина трябва да умре, за да паднат всички до българското ниво. Така че оставете премиера да спи и сънува сладки сънища, защото събуди ли се, отново ще стане... премиер на една България все така без магаре.
....
 
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

сряда, 12 декември 2012 г.

ДЪРЖАВАТА ПРАСЕ

Тези неща и друг път съм си ги мислил, но написано в електронна медия звучи някак стряскащо. Защото комай никой вече не обръща внимание на иначе очевидни неща. Никой не намира излявления от рода на "построих ви магистрала", за неуместни. А истината е, че магистралите се строят с парите на европейския данъкоплатец и нито един български държавник (включително и спящата красавица) не би трябвало да изнаглява до такава степен, че да си приписва някакви заслуги. 

"Заради строежа на магистралите пенсионерите няма да получат коледни добавки. Причината е, че България чака да й бъдат възстановени 308 млн. евро от Европейската комисия".... Ха така! А аз си мислех, че бат' Бойко строи всичко с джобни пари и собствени мишци... А то било с парите на пенсионерите, които пък трябва да се възстановят от Европата. И това ако не е Велик комбинатор!!!

Счетоводителят у мен пък си задава въпроса как е възможно една себеуважаваща се администрация да играе на "тука има-тука нема" с парите на държавата и да меша различните бюджетни пера и линии както й падне. Това е абсолютна свинщина! Българското правителство е едно финансово прасе, преживяващо от европейски подаяния!

Снимката е от селскостопанския панаир в Париж
 ....Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)