четвъртък, 26 юли 2012 г.

МЕНИДЖМЪНТ НА ТЕРОРА

Има една такава теория (terror management theory или TMT), според която човекът може да бъде манипулиран чрез вродения му страх от смъртта. И в зависимост от самочувствието и предоставените дози "терор", неговите реакции както и светогледът му се променят - от депресия до агресивност.
Значи всеки реагра различно на банализирания в съвременните медии и като цяло в живота "терор", всеки го приема  и асимилира по различен начин и всеки се бори с него посвоему.

Замислих се за тези неща през последните дни и в следствие на няколко трагични събития : атентата на летище Сарафово, убийството на 12 души по време на прожекция в щата Колорадо, годишнината от масовото убийство в Норвегия, както и седемдесетата годишнина от депортирането на френските евреи в нацистките концлагери.

И си спомних една тъжна статистика : преди да стане на дванадесет годинки едно обикновено американско дете, гледащо средно около 3 часа телевизия на ден, става свидетел чрез малкия екран на 8 000 (осем хиляди) убийства и 100 000 (сто хиляди) други актове на насилие, 73% от които са ненаказани и извършени както от "лошите" персонажи, така и от "добрите".

Далеч съм от параноичната мисъл, че всичко това е плод на световен комплот, целящ масовото побъркване на развитите общества и подтикването им към масово потребление или към отнемането на едно-две морета на Велика България, но резултатът е налице и не е никак приятен.

Като терор могат да се счетат не само извършени от човека деяния (войни, терористични актове и т.н.), но и природните бедствия. Факт е, че едно силно общество с изявена национална идентичност и високо самочувствие при нещастие се сплотява и често дори се наблюдава национален подем както в икономически, така и в духовен аспект. И обратното - месеци след земетресението в Перник, българското общество и държава са неспособни да предприемат конкретни мерки за трайно подпомагане на пострадалите.
Що се отнася до извършения атентат в Сарафово, там проблематично е не толкова обществото, колкото очевидно некомпетентната полиция, която вече цяла седмица не може да обясни дали бомбата е избухнала вътре, вънка, под, над или до автобуса...

Какви ще са резултатите от този терор върху българската психика, ще разберем съвсем скоро. Сигурно е обаче, че национален подем няма да ни изтормози.

...

To... е винаги с нас
След убийствата в Колъмбайн през 1999 г., писателят Стивън Кинг забранява новите издания на романа си "Гняв", защото открива, че  убийците  са действали съвсем целенасочено по сценария, описан в книгата. Прави му чест, въпреки че една изтеглена книга по никакъв начин не може да компенсира упоменатите по-горе 8000 убийства, запечатани по един или друг начин в съзнанието на обикновеното дете. Освен това убийства в другите романи на Стивън Кинг има бол...
...
Според днешните новини след убийствата в Денвър продажбите на оръжие в щата Колорадо са се увеличили с 40%.
...
Пак според днешните новини, кметицата на град Перник е предложила на перничани ново разрешение на предизвиканите от земетресението проблеми -  да се изнесат в София на палатки...
...
Хвани единия, удари другия!
...


Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

четвъртък, 19 юли 2012 г.

БУРГАСКИ УЖАСИ

След земетресенията и погасените с видимо нежелание пожари във Витоша, след калпавите правителства и поставените от ЕС негативни оценки дойде ред и на друг вид нещастие, което този път взе невинни жертви. Става въпрос за терористичния акт на летище Сарафово в Бургас, превърнал се в една от водещите световни новини.
Жалко е, че страната ни се прочува с такива грозни събития, жалко е наистина, но пък е и неизбежно. Защото сред всеобщото нехайство и мърлявщина щеше да е наистина чудо, ако световните проблеми не бяха намерили плодородна почва и у нас.
И все пак...
На всеки обикновен наблюдател му идват на акъла някои простички въпроси, на които ми се струва, че "властта" комай не може или просто няма да намери желание да даде отговор.

Първо, премиерът ББ беше заявил преди време, че в България нямало опасност от терористична дейност, защото "на всеки ъгъл има дюнер". Оказва се, че или ни е лъгал, или е бил опасно наивен. И в двата случая обаче ни дължи извинение. И дори много повече от извинение.

Второ, какви ще са последствията за България в международен мащаб и кой ще понесе отговорност за тях? Защото вече и на идиотите им стана ясно защо Шенген бяга от нас като дявол от тамян.

Трето, какви ще са последиците за българския туризъм и кой ще поеме отговорност за икономическите загуби в разгара на сезона?

Четвърто, сигурно ли е, че наистина не е имало никакви предупреждения за задаващ се атентат? Ама 100% ли е сигурно? Защото гледайки притеснената физиономия на Плевнелиев, който по време на земестресенията в Перник стоически се разхождаше из чужбина и подаряваше яйца на папата, ме налетя мисълта, че може пък и да са поназнайвали нещо... Ако се окажа прав в предположенията си, големи уволнения ще настанат в страната на Ботев и Левски, вервайте ми! Лично Путин и Обама ще дойдат да връчат заповедта за уво.
Иначе все си мисля, че не е нужно да получаваш предупреждения за опасност от атентати срещу израелски граждани, защото това - по мое скромно мнение - си е повече от очевидно. Но както и да е... В страната на доносниците е нормално да чакаме официално предупреждение за ясни от самосебе си заплахи.

Пето, на всяко едно ниво в България бъка от разузнавачи, доносници, шпиони, разведчици, ченгета, ушета, явочници и какви ли не още агенти, които официално мотивират иначе откровено мръснишката си професия с желанието да служат на майката-родина и да осигурят добруването на народа. Само че всичките тези пъплещи насам-натам гадини така и не можаха нито да прихванат задаващата се опасност от атентат, нито да я предотвратят. Защо? Ами защото на всеки му  ясно, че целта на агентите е собственото им добруване, добирането до доходоносни службици и различни материални облаги, а доносничеството и симулацията на дейност са само удобен и лесен метод за преуспяване, съвместим с опортюнисткия им и конформистки манталитет. Редно е да осмислим истината за агентите и ги осъдим със закон - и действащите, и бившите. И стига вече сме играли на "тука има, тука нема" с мерзавщината, отговорна за всичките нещастия на народа ни.

Редно би било също така да констатираме най-сетне факта, че властта такава, каквато е, не е способна да се грижи за сигурността на гражданите и територията си. А оттук пък можем да си извадим заключението, че самата държавност губи своя смисъл, когато основната функция на държавата - сигурност и просперитет - съвсем тенденциозно не се изпълняват от поне 60 години насам.

Мене ако питате, атентатът в Бургас е ужасен не само заради невинните жертви, но и заради разкритата чрез него тъжна истина за цялостната немощ на държава и общество.
Оттам-нататък на умряло куче и да вадят нож, ефектът ще е същият.
...

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

вторник, 17 юли 2012 г.

РАДИО БУЛГАРИСТАН

Доставчикът ми на интернет/телевизия/телефон (стационарен и мобилен) - френската компания FREE - пуска редовно различни услуги, безплатни при това, от които съм прилично доволен. Така например сега е възможно клиентите (и не само) да предлагат всякакви уеб радиостанции за включване към букета на доставчика, след което въпросните радиостанции могат да се слушат директно през телевизора. 
Вчера погледнах да видя какви български радиа са включени благодарение на вещата намеса на живущите във Франция българи и... хич не се изненадах. Имената на станциите (общо пет на брой) не ми говореха много, макар че частиците "фолк" и "балкан" дават достатъчно индикации за общата тенденция, мотивация и ориентация. Щракнах за по няколко секунди на всяко радио и въздъхнах с облекчение, дочувайки омразната ми до смърт чалга - България и българите (емигранти и всички) вървим все така на изток и надолу в културно и социално отношение. По мои сметки би трябвало да сме го докарали нейде до източната граница на Иран... По-брутален турбо фолк от този, който заструя от телевизора ми чрез българските станции, не съм чувал дори и в арабския свят!
Казах си, че май сам съм си виновен... Ако бях предложил поне едно читаво радио, представителната извадка от станции нямаше сега да е толкова непредставителна за чувството ми за национална принадлежност.
Седнах и попълних онлайн формуляра, предложих едно радио.
Може би и с всичко българско е така - докато умните се наумуват, простаците маат гюбеци до тотално развинтване на дирниците. И след това се чудим защо обществото ни приема именно такава форма на тресящ се дирник.
...

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

сряда, 11 юли 2012 г.

ВАЖНО Е УЧАСТИЕТО...

Разни хора, разни мат'ряли, разни количества сиво вещество и умения. Нагледен пример със следния сравнителен монтаж :

Някои хора да внимават в картинката, че следващите монтажи ще са с магистрали, здравеопазване, околна среда... Сериозно се замислям и за сравнение на ораторските качества при управляващия мат'рял, защото докато едни държат старателно изкусурени речи, други бълват вицове. Абе, кой за каквото е учил, дето се вика!
...


Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

БЛОГЪРИ VS ПРЕМИЕР


Футболистът-премиер отново ритна блогърския мравуняк, като този път раздвижи и тъй наречените "стари медии" - т.е. традиционните такива, за които и хлапетата знаят, че в голямата си част са корумпирани до ушите, че пишат поръчкови статии или пък склоняват да не пишат такива, но пак срещу съответното заплащане. И какво всъщност се случи бе, джанъм? Ами нещо толкова естествено и обикновено, че на обитателите на неестествената и необикновена България свят им се зави - двама инициативни интелектуалци (Асен Генов и Комитата), списващи през свободното си време едни от най-интересните и поучителни блогове в блогосферата, както впрочем и сайта-мерило за (не)спазени политически обещания politikat.net (да не забравяме, че с изключение на един-двама блогърите се занимават с блогове паралелно с основните си професионални занимания) бяха поканени на среща с премиера и някои от най-важните министри в правителството.

По стар български обичай всички видяха в тази среща това, което им се искаше да видят - едни решиха, че това е общо признание на блогосферата за нейната значимост, други завидяха, трети взеха да критикуват или направо да псуват А) блогърите, Б) Бойко Борисов (ама не много де), В) "старите медии", Г) всичко подред...

Критичният поглед е от изключителна важност за правилността на един анализ, но може ли да погледнем на случилото се без да критикуваме заради самото критикуване? Може ли да направим една дискусия с класическото теза-антитеза-синтеза, от която да извадим позитивно заключение за бъдещето? Без кавги няма да стане, ще рекат някои измежду вас и съответно съвсем, ама съвсем няма да са прави хич даже!

Дебат в случая няма. Има лъже-дебат. Ако се разровим малце из неограничената база данни на уеба, ще забележим с лекота, че в цивилизования свят срещата между управляващи и интелигентни представители на гражданското общество не е прецедент, ами традиция. Значи, първият бърз извод се заключава в поощряването на тази спонтанна инициатива на премиера.
След това можем да проверим каква е била реакцията на, да речем, "старите медии" във Франция, когато Саркози покани видни блогъри и интернет деятели на обяд в Елисейския дворец (ето още един линк) - реакция нямаше, имаше констатация, и то положителна. След това нека хвърлим око и на срещите на Оланд с блогърите в годината преди президентстките избори и... пак няма да намерим язвителни забележки, сръдни, яростни дебати и прочие междуособици. И защо така французите, дето режат глави на монарси, правят революции и сменят републики както им падне, този път не си изпускат нервите? Отговорът е лесен - от една страна медиите във Франция са на ниво и изпълняват ролята си на "пета власт" и коректор пълноценно, т.е. задават неудобните въпроси комуто и когато трябва, а от друга страна пък в едно гражданско общество гражданският диалог се води между гражданите и техните избраници ежедневно, а не веднъж на мандат.

Така че нека не се чудим и маем на тази необичайна за порутеното българско общество среща, нека не лепим ненужния етикет "блогъри" на двама граждани, престрашили се да представляват независимо и безкористно нямото иначе общество. И нека искаме повече такива срещи, които да възстановят връзката между хората и избраниците им, за да се получи най-сетне гражданско общество, в което думите "нация" и "държава" не са синоним на упадък, корупция, борба за кокала, желание за емигриране и омерзение от политиката. Браво на всички и дано скоро станете банални!

...

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

вторник, 10 юли 2012 г.

БЕЗ УИКИПЕДИА В РУСИЯ


Руската секция на свободната енциклопедия Уикипедия (wikipedia.org) реши да се самоцензурира в знак на протест срещу законопроект, целящ ограничаване правата на интернет ползувателите по аналогия на "великия китайски файъруол", който успя на практика да наложи пълен контрол над интернет, а оттам и на евентуални дисидентски прояви.

Руснаците са стари приятели на демокрацията, така че не се съмнявам, че ще успеят да догонят Китай.  Освен това имат богат опит и в съставянето на енциклопедии. Нека си припомним колко топло се отнасяше Екатерина Велика с френските енциклопедисти... Жалко само, че Волтер отказа да отиде да я посети, защото му се видяло малко странно, че в една толкова прекрасна страна хората умират от стомашно неразположение (става дума разбира се за покойния съпруг на Екатерина Велика - цар Петър III, който според официалната диагноза е умрял от нещо такова, а всъщност е убит по заповед на царицата).

И така, от изколването на новогородците до преизбирането на Путин за президент матушка Русь ни вдъхва все така силно вяра в бъдния ден и желание за демократично развитие. (В последното не влагам никаква ирония!)


....


Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

петък, 6 юли 2012 г.

ГОРИ, ПЛАНИНА, ГОРИ ПЛАНИНА...

 

...
Само в България ги има тези работи - пожарникар става премиер, след това пък един обикновен пожар се превръща в национален проблем... Ирония на съдбата! 
И въобще народонаселението става свидетел на странни явления, обаче не се впечатлява особено, защото комай вече е претръпнало : първо се приемат закони и се вземат решения без обществен дебат и без никаква обществена консултация, а когато същото това неосведомено и направо пренебрегнато общество принуди управляващите да дадат на заден ход, Витоша изведнъж пламна...
При изгоряла планина въпросът за опазването и поддръжката на горите съвсем естествено се разрешава от самосебе си. Нет человека, нет проблемы... 
Стига с тези селски номера бе, Тоше!

...Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)